Emmen Zuid

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Emmen Zuid is een van de stations van de gemeente Emmen. De verkorting is Emnz.

Geschiedenis

In 2017 zal begonnen worden met de bouw van een tweede spoor en perron. Dit spoor van 600 meter lengte zal in december 2018 in gebruik worden genomen. Het perron komt tegenover het bestaande perron te liggen. Met de aanleg van het tweede spoor is het mogelijk om in de spits drie treinen per uur per richting te laten rijden. Om dit mogelijk te maken, waren er drie mogelijkheden:

  1. Het opschuiven van het station met 170 meter;
  2. Aanleg van een tweede spoor;
  3. Het nieuwe perron 400 meter opschuiven in de richting van Nieuw-Amsterdam.

De laatste mogelijkheid werd door buurtbewoners ingebracht, maar door ProRail en de gemeente Emmen als onwenselijk gezien. Dit plan is minder functioneel, geeft een grotere loopafstand en biedt minder sociale controle.

De aanleg begint echter niet in 2017, maar in het najaar van 2018. De omwonenden zorgden voor vertraging door bezwaar te maken tegen deze plannen tot aan de Raad van State. De omwonenden vreesden voor trillingen en geluidsoverlast. De uiteindelijke plannen voorzien ook dat het extra spoor minder dicht bij de huizen wordt aangelegd. De Raad verwierp hun bezwaren en daarmee was de weg vrij tot de aanleg van het extra spoor en perron. In het weekend van 18 tot en met 21 februari 2022 is het kruisingsspoor in dienst gesteld. Op 11 april 2022 is het kruisingsspoor in gebruik genomen.


Spoorlijnen

Het station is gelegen aan de spoorlijn Zwolle - Stadskanaal ter hoogte van kilometerpunt 70,0.


Dienstregeling

Vanaf 11 april 2022 is het mogelijk om in de spitsen de sneltreinen over het gehele traject te laten rijden. Daarnaast rijden de stoptreinen 3 minuten eerder weg uit Coevorden richting Emmen. Vanuit Emmen wordt er 3 minuten later vertrokken richting Coevorden. De verschuiving is ingegeven door het kruisen van de stoptreinen te verplaatsen naar Emmen Zuid in plaats van Nieuw Amsterdam.


Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2024) stoppen de volgende treinseries te Emmen Zuid:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
3800 Zwolle Emmen E-GTW (Arriva)
8000 Zwolle Emmen E-GTW (Arriva)

Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2024) stoppen alle treinen in Emmen Zuid.