Delfzijl Industrie

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Het industrieterrein en havengebied van Delfzijl is aangesloten door middel van een stamlijn die vanaf het station Delfzijl in westelijke richting loopt.

Geschiedenis

Uitbreidingen

In de jaren '60 wordt het havengebied uitgebreid, waarbij het dorp Heveskes verdwijnt. Alleen de kerk blijft staan. In 1973 wordt de stamlijn met een lengte van 400 meter verlengd in verband met de aanvoer van buizen.


Bediening

Het gebied wordt bediend met Unit Cargo treinen vanaf Onnen.

Railion voerde op 13 december 2004 een nieuwe dienstregeling in, waarbij trein 55314 komt te vervallen. Dit was echter niet met de betrokken klanten gecommuniceerd. Nadat zij alsnog op de hoogte waren gesteld, gingen zij hier niet mee akkoord. De vertrektijd (13.58) van de vroegere trein 55310 paste niet in hun logistieke proces. Per 7 maart 2005 is trein 55314 weer ingelegd, waarbij de trein nu om 16.30 uit Delfzijl vertrekt. In Onnen worden de wagons met trein 54303 naar Zwolle Rangeerstation overgebracht. Met trein 54480 belanden deze wagons in Lutterade DSM.

Vanaf december 2005 wordt Lafarge op dinsdagochtend vanuit Nieuweschans bediend in plaats vanuit Bad Bentheim. Vanaf 3 juli 2005 wordt Delfzijl niet in de avond bediend, maar in de ochtend, waarbij de trein om 6.55 aankomt in Delfzijl vanuit Onnen. Na het bedienen van de aansluitingen wordt om 10.30 weer naar Onnen teruggekeerd. Op maandagochtend wordt de volle gipstrein aangevoerd met twee locomotieven. De afvoertrein van Lafarge op maandag vertrekt later, namelijk om 16.32. Deze rijdt met 1 van de twee locomotieven die in de ochtend de volle trein heeft gebracht en de rest van de dag stil staat in Delfzijl. Door de de wijziging van de tijden wordt de reistijd van de wagons met ammoniak van Delamine naar DSM met een dag verkort.

Vanaf december 2010 is er op zaterdag een volledige bediening van Delfzijl in plaats van alleen het aanbrengen van de aanvoerwagens. Op dinsdag, donderdag en zaterdag rijdt trein 62311 naar Delfzijl vanuit Onnen. De aankomst is om 7.28. Na het bedienen gaat trein 62312 om 10.56 terug naar Onnen, al kan hier wel van worden afgeweken.

De bediening vindt vier keer per week plaats in de vroege ochtend met trein 62311. Een 6400 komt met een aantal ketelwagens voor Delamine en Evonik rond 6.15 aan in Delfzijl op dinsdag, woensdag, vrijdag en zaterdag. Op maandag en donderdag komt de locomotief zonder wagens aan, omdat er geen aanvoer is geweest in de nacht. Na het omruilen van de volle wagens voor de lege wagens vertrekt trein 62312 rond 8.45 uit Delfzijl naar Onnen op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag. Op woensdag en zaterdag rijdt de locomotief los terug, omdat er geen afvoer naar de Kijfhoek is in de avond. Vanaf eind juli 2020 vindt de bediening van Delfzijl met trein 62311 op maandag en donderdag 4 uur later plaats, zodat de trein pas in de ochtend naar Delfzijl rijdt. Na het bedienen van de klanten is het vertrek van trein 62312 rond het middaguur naar Onnen. Ook dit is ongeveer 4 uur later dan voorheen. De verschuiving wordt ingegeven door het bedienen van Veendam in de ochtend op deze dagen. Doordat de bediening van Veendam is uitgesteld tot oktober 2020, worden de rijtijden nog niet aangepast. Uiteindelijk wordt de bediening van Veendam pas in mei 2021 uitgevoerd.


  • Laad- en losplaats

Achter in het havengebied, tegenover EEW, is een openbare laad- en losplaats. Officieel heet de losweg Metaalpark. Het ligt aan de Oosterhorn. Tussen 2009 en 2010 worden wagens met buizen gelost. Op 24 maart 2017 worden drie containerwagens van het type Sggmrrss-y, met elk twee containers, geplaatst. De containers worden beladen met plasticresten uit de verbrandingsoven van EEW. Dit is een proefvervoer van Subcoal naar een Oostenrijkse klant in Linz. Op 4 april 2017 worden de wagons opgehaald. In juni en juli 2017 wordt het vervoer van plasticresten nog eens herhaald. Op 13 oktober, 30 oktober 2017 en 2 november 2017 worden in totaal 4 wagons naar de losplaats gebracht. In januari 2018 rijdt de voorlopig laatste trein. Op 26 en 27 april 2019 worden zes gelede containerdraagwagens met elk 4 containers geplaatst bij de losweg. Deze worden beladen met containers met subcoalpellets. Deze worden verbrand bij de hoogovens van VoestAlpine in het Oostenrijkse Linz. Ook in mei 2019 vindt er afvoer plaats. In totaal worden 48 containers met in totaal 1.000 ton subcoal afgevoerd. De aan- en afvoer vindt plaats via het Unit Cargo vervoer via de Kijfhoek. In januari 2020 wordt dit vervoer weer hervat, waarbij de afvoer onregelmatig plaats vindt.


Spooraansluitingen

  • Akzo Nobel/Nouryon

In 19 krijgt Akzo een spooraansluiting. Op het terrein komen verschillende sporenbundels te liggen. Bij spoorbundel 4 liggen de sporen voor het laden en lossen van chloor en ammoniak. Tussen medio 2013 en eind 2015 worden wagons met afgevoerd. Eind maart 2016 wordt een deel van de sporen van spoorbundel 4 opgebroken. De sporen worden hierbij flink ingekort. Na deze opbraak resteren nog slechts twee kopsporen bij de MCA-verlading (Mono Chloor Azijnzuur). Dit vervoer in ketelwagens van chloorazijnzuur is medio 2013 opgestart naar het Duitse Marschacht. Eind 2015 reed de laatste ketelwagen, omdat het vervoer te marginaal was. Op 29 oktober 2018 wordt Nouryon bediend door DB Cargo. Vervolgens wordt het bedrijf enkele keren in de maand bediend door DB Cargo. Er wordt een ketelwagen met chloorazijnzuur afgevoerd naar .

  • Methanor/Bio MCN

In 1976 wordt Methanor opgericht door Akzo, DSM en Dyno. In 1978 wordt de fabriek geopend waar methanol uit aardgas wordt verkregen. In 197 krijgt het bedrijf een spooraansluiting. Na een grondige verbouwing van de fabriek, heropend de fabriek onder de naam Bio MCN. Er wordt nog steeds methanol geproduceerd, dit maal verkregen uit glycerine. Onregelmatig wordt er een ketelwagen met methanol afgevoerd. In 2018 wordt de aansluiting voorlopig voor het laatst bediend.

  • Delamine

In 1978 opent de fabriek, welke eigendom is van Akzo, Tosoh Group en de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij. De fabriek produceert ethylaminen. De aanvoer van grondstoffen, zoals ammoniak, ethyleenchloride en natronloog geschiedt gedeeltelijk per spoor. Hiervoor is in 197 een spooraansluiting aangelegd. Gasketelwagens met ammoniak komen van OCI uit Europoort of Geleen. De bediening geschiedt geduwd. De lege wagens worden op het terrein zelf verzameld door de dienstdoende locomotief. Vier keer in de week vindt er aan- en afvoer plaats. Dit is in 2020 tussen 1 à 3 ketelwagens met ammoniak per keer.

  • FMC/Evonik

In 1993 bouwt FMC zijn fabriek voor de productie van waterstofperoxide. In 1998 krijgt het bedrijf zijn spooraansluiting voor de afvoer van waterstofperoxide. In wijzigt de naam naar Evonik. Op het terrein liggen twee sporen, waarvan er een is voorzien van laadfacaliteiten. Het andere spoor wordt gebruikt om wagens te stallen voor belading. Vier keer in de week vindt er afvoer plaats in ketelwagens. Aan het begin van 2020 neemt het aantal af te voeren wagens toe tot wel 10 per dag.

  • Lafarge

In 19 krijgt gipsfabriek Lafarge zijn spooraansluiting. De fabriek voert gips af roldakwagons van het type Tamns. Op 31 januari 2008 wordt de fabriek getroffen door brand. De eerste trein rijdt op 1999. De frequentie is één bloktrein in de week. Deze komt op maandag aan. Na lossing gaat de trein op terug naar Duitsland. Er was sprake van een einde van het spoorvervoer per mei 2001. Dit bleek niet het geval. Het is zelfs nodig om 2 bloktreinen in de week te laten arriveren tot juli 2001. De tweede trein komt op woensdag- of donderdagochtend aan. De maandagse trein zal in ieder geval tot aan eind 2001 rijden. In februari 2008 worden gipsplaten per trein aangevoerd naar de fabriek. De platen worden gelost bij Wagenborg. Ruim een half jaar is er geen spoorvervoer bij de fabriek. Dit wordt op 16 augustus 2008 hervat. In augustus 2010 neemt Locon het vervoer over van DB Schenker. Het vervoer is inmiddels teruggegaan tot enkele treinen per jaar. Op 11 januari 2012 rijdt de laatste trein.

  • Morton/Rohm en Haas

In 1988 wordt de chemische fabriek van Morton aan de geopend. In 19 krijgt het bedrijf een spooraansluiting. Sinds 1999 is het bedrijf onderdeel van het Amerikaanse Rohm and Haas. Enkele keren per week wordt een ketelwagen met natrium uit het Franse Pomblière Saint Marcel. Op 2 december 2004 arriveert de laatste ketelwagen uit Frankrijk. Vanaf dat moment vindt de aanvoer plaats per zeecontainer. Deze wordt vanuit Rotterdam door ACTS naar Veendam gebracht. Vanuit Veendam worden de tankcontainers op een draagwagen van het type Sgmmns geplaatst. Railion brengt deze wagon met trein 55340 naar Onnen. Met trein 55311 komen de tankcontainers aan in Delfzijl. In 2013 rijdt de laatste trein.

  • Wagenborg

In 1998 krijgt het bedrijf zijn nieuwe spooraansluiting in het havengebied van Delfzijl. Het bedrijf is gevestigd aan de Handelskade Oost. Eind 2009 worden in het najaar enkele treinen met bietenpulp aangevoerd in zwenkdakwagens. Tussen oktober 2012 en mei 2015 wordt er twee keer per maand een rongenwagen afgevoerd met vijf containers met zout voor het Duitse Leuna. Eind augustus 2015 worden twee treinen met bietenpulp aangevoerd voor veevoederhandelaar Jelle de Vries in Grou. Begin oktober 2015 rijdt een derde trein met suikerbietenpulp naar deze aansluiting. Dit gebeurt in oktober, november en december nog een aantal keren. In totaal rijden er twaalf treinen. Tussen oktober en december 2016 rijden er ongeveer 8 treinen, bestaande uit 2 groepen van 11 wagons, met bietenpulp naar Delfzijl. Zij worden aangevoerd met Unit Cargo treinen. De lading is afkomstig uit het Duitse Wabern. Vanaf april 2017 worden onregelmatig wagons met boomstammen uit Denemarken aangevoerd. Dit vervoer werd eerder in Veendam afgehandeld.

Wijnne en Barends

Af en toe schuifwandwagens