FLIRT 3 (Arriva)

Uit Somda RailWiki
Versie door Taigagaai (overleg | bijdragen) op 1 mrt 2017 om 23:04 (Proefritten in Limburg)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Voor inzet in de Arriva-concessie in Limburg vanaf 11 december 2016 bestelt Arriva 36 nieuwe treinstellen FLIRT 3. In 2016 is het eerste treinstel geleverd.

Geschiedenis

In 2004 worden door Stadler de eerste 42 treinstellen gebouwd van het type FLIRT (Flinker Leichter Innovativer Regional Triebzug). Deze zijn bestemd voor inzet op de S-Bahnen van Zug en Basel. Het treinstel staat bekend om zijn snelle optrekken, de hoge remkracht en het lage gewicht. Deze treinstellen zijn gebouwd voor een snelheid van 160 kilometer per uur. Op basis van dit treinstel is een modulair concept ontwikkeld, waarbij vele uitvoeringen mogelijk zijn. Na dit succes in Zwitserland, worden ook treinstellen verkocht aan Duitsland, Polen, Noorwegen, Finland, Zweden, Tsjechië, Italië, Estland, Servië, Algerije en Wit-Rusland. De treinstellen voor Estland zijn voorzien van een dieselunit. De treinstellen voor Noorwegen en Zweden zijn gebouwd voor een snelheid van 200 kilometer per uur en hebben een ander design gekregen. In Tsjechië rijdt LEO Express met zeer luxueuze treinstellen. In 2013 kreeg het treinstel een update, zodat het treinstel weer voldoet aan de Europese eisen. Het treinstel krijgt een nieuw design en voldoet beter aan de normen voor botsveiligheid.

Op 2 juni 2015 wordt bekend dat Arriva de concessie voor al het openbaar vervoer in Limburg, op het Hoofdrailnet na, heeft gewonnen. Op 26 juni 2014 kon worden begonnen met inschrijven en eind november 2014 werd bekend dat Abellio, Arriva en Veolia zich hadden ingeschreven. De concessie heeft een looptijd van 15 jaar en begint vanaf de dienstregeling 2017. Op 10 februari 2016 werd Abellio als winnaar gekozen, maar viel door aanbestedingsfouten af. Veolia was een andere kandidaat, maar doordat het bod te hoog was, vielen zij af. Voor het treinvervoer bestelt Arriva 36 treinstellen FLIRT 3, twee- en driedelig. Als eerste zullen er 15 tweedelige treinstellen geleverd worden. Nadat in 2020 de Maaslijn is voorzien van bovenleiding, komen hier 13 driedelige treinstellen te rijden. Om ook naar Luik (België) en Aken (Duitsland) te kunnen rijden, komen er 8 multicourante driedelige treinstellen. De treinen worden geassembleerd bij de Stadler-vestiging in Siedlce (Polen). Op 2 juli 2016 wordt het eerste treinstel in Nederland overgebracht naar Amersfoort via Bad Bentheim door de Strukton G 1206 303008. Op 14 juli 2016 werd het treinstel door de Strukton G 1206 303001 naar Blerick gesleept voor een perspresentatie een dag later, op 15 juli 2016. Op 16 juli 2016 keert de combinatie terug naar Amersfoort. Op 30 juli 2016 arriveren de treinstellen 451 en 452 in Nederland. In Nederland werden zij getrokken de de 303008 van Strukton.

Op 9 augustus 2016 rijdt de 450 zijn eerste rit. Het treinstel gaat vanuit Amersfoort naar Utrecht via [{Deventer]] en Arnhem. Op 10 augustus 2016 rijdt de 450 een rit van Amersfoort naar Groningen. Op 11 augustus 2016 gaat het treinstel van Groningen via Arnhem naar Driebergen-Zeist. Vanuit hier worden enkele slagen naar Ede-Wageningen gereden. Deze ritten worden gereden om toelating te krijgen op het spoorwegnet. Op 23 augustus 2016 rijden de treinstellen 450, 451 en 452 met z'n drieën een rit naar Groningen vanuit Amersfoort. Medio oktober 2016 zijn de treinstellen 453 en 454 naar Limburg overgebracht, waar zij proefritten rijden tussen Heerlen en Maastricht.

Op december 2016 is de 458 naar Heerlen gereden. In vijf overbrengingen gaan de treinstellen van Amersfoort naar Maastricht op 10 december 2016. De eerste overbrenging bestaat uit de 454 + 464 + 457. De tweede overbrenging gaat met de treinstellen 450 + 451 + 452. De derde overbrenging bestaat uit de treinstellen 455 + 453 + 463. De vierde overbrenging bestaat uit de treinstellen 462 en 461. Als laatste zijn de 456 en 459 naar Maastricht vertrokken.


Technische gegevens

FLIRT-II

De treinstellen hebben een lengte van 45,70 meter over de buffers en tussen de draaistellen een lengte van 17,60 meter. Onbeladen hebben de treinstellen een massa 81 ton en beladen een massa van 107 ton. Er zijn 104 zitplaatsen en 12 klapzittingen. De fabrikant van de remmen is Dako en de remopschriften zijn DK-R-A-E-Mg. De treinstellen hebben een maximumsnelheid van 160 km/h, maar zullen worden toegelaten voor een snelheid van 140 kilometer per uur. De treinstellen zijn geschikt voor 1,5 kV gelijkstroom. NVR: 94 84 4 030 4xx (Bk) en 94 84 4 031 4xx (ABk).

FLIRT-III (monocourant)

De treinstellen zijn geschikt voor 1,5 kV gelijkstroom.

FLIRT-III (multicourant)

De treinstellen zijn geschikt voor 1,5 kV gelijkstroom, 3,0 kV gelijkstroom en 15 kV 16 2/3 Hz wisselstroom. Voor de beveiliging worden zij voorzien van Indusi, ATB en TBL1+. De deuren zijn breder dan normaal en hebben meer beenruimte.


Uitvoering

De rijtuigen zijn opgebouwd uit een aluminium bodemplaat, met daarop de zijwanden en het dak gelast. In het dak zijn kabelgoten aangebracht om alle kabels weg te werken. Elk rijtuig is voorzien van twee zwenk/zwaaideuren van 1,3 meter breed. De treinstellen zijn voorzien van elektronische koersrollen. De treinstellen zijn voorzien van twee stroomafnemers, type . Deze zijn geplaatst op de . Onder de cabine's zijn de treinstellen geplaatst op eigen draaistellen. De overige bakken rusten op gezamenlijke draaistellen. De front- en sluitseinen zijn aan de onderzijde van het raam geplaatst. Het bovenste frontsein is boven het raam geplaatst. Tussen dit frontsein en het raam is een bestemmingsdisplay geplaatst. Onder de frontseinen zijn de crashbuffers geplaatst, met daar tussen de Scharfenberg-koppeling.

Op het dak bevinden zich de tractie- en luchtapparatuur. Hierdoor kunnen defecte delen makkelijk vervangen worden door nieuwe of gereviseerde delen. Door het plaatsen van de apparatuur op het dak, is een lage vloer verkregen in het treinstel. Hierdoor kan er makkelijker ingestapt worden door mensen die moeite hebben met een hoge instap. Elk rijtuig is voorzien van twee balkons, welke korte afstand van elkaar geplaatst zijn, zodat er snel in- en uitgestapt kan worden. Tussen de deuren zit 3 of 4 ramen, afhankelijk van de bakovergang. De koprijtuigen hebben vanaf het laatste balkon tot aan de cabine 2 ramen. Tussen deze ramen en de cabine bevindt zich een gangpad met aan weerszijden kasten met elektronica. De deuren liggen gelijk met de zijwand, zodat een glad geheel verkregen wordt aan de zijkant. Omdat de ramen uitgevoerd zijn als een raam, zorgt voor dit gladde uiterlijk. Slechts enkele ramen zijn uitgevoerd als klapraam. Dit dient als noodventilatie. De deuren worden centraal gesloten door middel van luchtdruk. De machinist kan tijdens een stop de deuren aan een zijde vrijgeven, terwijl de andere zijde gesloten blijft. De conducteur kan met een sleutel alle deuren tegelijkertijd sluiten. De cabinedeuren zijn als klapdeuren uitgevoerd met een klein venster. Naast de cabinedeur is in de cabine nog een raam te vinden, zodat de machinist ook op zij kan kijken. In de cabine is een camera geplaatst die naar voren is gericht, zodat ongevallen beter geanalyseerd kunnen worden.

Het interieur bestaat een stalen frame met daarop losse stoelen. De eersteklasstoelen hebben zijn grijs met oranje leer. Tussen de zitplaatsen is een armleuning. De stoelen in de tweede klas hebben blauwe stof. De zitplaatsen voor mindervaliden en zwangeren worden door middel van pictogrammen aangegeven in de stof van de stoelen. Tegenover en achter het toilet zijn klapzittingen. Tussen de eersteklasafdeling en de rest van de trein zitten twee glazen schuifdeuren. Boven de stoelen zijn in langsrichting bagagerekken geplaatst. Prullenbakken zijn geplaatst op de balkons en onder de kleine tafels in de vis-å-vis opstelling. Bij de stoelen in coach-opstelling zijn er klaptafels geplaatst in de daar voor geplaatste stoel. In het midden van het dak is de tl-verlichting opgehangen. Onder elke bank is een stopcontact en een aansluiting voor USB-stekkers. Het treinstel is voorzien van wifi. De zijwanden en dak zijn wit geschilderd. Het interieur van het toilet is ook wit.

De besturing van het treinstel geschied door middel van een schakelpook. Door de elektrische en pneumatische verbindingen in de Scharfenbergkoppelingen kan het in treinschakeling rijden met andere treinstellen. De maximale gekoppelde lengte bedraagt hierbij rijtuigbakken. De treinstellen zijn voorzien van ATB en zijn voorbereidt om onder ETCS te kunnen rijden. De tractie-installatie is geschikt voor zowel 1.500 als 3.000 volt gelijkspanning van de bovenleiding.

De koppen van de treinstellen zijn wit geschilderd. De rest van het rijtuig is donkerblauw. Tussen de kop en het eerste raam is de leeuw van de Limburgse vlag te zien. Boven en onder de ramen is een blauwe bies geschilderd. De deuren zijn licht blauw geschilderd, zodat zij snel opvallen. De crashbuffers zijn donkergrijs. Elk rijtuig is voorzien van een wit Arriva-logo.

Voor de draaistellen is gebruik gemaakt van Jacobsdraaistellen. Voor de primaire vering van de draaistel is gebruik gemaakt van schroefveren. De secundaire vering bestaat uit elliptisch gevormde bladveren en schroefveernesten. Het remsysteem is elektropneumatisch. Hierbij zorgen elektrische signalen voor het bedienen van de remcilinders met ingebouwde remverstellers. De remcilinders zorgen er voor dat de remschijven op de wielband worden gedrukt of er los van komen. De elektrische aansturing zorgt er voor dat de trein sneller en gelijkmatiger remt, ongeacht de lengte van de trein. Als remkraan wordt gebruik gemaakt van de schakelpook.


FLIRT-II

mB

Achter de cabine is een tweede klas stiltecoupé met 16 zitplaatsen. Hier zijn 2 grote klaptafels geplaatst om te kunnen werken. Deze afdeling komt uit op het balkon. Het balkon geeft toegang een rolstoelvriendelijk toilet. Dit toilet is een gesloten systeem, zodat niet op het spoor geloosd wordt. Boven de toiletpot is een uitklapbare babywikkelplank opgeborgen. Tegenover het toilet zijn vier klapzittingen. Achter het toilet is de multifunctionele ruimte met 8 klapzittingen en drie klapstoelen. Hier is ook ruimte voor rolstoelen en 8 fietsen.

mAB

Na het balkon is de eerste klas met 12 zitplaatsen. In deze afdeling staan 2 grote klaptafels. Na de deuren bevinden zich bagagerekken voor koffers.


Inzet

De treinstellen gaan ingezet worden in het concessiegebied Limburg. Dit omvat de trajecten Roermond - Maastricht/Heerlen en Maastricht Randwijck - Kerkrade.

In de dienstregeling van 2017 worden de tweedelige treinstellen voor het eest ingezet. Er zijn treinstellen nodig voor de verbinding tussen Roermond en Maastricht. Daarnaast zijn er treinstellen nodig voor inzet tussen Maastricht Randwijck en Kerkrade. Vanuit worden er treinstellen ingezet naar Heerlen.

In de dienstregeling van 2018 moet het mogelijk zijn om van Luik via Maastricht naar Aken te reizen met de treinen van Arriva. Hiervoor worden tricourante treinstellen ingezet die in de drie landen kan rijden. Het zal hiermee de eerste particuliere reizigersvervoerder worden in België.


Onderhoud

De treinstellen krijgen hun onderhoud in de werkplaats van Stadler in Blerick.


Inzet per dienstregelingsjaar

  • 2017: 32000, 32100, 32400, 32500


Revisie

Bijzondere uitvoeringen

Naamgeving

In navolging van de treinstellen die Arriva elders heeft rondrijden, krijgen ook de FLIRT-treinstellen namen. De treinstellen zijn in tegenstelling tot de andere treinstellen niet vernoemd naar personen, maar naar gebieden en gebouwen in Limburg.

Nummer Naam
Naamgeving
10451 De Groote Peel
10452 De Cauberg
10453 Abdij Rolduc
10454
10455 Het Geuldal
10456 Amerikaanse Begraafplaats Margraten
10457 Het witte stadje
10458
10459 Kasteel Arcen
10460
10461
10462
10463 Bonnefantenmuseum
10464

Wijzigingen

Vernummeringen

Schadegevallen

Bakwisselingen

Afvoer

Sloop

Museummaterieel

Afleverdata

Nummer Aflevering In dienst Terzijde Sloop(rit)
450 2 juli 2016
451 30 juli 2016
452 30 juli 2016
453 21 augustus 2016
454 28 augustus 2016
455 11 september 2016
456 26 september 2016
457 15 oktober 2016
458 15 oktober 2016
459 30 oktober 2016
460 30 oktober 2016
461 13 november 2016
462 13 november 2016
463
464


Nummer Aflevering In dienst Terzijde Sloop(rit)
550
551
552
553
554
555
556
557


Nummer Aflevering In dienst Terzijde Sloop(rit)
558
559
560
561
562
563
564
565
566
567
568
569
570