Dordrecht: verschil tussen versies

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
Regel 13: Regel 13:
 
== '''Laad- en losplaats''' ==
 
== '''Laad- en losplaats''' ==
  
Ingaande wordt het station aangewezen als groepsstation voor wagenladingvervoer. Vanuit Dordrecht worden de regionale stations bediend. Vanuit het groepsstation worden alle wagens uit de regio verzameld om naar een van de 12 groepshoofdstations te worden vervoerd, zodat de wagens bij hun klanten terecht komen. De wagons voor Dordrecht worden aangevoerd vanuit [[Rotterdam Zuid Goederen]]. Deze aanvoer vindt plaats in de ochtend. In Dordrecht worden de treinen gesorteerd voor de lokale bedieningen van [[Dordrecht Industrie|Industrie]], [[Dordrecht Zeehaven|Zeehaven]], [[Moerdijk]] en [[Sliedrecht]]. Vanaf 1980 vindt de aanvoer plaats vanaf het nieuwe rangeerstation [[Kijfhoek]].
+
 
 +
Ingaande 19 wordt het station aangewezen als groepsstation voor wagenladingvervoer. Vanuit Dordrecht worden de regionale stations bediend. Vanuit het groepsstation worden alle wagens uit de regio verzameld om naar een van de 12 groepshoofdstations te worden vervoerd, zodat de wagens bij hun klanten terecht komen. De wagons voor Dordrecht worden aangevoerd vanuit [[Rotterdam Zuid Goederen]]. Deze aanvoer vindt plaats in de ochtend. In Dordrecht worden de treinen gesorteerd voor de lokale bedieningen van [[Dordrecht Industrie|Industrie]], [[Dordrecht Zeehaven|Zeehaven]], [[Moerdijk]] en [[Sliedrecht]]. Vanaf 1980 vindt de aanvoer plaats vanaf het nieuwe rangeerstation [[Kijfhoek]].
 +
 
 +
''Spoorweghaven''
 +
 
 +
In 18 wordt begonnen met het graven van de Spoorweghaven. Deze ligt ten zuiden van de spoorlijn uit Rotterdam.
  
  

Versie van 9 nov 2021 18:16

Dordrecht is een van de stations en tegelijkertijd het grootste van de gelijknamige plaats in Zuid Holland. De verkorting van het station is Ddr.

Geschiedenis

Het station is van het type tweede klas van de Staatsspoorwegen. Het is ontworpen door architect N.T. Michaëlis. De stijl waar in het stationsgebouw is ontworpen volgens de rondbogenstijl. Het kenmerk van deze stijl is de gebogen bovenzijde van de ramen in het stationsgebouw. Het stationsgebouw is op 1 januari 1872 geopend.

In 1885 is er aansluiting op het spoor naar Geldermalsen.


In 2010 wordt het stationsgebouw gerenoveerd. Het interieur op de begane grond is gemoderniseerd. De originele, gestucte plafonds zijn wel behouden gebleven. Aan de zuidzijde is de entree voorzien van een nieuwe overkapping. Ook zijn er roltrappen geplaatst ter vervanging van de vaste trappen.


Laad- en losplaats

Ingaande 19 wordt het station aangewezen als groepsstation voor wagenladingvervoer. Vanuit Dordrecht worden de regionale stations bediend. Vanuit het groepsstation worden alle wagens uit de regio verzameld om naar een van de 12 groepshoofdstations te worden vervoerd, zodat de wagens bij hun klanten terecht komen. De wagons voor Dordrecht worden aangevoerd vanuit Rotterdam Zuid Goederen. Deze aanvoer vindt plaats in de ochtend. In Dordrecht worden de treinen gesorteerd voor de lokale bedieningen van Industrie, Zeehaven, Moerdijk en Sliedrecht. Vanaf 1980 vindt de aanvoer plaats vanaf het nieuwe rangeerstation Kijfhoek.

Spoorweghaven

In 18 wordt begonnen met het graven van de Spoorweghaven. Deze ligt ten zuiden van de spoorlijn uit Rotterdam.


Vanaf het emplacement is de stamlijn naar Dordrecht Zeehaven te bereiken.


Spoorlijnen

Het station is gelegen aan de Staatslijn I (Breda - Rotterdam) en is het begin van de Betuwelijn.


Dienstregeling

Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2018) stoppen de volgende treinseries te Dordrecht:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
2200 Amsterdam Centraal Vlissingen VIRM
2300 Dordrecht Breda ICMm
2400 Lelystad Dordrecht VIRM
5000 Den Haag Centraal Dordrecht SGMm
5100 Den Haag Centraal Dordrecht SGMm
5900 Dordrecht Roosendaal SGMm
6600 Dordrecht 's-Hertogenbosch FLIRT
9200 Amsterdam Centraal Brussel Zuid NMBS Reeks 28 + ICR
21400 Eindhoven Utrecht Centraal/Rotterdam Centraal DDZ/VIRM
36700 Dordrecht Geldermalsen E-GTW (Arriva)
36800 Dordrecht Gorinchem E-GTW (Arriva)

Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2018) stoppen alle treinen in Dordrecht: