Dronryp

Uit Somda RailWiki
Versie door Ronald (overleg | bijdragen) op 22 feb 2024 om 20:46 (→‎Passerende treinen)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Dronryp is het station van de gelijknamige plaats in Friesland. De verkorting van het station is Drp.

Geschiedenis

Eerste station

Het stationsgebouw is van het type vijfde klas van de Staatsspoorwegen, welke is ontworpen door K.H. van Brederode. Dit station bestaat uit een middendeel dat dwars op de sporen staat en aan weerszijden van dit deel zijn twee kleine vleugels gebouwd. Deze vleugels zijn smaller dan het middendeel. Het gebouw is opgetrokken uit bakstenen. Op de begane grond is een wachtkamer en het plaatskaartenkantoor. Voor het bedienen van seinen en wissels wordt een Post T ingericht in het station. Het windwerk en de handelinrichting voor de overwegen staan buiten op het perron. Het station heeft 2 sporen. Langs het stationsgebouw is een langsperron voor spoor 1. Door middel van een overpad is het eilandperron met spoor 2 te bereiken. De beide perrons zijn gelegen in bajonetligging. In 18 worden extra zijvleugels aan beide zijden gebouwd. In 1915 krijgt het middendeel een extra verdieping.


Tweede station

Tussen 27 en 29 oktober 1972 werd op de lijn tussen Harlingen en Leeuwarden het Ter Plaatse Bediende Relaisbeveiliging (TPRB) ingevoerd. Als eerste wordt het ingevoerd op traject tussen Harlingen en Dronrijp. In de avond en nacht van 26 oktober 1972 wordt de beveiliging tussen Harlingen en Dronrijp buiten dienst gesteld. Op 27 oktober 1972 komt het TPRB tussen Harlingen en Dronrijp in dienst. In de nacht van 28 op 29 oktober 1972 wordt de TPRB tussen Dronrijp en Leeuwarden in dienst gesteld. Hierbij werd de mechanische beveiliging met armseinen vervangen door een relaisbeveiliging met lichtseinen. Alle met de hand bediende overwegen werden opgeheven of vervangen door automatische beveiligde overwegen. Hiermee komt Post T in het station te vervallen.


Per 26 juni 2016 is de Ter Plaatse Bediende Relaisbeveiliging (TBRP) vervangen door Vereenvoudigde Centrale Verkeersleiding (VCVL). Het station blijft een kruisingstation met vaste aankomstsporen. Na vertrek van een trein gaat het wissel terug naar de voorkeursstand en komt het sein weer veilig als het vaste aankomstspoor vrij is. Het overpad wordt verbreed en vijf meter verplaatst in de richting van Harlingen en voorzien van overwegbomen. Aan de zijde van Leeuwarden wordt het perron met een meter verlengd, zodat de nuttige perronlengte 120 meter blijft.


Laad- en losplaats

Aan de westzijde van het station is een kort losspoor aanwezig. Eind mei 1972 wordt dit losspoor opgebroken.


Spoorlijnen

Het station is gelegen aan staatslijn B (Harlingen Haven - Nieuweschans).


Dienstregeling

Per 11 december 2022 worden de stations van Deinum en Dronrijp niet meer twee keer per uur bediend als gevolg van gebrek aan personeel. De treinen stoppen slechts eenmaal per uur. Per 9 januari 2023 stoppen de trein 32207, 32209 en 32211 uit Leeuwarden te Dronryp. Uit Harlingen stoppen de treinen 37222 en 37224 in Dronryp. Hiermee ontstaat er in de vroege ochtenduren een halfuursdienst. Per 5 juni 2023 worden beide stations weer twee keer per uur bediend.


Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2024) stoppen de volgende treinseries te Dronryp:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
37200 Leeuwarden Harlingen Haven Wink

Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2024) stoppen alle treinen in Dronryp.