Deventer

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Deventer is een van de stations van Deventer in de provincie Overijssel.Het is het grootste station van de stad. De verkorting van het station is Dv.

Geschiedenis

Vanaf 8 oktober 2022 is er een gedeeltelijke buitendienststelling van de westzijde van het emplacement. Zo is er een nieuwe aansluiting nabij Deventer Goederenemplacement gemaakt om spoor 1 direct aan te sluiten op de hoofdsporen naar Snippeling Aansluiting. Vanaf 17 oktober 2022 is er in zijn geheel geen treinverkeer. Spoor 2 wordt in deze periode opgebroken en de wissels in spoor 3 die aansluiting gaven naar spoor 2 zijn eveneens verwijderd. In totaal zijn er 15 wissels komen te vervallen en zijn er 8 gewijzigd. De beveiliging is in deze periode eveneens aangepast aan de nieuwe situatie. Door het opbreken van de wissels in spoor 3 is de A- en B-fase komen te vervallen. Het is hiermee niet meer mogelijk om met twee treinen tegelijkertijd aan dit spoor te staan, waarmee de capaciteit van het station verminderd.


Voor de beveiliging beschikte het station over in totaal 4 seinhuizen en een brugpost. [1]

  • Post T

Post T is gelegen ten westen van het perron bij kilometerpunt 43,873. Het is gebouwd in naar een ontwerp van . Het gebouw bestaat uit twee verdiepingen. Beide verdiepingen zijn opgetrokken uit bakstenen. Het puntdak is voorzien van . Voor het zicht zijn er aan drie zijden grote ramen geplaatst. Op de begane grond staat . Op de bovenverdieping staat het bedieningstoestel. De bovenverdieping is te bereiken via een trap aan de buitenzijde. De post is voorzien van een bedieningstoestel van Siemens & Halske. Vanuit deze post wordt het treinverkeer vanuit bediend.

  • Post I

Post I is gelegen op het perron. Het is gebouwd in naar een ontwerp van . Het gebouw bestaat uit een verdieping. De post is voorzien van een bedieningstoestel van Siemens & Halske. Naast het bedieningstoestel staat een blokkast. Vanuit deze post wordt het treinverkeer over de kruiswissels van de perronsporen bediend. Op het perron bij de post is een Alkmaarse Handelinrichting geplaatst voor de bediening van .

  • Post II

Post II is gelegen aan de westzijde van het emplacement ter hoogte van kilometerpunt 42,936, nabij de aansluiting naar het straatspoor. Het is gebouwd in naar een ontwerp van . Het gebouw bestaat uit twee verdiepingen. Beide verdiepingen zijn opgetrokken uit bakstenen. Het dak is voorzien van . Op de begane grond staat . Op de bovenverdieping staat het bedieningstoestel. De bovenverdieping is te bereiken via een trap aan de buitenzijde. De post is voorzien van een bedieningstoestel van Siemens & Halske.

  • Post III

Post III is gelegen aan de oostzijde van het emplacement ter hoogte van kilometerpunt 42,300. Het is gebouwd in naar een ontwerp van . Het gebouw bestaat uit twee verdiepingen. Beide verdiepingen zijn opgetrokken uit bakstenen. Het dak is voorzien van . Op de begane grond staat . Op de bovenverdieping staat het bedieningstoestel. De bovenverdieping is te bereiken via een trap aan de buitenzijde. De post is voorzien van een bedieningstoestel van Siemens & Halske.

  • brugpost IJsselbrug

Brugpost IJbd staat ten westen van de spoorbrug over de IJssel. Het is gebouwd in naar een ontwerp van . De brugpost is opgetrokken uit stenen met grote ramen en een plat dak. De post is voorzien van een bedieningstoestel van Siemens & Halske.


Eerste station

Tweede station

Laad- en losplaats

Van 197 tot 198 rijden drie keer in de week bloktreinen met blik van de Hoogovens in Beverwijk naar de fabriek van Thomassen & Drijver-Verblifa. Deze treinen bestaan geheel uit zeilwagens Us-z. In 1991 rijdt de laatste trein met blik van de Hoogovens uit Beverwijk naar Thomassen & Drijver.


  • Postperron

Per 23 mei 1993 wordt het postperron van de PTT niet meer bediend.


Locomotievendepot

Het station van Deventer was voorzien van een locomotievenloods.


In wordt de locomotievenloods gesloopt.

In het depot zijn tussen en de volgende series stoomlocomotieven in het depot gehuisvest:

  •  ;


Mutaties


Locomlopen


Spoorlijnen

Het station ligt aan de Staatslijn A ter hoogte van kilometerpunt 43,557 en is het eindpunt van de spoorlijn uit Apeldoorn. In Deventer begint de spoorlijn naar Almelo. Deventer was daarnaast het beginpunt van de spoorlijn naar Ommen.


Dienstregeling

Vanaf oktober 1951, het begin van de winterdienstregeling, worden de getrokken snel- en exprestreinen vervangen door de nieuwe treinstellen Materieel'46. Door gebruik te maken van treinstellen kan de samenstelling beter worden aangepast aan de behoefte. Daarnaast wordt een treinstel afgekoppeld om als stoptrein tussen Deventer en Almelo te rijden.

Vanaf 196 worden deze stoptreinen doorgetrokken naar Apeldoorn. Met ingang van de zomerdienstregeling 1969 gaat de stoptrein van Enschede naar Apeldoorn doorrijden naar Amsterdam. In het kader van Spoorslag '70 gaat elk half uur een intercity rijden tussen Amsterdam en Enschede enerzijds en Rotterdam/Den Haag anderzijds. Het treindeel voor Den Haag reed daarbij tussen Enschede en Deventer als stoptrein. Hiermee kwam de aparte stoptrein tussen Enschede en Apeldoorn te vervallen. In de dienstregeling 2006 wordt de stoptrein doorgetrokken naar Apeldoorn en gaat in de spitsen twee keer per uur rijden. In de dienstregeling 2009 gaan de stoptreinen de hele dag twee keer per uur rijden en wordt de eindbestemming Enschede, ook in het weekend. Met het ingaan van het wijzigingsblad van september 2016 rijdt de serie 7000 niet meer op zaterdag tussen Almelo en Enschede. Vanaf de dienstregeling 2017 gaat de treinserie 7000 in het weekend een uurdienst gaan rijden. Doordeweeks rijdt de serie alleen in de spits door naar Enschede.


Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2024) stoppen de volgende treinseries te Deventer:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
140 Berlijn Amsterdam Centraal Locomotief Baureihe 193 + DB IC rijtuigen
240 Berlijn Amsterdam Centraal Locomotief Baureihe 193 + DB IC rijtuigen
1600 Schiphol Enschede ICMm/DDZ
1700 Den Haag Centraal Enschede ICMm/DDZ
3600 Zwolle Roosendaal ICMm/VIRM
7000 Apeldoorn Almelo/(Enschede) SNG

Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2024) stoppen alle treinseries te Deventer.


Bronnen, Referenties en/of Voetnoten

  • Station Deventer 1920 - 2020 - A. Dijkhof - Uitgave: Stichting Industrieel Erfgoed Deventer (SIED) ISBN: 978-90-810644-5-3

  1. Deventer (Klassieke beveiliging) Klassieke beveiliging