Dienstregeling 2013

Uit Somda RailWiki
Versie door Taigagaai (overleg | bijdragen) op 29 mrt 2017 om 21:47 (Dienstregeling rond Zwolle.)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Op 10 december 2012 begint het dienstregelingjaar 2013 bij de Nederlandse spoorvervoerders. Het dienstregelingjaar 2013 eindigt op 14 december 2013.


Wijzigingen bij Arriva

Arriva neemt met ingang van 9 december 2012 vijf spoorlijnen over. Van de NS werden de trajecten Zwolle - Emmen en Apeldoorn - Zutphen overgenomen. Van Syntus werden de trajecten Zutphen - Winterswijk, Winterswijk - Arnhem en Arnhem - Tiel overgenomen. Op de diesellijnen gaat gereden worden met nieuwe diesel GTW's. Tussen Zwolle en Emmen gaan elektrische GTW's rijden. Op het laatste baanvak gaat Arriva voor 15 jaar rijden. De sneltreinen en stoptreinen zijn met elkaar geruild ten opzichte van de NS dienstregeling. De sneltreinen stoppen niet in Dalen en Gramsbergen. Zij blijven hun uurdienst behouden. Tevens biedt Arriva in de ochtend- en avondspits extra ritten van Zwolle naar Coevorden. Deze stoppen niet in Mariënberg, Hardenberg en Gramsbergen. De sneltreinen blijven ook 's avonds en op zondag rijden. Deze sneltrein stopt ook in Mariënberg, waardoor nu twee keer per uur een aansluiting op de stoptrein naar Almelo. De treinen naar Emmen vertrekken 5 minuten eerder in de richting van Emmen dan een jaar eerder. Tussen Apeldoorn en Zutphen blijft de oude NS dienstregeling gehandhaafd. Hierdoor blijven de overstappen in Zutphen intact op de treinen van NS en op de eigen stoptrein naar Winterswijk. In Apeldoorn verslechtert de overstap als gevolg van de gewijzigde tijden van de NS intercity's. Alleen de overstap op de trein van/naar Berlijn en de spitstreinen van Amsterdam en Amersfoort naar Deventer blijft behouden. De stoptreinen van Arnhem naar Winterswijk rijdt tot aan het einde van de dienst ieder half uur. Dit is een verbetering ten opzichte van 2012, waarbij in de avonduren een uurdienst was tussen beide steden. Tussen Winterswijk en Zutphen zijn een vroege en late trein toegevoegd.

In het noorden van Nederland vonden enkele wijzigingen plaats van enkele minuten tot een kwartier. Op deze manier blijft er aansluiting behouden op de intercity en sprinter van NS. Tussen Groningen en Leer (D) gaat ieder uur een trein rijden. In Leeuwarden wordt een betere aansluiting geboden van de treinen uit Groningen op treinen naar Stavoren en Harlingen.


Wijzigingen bij Connexxion

Samen met Hermes gaat Connexxion onder de naam 'Breng' rijden tussen Doetinchem en Arnhem van maandag tot vrijdag. Hiervoor zijn 9 diesel GTW's besteld. Deze zullen echter niet direct allemaal beschikbaar zijn. Daarom zijn er via NS Financial Services tijdelijk 2 LINT 41/H treinstellen van Syntus gehuurd.


Wijzigingen bij NS

De ingang van het dienstregelingsjaar 2013 is een ingrijpende operatie, daar de komst van de Hanzelijn leidt tot ingrijpende wijzigingen. Deze wijzigingen zijn de grootste sinds de dienstregeling 2007. Het integreren van deze lijn in de bestaande dienstregeling zorgt ervoor dat de treinen vanuit het oosten van Nederland een kwartier verschuiven ten opzichte van 2012. Vanuit het oosten en noorden van het land zijn de treinen naar Amsterdam (8 minuten) en Schiphol (13 minuten) sneller geworden. Door de opening van de Hanzelijn verliest Amersfoort zijn knooppuntfunctie voor treinen van en naar het noorden. Deze wordt nu door Zwolle overgenomen. Vanuit Zwolle is het mogelijk om via de Hanzelijn naar Amsterdam, Schiphol en Den Haag te reizen. Voor Amsterdam Centraal dient in Lelystad of Almere Centrum overgestapt te worden. Almere Buiten verliest zijn intercitystatus, omdat geen ruimte is voor een stop hier. Via de Veluwelijn wordt vanuit Zwolle Utrecht en Rotterdam bereikt. Tussen Utrecht en Zwolle vervallen hierdoor de voortreinen en verdubbelingstreinen. Vanuit Groningen is het mogelijk om het ene half uur via de Hanzelijn naar Den Haag (serie 700) te reizen en het andere half uur via de Veluwelijn naar Rotterdam (serie 500). Vanuit Leeuwarden is het omgekeerde het geval (series 12700 en 12500) en dit biedt in Zwolle een cross platform overstap. Het koppelen en ontkoppelen in Zwolle (voor Groningen en Leeuwarden) en Utrecht (Den Haag en Rotterdam) komt hiermee te vervallen. De treinen van de serie 12500 krijgen wel een lange stop in Zwolle vanwege de aanpassing in de tijden van de treinen van Arriva van en naar Emmen. Naar Leeuwarden staan zij 11 minuten stil en naar Rotterdam 10 minuten. De treinen uit de series 700/12700 rijden niet 's avonds na 22.00 uur, zaterdagochtend voor 8 uur en zondagochtend voor 10 uur. In plaats daarvan rijdt de serie 12600, welke tussen Vlissingen en Amsterdam Centraal rijden. Vanaf hier rijden de treinen door via Lelystad en Zwolle naar Groningen of Leeuwarden. De stoptreinen van Leeuwarden naar Wolvega worden in de loop van 2013 doorgetrokken naar Meppel. Om dit mogelijk te maken dienen enkele werkzaamheden in Meppel te worden uitgevoerd. Hoewel het de bedoeling was de bediening van het Kamperlijntje te stoppen en te beginnen met de ombouw naar tram, wordt de concessie van NS met nog eens drie jaar verlengd tot en met het dienstregelingsjaar 2015, aangezien de tramaanbesteding wederom mislukt.

Doordat de verbindingen vanuit Zwolle naar de Randstad op dezelfde tijden aan zouden komen in Amersfoort als vanuit Enschede, zijn de tijden vanuit Enschede met een kwartier verschoven. Hiermee wordt een ongewenst effect vermeden dat de treinen vanuit Enschede alleen nog maar naar Schiphol gaan rijden, omdat anders twee treinen achter elkaar naar Utrecht zouden gaan. Hierdoor is het mogelijk om de intercity's vanuit Amersfoort ieder kwartier naar Amsterdam te laten rijden, in plaats van dat de treinen achter elkaar aan rijden. Dit gaat wel ten koste van de snelle overstap vanuit Enschede naar Amsterdam. Deze bedraagt nu een kwartier op de trein van Amersfoort naar Amsterdam Centraal en Enkhuizen. In de spits rijden deze treinen door naar Deventer. De sprinters van de serie 5800 op de Gooilijn werden eveneens aangepast, waarbij overstappen in Baarn zijn verslechterd. Naar Amsterdam is de overstaptijd naar 15 minuten gegaan en naar Amersfoort zelfs naar 29 minuten. De sprinters van de serie 5600 en 5800 bieden in Amersfoort een overstap op de intercity van en naar Enschede. Door het verschuiven van de intercity's in Twente, zijn ook de sprinters van de serie 7000 met een kwartier verschoven. Ook de overstap in Deventer met de series 1600/1700 op de serie 3600 naar Arnhem/Zwolle is verloren gegaan. Door het rijden van de losse serie 140 is deze overstap 7 keer per dag nog wel mogelijk. De serie 1500 vervalt tussen Amersfoort en Amsterdam als de serie 140 rijdt. In Amsterdam wordt dan aansluiting gegeven op de trein naar Enkhuizen. De overstap in Apeldoorn vanuit Zutphen gaat ook verloren. In Hengelo wordt de overstap van de intercity op de stoptreinen van Syntus met 10 minuten verkort. De stoptreinen van de serie 7900 bieden in Hengelo nu een gelijktijdige overstap op de stoptreinen van Syntus naar Oldenzaal en Zutphen. De serie 7000 is hier met 10 minuten verschoven. In april 2013 gaat het nieuwe station van Nijverdal open. Het station is gelegen in het open gedeelte van de combitunnel. Deze tunnel deelt het spoor samen met de provinciale weg N35. Met de doorgaande dienst wordt een alternatief tussen Twente en Amsterdam via Zwolle geboden. Door de late oplevering zal er in de ochtendspits drie extra treinen (serie 27900) gaan rijden vanuit Enschede via Deventer naar Zwolle. In de avondspits rijden deze treinen echter tot Hengelo. Onderweg zal gestopt worden in Hengelo, Almelo, Wierden, Holten en Deventer.

Den Haag krijgt de rechtstreekse verbinding met Haarlem weer terug, maar verliest de verbinding met Amsterdam Lelylaan. Nadeel hiervan is wel dat de kwartiersligging in Leiden verloren gaat en vervangen wordt door een 10/20 minuten interval. In het 20 minuten gat rijdt een sprinter naar Schiphol. De trein uit Den Haag biedt in Leiden wel aansluiting op de serie 2600 naar Amsterdam Centraal en Lelystad. In Weesp vinden door het verschuiven van de sprinters met een kwartier nu inhalingen plaats van deze sprinters door de intercity's. De sprinters uit de serie 5800 worden hierbij ingehaald door de intercity naar Amsterdam. De serie 5700 wordt ingehaald door de intercity van Amersfoort naar Schiphol. De intercity uit Zwolle naar Den Haag Centraal rijdt hier vlak achteraan en biedt in Duivendrecht een korte overstap naar Leiden. In Leiden biedt deze trein aansluiting op de intercity naar Dordrecht.

Door de verbinding tussen Den Haag en Zwolle via Lelystad verliest Den Haag een intercity verbinding met Utrecht. De vrijgevallen verbinding wordt opgevuld door de serie 11700 tussen Den Haag en Amersfoort Schothorst. Het andere half uur rijdt de serie 1700 door naar Enschede. Enschede verliest wel de rechtstreekse verbinding met Rotterdam doordeweeks. De serie 2800 wordt ingekort tot Utrecht. In de weekenden combineert de serie 2800 in Gouda met de serie (1)1700. Dit vanwege de werkzaamheden in Utrecht, waardoor er minder sporen beschikbaar zijn. Tussen Amersfoort en Utrecht zorgen de series (1)1700 en 500/12500 voor een kwartiersdienst.

In het zuiden van het land wordt er tussen Eindhoven en Sittard ieder kwartier een intercitydienst geboden. De serie 3500 tussen Schiphol en Eindhoven is doorgetrokken naar Heerlen. Reizigers die in Eindhoven willen overstappen van treinen uit de serie 1900 naar de serie 3500 krijgen een kwartier overstaptijd. Het splitsen en combineren van intercity's uit Amsterdam in Sittard is hierbij komen te vervallen. Doordat de intercity's tussen Sittard en Heerlen een kwartier verschoven, is ook de serie 6900, de sprinter tussen Sittard en Heerlen, een kwartier verschoven. Hij biedt wel een korte overstap op de treinen naar Maastricht en Amsterdam. 's Avonds na 20.00 uur rijdt de serie 3500 niet meer naar Heerlen. Vanuit Sittard kan Heerlen 1 keer per uur bereikt worden met de serie 6900, alsmede de vervangende intercity's 20800 (in het andere 6900 pad) en de serie 23500 (vrijgekomen pad van de serie 3500). De series 6900 en 20800 bieden in Sittard een overstap op de serie 800 en de serie 23500 op sprinter 6800.

Door het rijden van de Benelux over de HSL-Zuid verandert ook het nodige in Zeeland. De intercity rijdt nu twee keer per uur door naar Vlissingen in plaats van een keer per uur tot Dordrecht. De intercity stopt tussen Vlissingen en Roosendaal op alle stations. Hiermee is de stoptrein in Zeeland komen te vervallen. De serie 2600 rijdt nu via Schiphol in plaats van Haarlem naar Amsterdam Centraal. Na Amsterdam gaat het verder naar Lelystad. Vanuit daar wordt soms Groningen bereikt.

Het Brabants nachtnet zal niet meer de gehele nacht gaan rijden. Zij rijden alleen nog maar vrijdagnacht en zaterdagnacht. De laatste trein uit Eindhoven naar Rotterdam vertrekt om 1.30. Uit Utrecht en Rotterdam vertrekt de laatste trein rond 2.00. Verder worden de late intercity's uit het westen naar het noorden en oosten vervroegd door de verschuivingen met een kwartier. De laatste trein uit Amsterdam bijvoorbeeld naar Twente vertrekt al rond 22.30.

Al op 7 januari 2013 werden een aantal wijzigingen doorgevoerd. De series 2600 en 12600 vertrekken 3 minuten eerder uit Vlissingen naar Roosendaal. Dit komt door de langdurige snelheidsbeperking tussen Krabbendijke en Rilland-Bath. De serie 3500 vertrekt een minuut eerder uit Eindhoven om meer rijtijd te hebben. De intercity's vanuit Twente richting het westen vertrekken vanuit Apeldoorn van spoor 3 in plaats van spoor 1. De treinen 4316, 4318, 4620, 7019, 9117, 16065 en 27922 zullen versterkt gaan worden. Trein 27924 gaat met drie stellen Plan V rijden in plaats van een ICMm-IV. De treinen 579, 580, 749, 766 en 769 gaan tussen Groningen en Zwolle weer in de nromale patroontijden rijden. Deze waren verschoven doordat HTRS enkele goederenpaden had aangevraagd. Per 1 januari 2013 rijdt HTRS deze goederentreinen niet meer en kunnende NS treinen weer in het normale patroon rijden.


Wijzigingen in materieelinzet

  • De series 2100 en 2200 gaan met DDZ rijden in plaats van VIRM.
  • De serie 2600 gaat met VIRM rijden in plaats van DDZ.


Wijzigingen in treinseries

  • De serie 140 is losgekoppeld van de serie 1600 in de binnenlandse dienst. Tevens is het eindpunt gewijzigd van Schiphol naar Amsterdam Centraal. Tussen (Deventer-) Amersfoort en Amsterdam rijdt deze trein in het pad van de serie 1500.
  • De serie 500/12500 rijdt vanaf Zwolle alleen nog maar naar Rotterdam Centraal via Utrecht.
  • De serie 700/12700 rijdt vanaf Zwolle alleen nog maar naar Den Haag Centraal via Lelystad.
  • De serie 1500 (Deventer-) Amersfoort - Amsterdam wordt doorgetrokken naar Enkhuizen. Hiermee vervalt de serie 4500.
  • De serie 2100 wordt ingekort tot Den Haag Centraal en wisselt qua nummering met de serie 2600. De serie 2100 gaat via Haarlem rijden in plaats van Schiphol
  • De serie 2500 komt in de plaats van de serie 2700. Dit is de stoptrein Roosendaal - Antwerpen.
  • De serie 2600 gaat rijden van Lelystad via Amsterdam Centraal, Schiphol, Den Haag naar Vlissingen rijden. Dit was de oude serie 2100.
  • De serie 2800 wordt ingekort tot Utrecht.
  • De serie 3000 wordt in Nijmegen gekoppeld aan de serie 3100 en zullen kort op elkaar keren. De koppeling van de serie 3100 met de serie 3500 op Schiphol wordt hiermee verbroken.
  • De serie 3500 wordt doorgetrokken van Eindhoven naar Heerlen.
  • De serie 4300 wordt ingekort tot Hoofddorp. In de spits door naar Leiden.
  • De serie 4600 wordt doorgetrokken van Lelystad naar Zwolle.
  • De serie 4900 wordt een sprinter in plaats van intercity en eindigt in Almere Oostvaarders in plaats van Almere Centrum.
  • De serie 5700 rijdt vanaf Hoofddorp door naar Den Haag Centraal in plaats van de serie 4300.
  • De serie 5800 gaat stoppen te Amsterdam Science Park en heeft een langer stationnement te Weesp om ingehaald te worden. Tevens rijdt hij door naar Hoofddorp.
  • De serie 9000 is het nieuwe nummer van de serie 2900.
  • De serie 9100 gaat twee keer per uur rijden in plaats van een keer per uur.


Nieuwe treinseries

  • 11600: Schiphol - Amersfoort Schothorst. Hierdoor blijft Amersfoort verbinding met Schiphol houden door het verdwijnen van de treinen uit Zwolle, die nu via de Hanzelijn gaan rijden.
  • 11700: Den Haag Centraal - Utrecht - Amersfoort Schothorst. Hierdoor blijven 4 intercity's per uur rijden tussen Utrecht en Den Haag door het wegvallen van de serie 500.
  • 12600: Vlissingen - Amsterdam - Groningen/Leeuwarden. In de stille uren wordt zo een alternatief geboden via de Hanzelijn.
  • 23500: Sittard - Heerlen. Vervanging als de serie 3500 niet rijdt.
  • 27900: Enschede - Deventer - Zwolle. Door het langer duren van de opening van Nijverdal worden in de ochtendspits drie treinen tussen Enschede en Zwolle aangeboden. In de avond rijden de drie treinen terug, echter maar tot Hengelo.


Vervallen treinseries

  • 3900: Door het verlengen van de serie 2600 van Amsterdam naar Lelystad kon deze serie vervallen.
  • 4500: Door het verlengen van de serie 1500 van Amsterdam naar Enkhuizen kon deze serie vervallen.

Wijzigingen bij NS Hispeed

Fyra

De Beneluxtrein via het 'klassieke' spoor eindigt per 8 december 2012. Een dag later nemen de V250 treinstellen de diensten over via de HSL. Hiermee verliezen Den Haag HS, Dordrecht en Roosendaal de intercity verbinding met Antwerpen en Brussel. Roosendaal blijft wel de stoptrein met Antwerpen houden. Door het onvoldoende beschikbaar zijn van de V250 treinstellen gaan er vanaf 9 december 2012 10 retourritten rijden. Stapsgewijs wordt dit aantal verhoogd tot 16 wanneer er voldoende treinstellen beschikbaar komen. In Amsterdam Centraal zullen de treinstellen keren op spoor 13A. Keren op de Watergraafsmeer gaat hiermee tot het verleden behoren.


Thalys

De Thalys vertrekt om 19 minuten over het hele uur uit Amsterdam. Dat is 3 minuten later dan in 2012. De andere kant op is de Thalys 3 minuten eerder in Amsterdam. Dit is om 41 minuten over het hele uur. De frequentie van de treinen wordt niet aangepast, wat betekend dat van zondag tot en met donderdag 10 treinen vertrekken en aankomen, op vrijdag zelfs 11 en op zaterdag 9 retourritten. In de winter en in de zomervakantie zullen op maandag tot en met donderdag 9 ritten gereden gaan worden. De SkiThalys van Amsterdam naar Bourg st. Maurice rijdt van 22 december 2012 tot en met 30 maart 2013. De retourritten komen een week later terug, met uitzondering van de rit op 30 maart 2013. De Thalys Soleil naar Marseille rijdt naar Frankrijk van 29 juni tot en met 31 augustus 2013. Terug naar Nederland komt het van 6 juli tot en met 31 augustus 2013.


Wijzigingen internationaal

Wijzigingen bij Syntus

Syntus verliest met ingang van 9 december 2012 de treindiensten tussen Zutphen - Winterswijk, Winterswijk - Arnhem en Arnhem - Tiel aan Arriva. Hierdoor zullen alle DM'90 treinstellen en een groot deel van de LINT 41/h treinstellen aan NS Financial Services worden teruggegeven.


Wijzigingen bij Veolia

Door het verschuiven van de NS serie 6900 met een kwartier, is de serie 32000 (stoptrein Kerkrade - Maastricht Randwijck) een paar minuten verschoven. Op deze manier ontstaat er een cross platform overstap op de intercity vanuit Kerkrade. Naar Kerkrade wordt er aansluiting geboden op de sprinter naar Sittard.


Wijzigingen in infrastructuur

Met ingang van 9 december is de Hanzelijn opgeleverd. Deze 50 kilometer lange spoorlijn verbindt Zwolle en Lelystad met elkaar. In april 2013 zal de combitunnel bij Nijverdal geopend gaan worden. Daarmee komt na 3,5 jaar een eind aan de geknipte dienst tussen Zwolle en Enschede.

In 2013 zal verder gewerkt worden aan de stations en emplacementen van Zwolle, Amsterdam, Utrecht, Den Bosch, Eindhoven en Breda. In Zwolle zullen de afrondende werkzaamheden plaats vinden in het kader van de aanleg van de Hanzelijn. Hierbij wordt een vierde perron gebouwd en wordt de reizigerstunnel verbreed. In Amsterdam worden onder het station twee nieuwe doorgangen gecreëerd zonder opgang naar de sporen. In Utrecht wordt het gehele station vernieuwd en zullen enkele wissels gesaneerd gaan worden. Aan de zuidzijde wordt bij Lunetten verder gewerkt aan de viersporigheid in de richting van Houten. In Den Bosch wordt aan de noordzijde een fly over gerealiseerd om treinen uit Utrecht en Nijmegen kruisingsvrij binnen te laten komen en te vertrekken. In Eindhoven wordt de perrontunnel vernieuwd en verbreed. In Breda wordt ook een nieuwe perrontunnel en opgangen gebouwd.

In de zomer zal van 6 juli tot en met 18 augustus geen treinen van en naar Enschede rijden. Hier vinden omvangrijke werkzaamheden plaats waarbij het emplacement en perrons ingrijpend vernieuwd gaan worden. Hierdoor zullen binnenkomende en vertrekkende treinen minder wissels hoeven te passeren en krijgen sprinters en intercity's hun eigen perron. Ook de trein van DB Regio zal gaan verhuizen van spoor 5 naar 4B. Het blijft echter niet mogelijk om doorgaand te rijden tussen Gronau en Hengelo.

In de zomervakantie vinden eveneens werkzaamheden plaats tussen Emmerich en Dinslaken in Duitsland, waardoor er in de weekenden vanaf 29 juni tot en met 14 juli beperkt internationaal treinverkeer mogelijk is. Vanaf 20 juli tot en met 1 september wordt er 7 dagen in de week gewerkt aan het spoor, wat ernstige hinder veroorzaakt. De ICE's naar Duitsland worden hierdoor omgeleid via Venlo.


Nieuwe stations

Door de NS zijn in december 2012 vijf stations geopend: Kampen Zuid en Dronten. Deze zullen bediend worden door de serie 4600. Voor 2012 was de aankondiging al geweest voor de opening van Halfweg-Zwaneburg, maar de opening vond pas plaats in december. Het station zal bediend gaan worden door de series 4800 en 5400. Ter vervanging van de evenementen halte Almere Strand is Almere Poort geopend. Dit station zal bediend gaan worden door de series 4300, 4600 en 4900. Als laatste NS station wordt Groningen Europapark geopend. In 2008 was dit station al geopend voor de treinen van Arriva van Groningen in de richting van Zuidbroek. Vanaf december 2012 wordt dit station door de serie 9100 bediend.

In april 2013 zal het nieuwe station van Nijverdal geopend gaan worden en zal de serie 7900 weer tussen Enschede en Zwolle gaan rijden. De knip in Nijverdal, station Nijverdal West en de serie 17900 komen hiermee te vervallen.

Op 9 juni 2013 zal station Utrecht Leidsche Rijn worden geopend. Dit station gaat bediend worden door de nieuwe serie 6100 (Utrecht - Woerden). Bij het niet rijden van de serie 6100 (na 20.00 en in het weekend) zal de serie 9800 er gaan stoppen.


Connexxion neemt op 9 december 2012 het nieuwe station van Hoevelaken in gebruik. Dit station zal bediend gaan worden door de serie 31300.


De oplevering van Maastricht Noord heeft wederom vertraging opgelopen. Door problemen met de grondwaterspiegel is de opening al twee keer uitgesteld en de opening staat nu gepland voor juni 2013. Veolia heeft al rekening gehouden met de stop op Maastricht Noord en heeft de dienstregeling van de serie 32000 hierop al aangepast. Pas op 17 november 2013 wordt het station geopend.


Syntus neemt op 9 december 2012 het nieuwe station Hengelo Gezondheidspark in gebruik. Het station zal bediend gaan worden door de serie 31200.