Hardinxveld-Giessendam

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Hardinxveld-Giessendam is een van de stations van de plaats Hardinxveld in Zuid Holland. De verkorting van dit station is Gnd.

Geschiedenis

Bij de aanleg van de spoorlijn tussen Gorinchem en Dordrecht wordt bij de dorpen Hardinxveld en Giessendam een halte aangelegd met de naam Giessendam-Oudekerk in 1885. Het is het tweede station tussen deze twee dorpen. Na de sluiting van het tweede station, wijzigt de naam van het station naar Giessendam-Neder Hardinxveld op 1927. Als in 1957 de dorpen Hardinxveld en Giesendam worden samengevoegd tot 1 gemeente, wordt de naam wederom gewijzigd van het station. Ditmaal naar Hardinxveld-Giessendam. De naamswijziging vindt plaats op 2 juni 1957.


Voor de beveiliging beschikte het station over in totaal 1 seinhuis.


  • Post T

In 1885 wordt een stationspost ingericht in het station als Post T.

Na de nieuwbouw van het stationsgebouw in 1958 wordt in het station opnieuw een Post T ingericht. De post is voorzien van een bedieningstoestel van Siemens & Halske. Vanuit deze post wordt het treinverkeer naar en het emplacement bediend. Hieronder vallen de grendels naar aansluitingen, rangeerpaallantaarns, rangeerstoplantaarn, de seinen en wissels.


Eerste station

De halte Giessendam-Oudekerk bestaat uit een klein, houten gebouwtje. Door oorlogshandeling loopt dit gebouw ernstige schade op en wordt in 1945 gesloopt.


Tweede station

Ter vervanging van het in 1945 gesloopte gebouw wordt in 1957 toch besloten tot de bouw van een nieuw station. In maart 1958 wordt begonnen met de bouw, naar een ontwerp van K. van der Gaast. Het stationsgebouw is gefundeerd op palen. Op de fundering is een skelet van beton geplaatst, met stalen profielen voor de ramen, opgevuld met metselwerk. Op 15 november 1958 is het nieuwe stationsgebouw geopend en in gebruik genomen.


Spoorlijnen

Het station is gelegen aan de Betuwelijn aan het deel van de MerwedeLingelijn ter hoogte van kilometerpunt 79,845.


Dienstregeling

Op 11 december 2011 is het station in gebruik genomen door Arriva. De treinen van de series 36700 en 36800 stoppen twee keer per uur.


Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2024) stoppen de volgende treinseries te Hardinxveld-Giessendam:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
7100 Dordrecht Gorinchem E-GTW (Arriva)
7200 Dordrecht Geldermalsen E-GTW (Arriva)


Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2024) stoppen alle treinen in Hardinxveld-Giessendam.