Enschede Zuid

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Enschede Zuid was een van de stations in de Overijsselse gemeente Enschede. De verkorting van het station was Ega.

Geschiedenis

Nadat Enschede een tweede aansluiting naar Duitsland had gekregen, werd in 19 begonnen met de bouw van het station Enschede Zuid.

Het station kreeg een groot emplacement met diverse aansluitingen en raccordementen naar bedrijven. Om de sporen veilig over te kunnen steken wordt een brug over de sporen aangelegd. Deze wordt op 31 mei 1931 in gebruik genomen.

Op 1 april 1945 wordt het station gesloten voor reizigersvervoer. Voor goederenvervoer blijft het station geopend. Het goederenvervoer wordt verzorgd door de Bentheimer Eisenbahn. Zij verzorgen het goederenvervoer tot 29 april 1967. Vanaf dat moment neemt de NS het goederenvervoer over. In november/december 1974 is het emplacement opgebroken. Op 8 november 1974 heeft de laatste trein gereden. In 1990 wordt de voormalige goederenloods door brandstichting verwoest. De brug over het emplacement in de Getfertsingel wordt in 1999 gesloopt.


Eerste station

Het stationsgebouw is ontworpen door en vertoond grote gelijkenissen met het type GOLS groot. Het gebouw heeft een hoog middendeel met zadeldak en twee korte vleugels, waarbij het dak naar het middendeel toe oploopt. Op de begane grond van het middendeel is een plaatskaartenbureau, vestibule met loket en een wachtkamer 2e en 3e klas. Op de eerste verdieping is een woning voor de stationschef. Naast het station is een aparte retirade. Het station is voorzien van twee perrons. Op 25 april 1903 is het station geopend. In 1905 wordt de woning verbouwd, waarbij er op de zolderverdieping twee slaapkamers worden gemaakt. Het zadeldak veranderd hierbij in een plat dak. In 1954 wordt de wachtkamer tweede klas verhuurd aan brandstoffenhandelaar Platvoet. In 1959 wordt het stationsgebouw gesloopt en vervangen door nieuwbouw.


Tweede station

In 1959 wordt het nieuwe stationsgebouw in gebruik genomen. Dit gebouw is ontworpen door . Het gebouw heeft een rechthoekige vorm van één verdieping. Rond 1970 wordt het gebouw kortstondig verhuurd aan de Turf- en Mestproducten Verkoopcentrale.


Laad- en losplaats

Aan de zuidzijde van het stationsgebouw komt een goederenloods met veelading en twee opritten. Door Fisher & Perton wordt het kantoor en de veelading tot 193 gebruikt voor het vervoer van chemicaliën. In 19 maakt de douane gebruik van de goederenloods. In 19 neemt Brandstoffenhandel Breeteler & Reestman de goederenloods en het kantoor over van de NS. In 1951 neemt A. Platvoet’s Handelmaatschappij NV het gebruik van de veelading over van de NS. In 1955 wordt de veelading gesloopt om plaats te maken voor de opslag van kolen.


Fisher & Perton

In 1929 vestigt Fisher & Perton zich aan het emplacement. Zij hebben een opslagloods voor chemicaliën voor de textielindustrie. Voor de verzending van hun producten maken zij gebruik van het kantoor en de veelading van de goederenloods. In 193 verhuist het bedrijf naar het havengebied.


Spoorlijnen

Het station was gelegen aan de voormalige Spoorlijn Ahaus - Enschede.


Dienstregeling