Emmen Bargeres

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Emmen Bargeres was een van de stations van de gemeente Emmen. De verkorting was Emnb.

Geschiedenis

Om meer reizigers te trekken uit nieuwe woonwijken, worden door de NS vanaf 19 op diverse plaatsen in het land voorstadsstations aangelegd. Op deze manier kunnen potentiële reizigers sneller de trein pakken in plaats van eerst naar het hoofdstation te moeten. Met deze stations hoopt de NS het vervoer van reizigers te laten groeien. Het station Emmen Bargeres is een van deze stations. Het station is gedeeltelijk aangelegd op het viaduct van de Rondweg Emmen, de N391. Het viaduct is op dat moment nog niet gereed, zodat het perron daar nog niet kan worden aangelegd. Aan de noordzijde van het perron wordt een tijdelijk noodperron aangelegd, zodat er voldoende ruimte is om te stoppen. Dit nieuwe viaduct is geschikt voor dubbelspoor. Dit wordt echter niet aangelegd. Het station is ontworpen door ir. C. Douma. Het bestaat uit een betonnen perron met meubilair (banken, klok, lantaarnpalen, prullenbakken en vertrekstaten) en twee trappen om op het perron te komen. Voor mindervaliden en kinderwagens is een hellingbaan aanwezig. De aanleg van dit station begint op . Op 29 mei 1975 wordt het station officieel geopend met een Plan U, welke afkomstig is van trein 8023 uit Emmen. Het viaduct is in 1977 gereed en ook het definitieve perron wordt aangelegd. In 1978 wordt een glazen wachtruimte gebouwd en in gebruik genomen.

In 1996 wordt op het viaduct een metalen kunstwerk geplaatst. Dit kunstwerk van Evert Strobos, genaamd Palissade II, is onderdeel van de kunstroute die langs de spoorlijn loopt. In 20 wordt besloten om het station in december 2010 te sluiten en het station van Emmen Zuid te openen. Dit wordt echter een paar maanden uitgesteld, doordat de infrastructuur rondom het nieuwe station nog niet klaar is. Op 3 april 2011 is het station gesloten. Het aanwezige meubilair wordt door ProRail in de daaropvolgende weken verwijderd. In het weekend van 14 mei 2011 is het station gesloopt, met uitzondering van het kunstwerk op het viaduct.


Spoorlijnen

Het station was gelegen aan de spoorlijn Zwolle - Stadskanaal ter hoogte van kilometerpunt 71,5.


Dienstregeling

Het station wordt vanaf 1 juni 1975 aangedaan door de stoptreinen van de serie 8000 (Zwolle - Emmen). Deze serie rijdt 1 keer per uur.