Gorinchem

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Gorinchem is het station van de gelijknamige plaats in Zuid Holland. De verkorting is Gr.

Geschiedenis

Met de aanleg van de Betuwelijn tussen Elst en Dordrecht, kreeg Gorinchem een station. Ruim anderhalf jaar lang was Gorinchem het eindpunt van de Betuwelijn, tot dat in 1885 het traject naar Dordrecht werd geopend.


Eerste station

In 188 begon de bouw van het station. Het stationsgebouw is van het standaardtype Sneek. Het gebouw bestaat uit een centraal, vierkant gedeelte met twee verdiepingen. Het dak van het gebouw is een schilddak met dakkapel, klok en zadeldakje. De twee rechthoekige vleugels aan weerszijden bestaan uit een verdieping. In het centrale deel bevinden zich loketten, terwijl in de ene vleugel de bevond en in de andere vleugel . Vanwege de slechte staat van onderhoud, wordt besloten om het stationsgebouw te slopen en te vervangen door een nieuw gebouw. Het oude stationsgebouw werd in 19 gesloopt.

Hoofdgebouw eerste station Gorinchem.jpg


Tweede station

In 197 is begonnen met de bouw van het nieuwe station, naar een ontwerp van C. Douma. Het gebouw is opgebouwd uit een laag en toont nauw verwantschap met het stationsgebouw van Emmen. Het gebouw was zakelijk vormgegeven en heeft een vouwdak. In het gebouw is een wachtruimte, toiletten en plaats voor de loketten. Ook is er ruimte voor de restauratie van 'Het Station'. In 19 sluit de NS de loketten in het station. Eind 2007 opent Arriva een Arriva Store op de plaats van de oude loketten. De Arriva Store heeft de zelfde functie als de vroegere loketten. De restauratie is omgebouwd naar 'Café T Espresso'. In 2013 wordt het stationsgebouw gerenoveerd en een aantal compartimenten worden verwijderd, zodat er grotere ruimtes ontstaan.


Laad- en losplaats

Bergplaats goederen Gorinchem Leerdam en Tiel.jpg


Spoorlijnen

Het station is gelegen aan de Betuwelijn aan het deel van de MerwedeLingelijn.


Dienstregeling

Vanaf de dienstregeling 2007 neemt Arriva de treindienst over op de Westelijke Betuwelijn tussen Dordrecht en Geldermalsen. Elk half uur rijdt er een trein per richting. Arriva begint deze dienst met een aantal gehuurde treinstellen Plan V van de NS. Vanaf 14 september 2008 worden de oude treinstellen vervangen door nieuwe GTW-treinstellen van Stadler. Vanaf 5 september 2011 wordt het station ieder kwartier bedient, doordat er extra treinen rijden tussen Dordrecht en Gorinchem na aanpassing van de spoorlijn. Voor deze extra treindiensten zijn drie nieuwe treinstellen afgeleverd.

Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2019) stoppen de volgende treinseries te Gorinchem:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
7100 Dordrecht Gorinchem E-GTW (Arriva)
7100 Dordrecht Geldermalsen E-GTW (Arriva)

Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2019) stoppen alle treinen in Gorinchem.