Groenlo

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Groenlo was de naam van het station in de gelijknamige plaats in de provincie Gelderland. De verkorting was Gl.

Geschiedenis

Door de GOLS (Geldersch-Overijsselsche Lokaalspoorweg-Maatschappij) wordt in 1883 begonnen met de bouw van het station van Groenlo. Het station is van het type GOLS-groot. Het is ontworpen door . Het is een rechthoekig, groot gebouw met twee verdiepingen. Het dak bestaat uit een puntgevel aan de perron- en straatzijde haaks op een zadeldak. Met dit station kreeg het dorp een eigen station, dat niet met Lichtenvoorde gedeeld hoefde te worden. Het station wordt op 15 oktober 1884 geopend. In 1916 wordt het stationsgebouw verbouwd met een nieuwe vleugel. Op 3 oktober 1937 wordt het station gesloten voor reizigersvervoer. In 1972 wordt het station gesloten voor het goederenvervoer.

In wordt het station verkocht aan particulieren die het station in oude luister herstellen. Op 25 januari 2017 wordt locomotor 211 vanuit Amersfoort naar Groenlo overgebracht en bij het stationsgebouw geplaatst als monument, samen met de voormalige verblijfswagen Us 40 84 959 5 880-8. De locomotor is in 2019 groen geschilderd. De verblijfswagen is ingericht als expositieruimte over de spoorwegen rondom Groenlo. In 2021 is de verblijfswagen verbouwd tot rongenwagen. Op 1 mei 2021 wordt het rijtuig 98 046 Breslau van Haaksbergen naar Groenlo overgebracht. Op 15 mei 2021 is er zestig meter rails vanuit Haaksbergen naar Groenlo gegaan om het rijtuig neer te kunnen zetten.


Laad- en losplaats

Het station is voorzien geweest van een emplacement met twee opstelsporen en drie kopsporen. Twee van deze kopsporen eindigen bij een verhoogde zijlading. Het andere kopspoor is de aansluiting naar ABTB.

  • Steenfabriek FOW

In 1892 wordt door de gebroeders Wiegerink een steenfabriek opgericht, welke gevestigd is bij het station. Het bedrijf krijgt een aansluiting op het spoor voor de afvoer van stenen en dakpannen. Op het terrein liggen twee sporen bij twee laadperrons In 1918 wordt het bedrijf als gevolg van tegenvallende resultaten opgeheven. In april 1918 wordt de opgeheven steenfabriek van de Gebr. Wiegerink gekocht door de heren Fornier, Overkamp en Wiegerink.

  • Nahuis Houtzagerij


Spoorlijnen

Het station was gelegen aan de Spoorlijn Winterswijk - Neede ter hoogte van kilometerpunt 10,171.


Dienstregeling