Deventer

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Deventer is een van de stations van Deventer in de provincie Overijssel.Het is het grootste station van de stad. De verkorting van het station is Dv.

Geschiedenis

Vanaf 8 oktober 2022 is er een gedeeltelijke buitendienststelling van de westzijde van het emplacement. Zo is er een nieuwe aansluiting nabij Deventer Goederenemplacement gemaakt om spoor 1 direct aan te sluiten op de hoofdsporen naar Snippeling Aansluiting. Vanaf 17 oktober 2022 is er in zijn geheel geen treinverkeer. Spoor 2 wordt in deze periode opgebroken en de wissels in spoor 3 die aansluiting gaven naar spoor 2 zijn eveneens verwijderd. In totaal zijn er 15 wissels komen te vervallen en zijn er 8 gewijzigd. De beveiliging is in deze periode eveneens aangepast aan de nieuwe situatie. Door het opbreken van de wissels in spoor 3 is de A- en B-fase komen te vervallen. Het is hiermee niet meer mogelijk om met twee treinen tegelijkertijd aan dit spoor te staan, waarmee de capaciteit van het station verminderd.


Eerste station

Tweede station

Spoorlijnen

Het station ligt aan de Staatslijn A ter hoogte van kilometerpunt 43,557 en is het eindpunt van de spoorlijn uit Apeldoorn. In Deventer begint de spoorlijn naar Almelo. Deventer was daarnaast het beginpunt van de spoorlijn naar Ommen.


Dienstregeling

Vanaf oktober 1951, het begin van de winterdienstregeling, worden de getrokken snel- en exprestreinen vervangen door de nieuwe treinstellen Materieel'46. Door gebruik te maken van treinstellen kan de samenstelling beter worden aangepast aan de behoefte. Daarnaast wordt een treinstel afgekoppeld om als stoptrein tussen Deventer en Almelo te rijden.

Vanaf 196 worden deze stoptreinen doorgetrokken naar Apeldoorn. Met ingang van de zomerdienstregeling 1969 gaat de stoptrein van Enschede naar Apeldoorn doorrijden naar Amsterdam. In het kader van Spoorslag '70 gaat elk half uur een intercity rijden tussen Amsterdam en Enschede enerzijds en Rotterdam/Den Haag anderzijds. Het treindeel voor Den Haag reed daarbij tussen Enschede en Deventer als stoptrein. Hiermee kwam de aparte stoptrein tussen Enschede en Apeldoorn te vervallen. In de dienstregeling 2006 wordt de stoptrein doorgetrokken naar Apeldoorn en gaat in de spitsen twee keer per uur rijden. In de dienstregeling 2009 gaan de stoptreinen de hele dag twee keer per uur rijden en wordt de eindbestemming Enschede, ook in het weekend. Met het ingaan van het wijzigingsblad van september 2016 rijdt de serie 7000 niet meer op zaterdag tussen Almelo en Enschede. Vanaf de dienstregeling 2017 gaat de treinserie 7000 in het weekend een uurdienst gaan rijden. Doordeweeks rijdt de serie alleen in de spits door naar Enschede.


Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2023) stoppen de volgende treinseries te Deventer:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
140 Berlijn Amsterdam Centraal Locomotief serie 1700 + DB IC rijtuigen
240 Berlijn Amsterdam Centraal Locomotief serie 1700 + DB IC rijtuigen
1600 Schiphol Enschede ICMm/DDZ
1700 Den Haag Centraal Enschede ICMm/DDZ
3600 Zwolle Roosendaal DDZ/ICMm/VIRM
7000 Apeldoorn Almelo/(Enschede) SNG


Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2023) stoppen alle treinseries te Deventer.


Bronnen, Referenties en/of Voetnoten

  • Station Deventer 1920 - 2020 - A. Dijkhof - Uitgave: Stichting Industrieel Erfgoed Deventer (SIED) ISBN: 978-90-810644-5-3


Sjabloon:Navigatie spoorlijn Deventer - Ommen