Geerdijk

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Geerdijk was een van de stations in de Overijsselse gemeente Twenterand. De verkorting van het station was Gdk.

Stationsbord Geerdijk.jpg

Geschiedenis

In 19 werd begonnen met de aanleg van de spoorlijn tussen Almelo en Mariënberg. Deze spoorlijn vormde een belangrijke route vanuit Twente naar de haven van Delfzijl. Voor de werknemers in de veenkoloniën werden langs deze spoorlijn een aantal stations aangelegd.

Op 5 oktober 1952 wijzigt de naam van het station van Vroomshoop-Geerdijk naar Geerdijk.


Eerste station

Op 1 oktober 1906 wordt het station geopend als Vroomshoop-Geerdijk. In 1952 wijzigt de naam naar Geerdijk.

Tweede station

In 2015 wordt bekend dat het station gaat sluiten in april 2016. Dit is noodzakelijk omdat de verbinding vanuit Almelo wordt doorgetrokken naar Hardenberg. Om dit mogelijk te maken met twee treinstellen is het nodig dat het station van Geerdijk sluit, omdat de kruising wel in Vroomshoop plaats moet vinden. Meteen na de laatste trein op 29 april 2016 wordt begonnen met de sloop van het station. Een week later, op 7 mei 2016, is er van het station niets meer te zien. Alleen een bord met "Vechtdallijnen" is nog zichtbaar. Delen van de lage perronwanden gaan naar de VSM. Daar worden zij gebruiken voor het opknappen van hun perrons langs de spoorlijn.


Spoorlijnen

Het station was gelegen aan de Spoorlijn Mariënberg - Almelo.


Dienstregeling

Vanaf de dienstregeling in 1998/1999 neemt Oostnet het vervoer over op de spoorlijn, nadat de spoorlijn in 1995 werd aangewezen voor sluiting. De treindienst wordt uitgevoerd met twee DE2 treinstellen, de DE2 180 en DE2 186. De treinnummerreeks wijzigt hierbij van 8400 naar 31000 om aan te duiden dat het een niet-NS-lijn is. Oostnet rijdt in een uurdienst met 's ochtends geen aansluiting naar Emmen in Mariënberg en in de middag andersom. 's Ochtends op werkdagen wordt er een extra slag gereden naar Vroomshoop en in de middag vijf slagen. In de vakanties zouden deze vervallen, maar in 1998/1999 blijven deze rijden. Er wordt gereden met normaal één treinstel en in de spits met twee treinstellen. Vanaf oktober 2002 worden de oude treinstellen vervangen door DH-motorrijtuigen, de DH1 3101 en DH1 3102. Zij worden aangeduid als VeenExpress. Bij defecten aan deze treinstellen werden treinstellen van het type Lint van Syntus ingezet. Deze treinstellen gaan vanaf mei 2007 vast rijden op dit traject. Syntus wijst hiervoor de treinstellen 44 en 45 aan. Met ingang van de dienstregeling 2013 voert Arriva de treindienst uit en neemt hiervoor de Lint-treinstellen 33 en 34 over van Syntus. Vrijdag 29 april 2016 is de laatste dag dat het station bediend wordt. Arriva zet in de laatste uren van het bestaan extra capaciteit in. De ene omloop wordt gereden met een dubbele Lint. De andere omloop met een GTW 2/8 uit de Achterhoek, de 10374. Om 19.06 komen de twee Linten aan in Geerdijk uit Almelo. Deze trein zit vol met honderden mensen die afscheid nemen van het station. Deze trein was zo druk na een oproep van de website www.treinreiziger.nl en het OV Magazine. Met de sluiting van het station van Geerdijk is het mogelijk om de treinverbinding door te trekken naar Hardenberg.