Delft: verschil tussen versies

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
Regel 7: Regel 7:
 
== '''Eerste station''' ==
 
== '''Eerste station''' ==
  
 +
Op 3 juni 1847 werd het eerste station geopend. Tegelijkertijd vond de doortrekking van de [[Oude Lijn]] plaats. De spoorlijn werd aangelegd op de westelijke oever van de Singel.
  
  
Regel 25: Regel 26:
 
== '''Derde station''' ==
 
== '''Derde station''' ==
  
In 2008 wordt aangekondigd dat het viaduct in de stad plaats gaat maken voor een nieuwe spoortunnel. In 2009 wordt begonnen met de bouw van de tunnel. Het nieuwe stationsgebouw is een ontwerp van Mecanoo Architecten uit Delft. Het gebouw is gelegen aan een plein en met roltrappen is het mogelijk om naar de ondergrondse perrons te gaan. In de hal is er ruimte voor horeca en winkels.  
+
In 2008 wordt aangekondigd dat het viaduct in de stad plaats gaat maken voor een nieuwe spoortunnel. In 2009 wordt begonnen met de bouw van de tunnel. Het nieuwe stationsgebouw is een ontwerp van Mecanoo Architecten uit Delft. Het gebouw is gelegen aan een plein en met roltrappen is het mogelijk om naar de ondergrondse perrons te gaan. In de hal is er ruimte voor horeca en winkels. De perrons zijn uitgevoerd als eilandperrons. De ondergrondse perrons zijn een ontwerp van Benthem Crouwel Architecten.  
  
  

Versie van 22 okt 2015 14:30

Delft is het grootste station en een van de 2 stations in Delft. Dit station wordt ook bediend door de trams van de HTM. De verkorting van dit station is Dt.

Geschiedenis

Eerste station

Op 3 juni 1847 werd het eerste station geopend. Tegelijkertijd vond de doortrekking van de Oude Lijn plaats. De spoorlijn werd aangelegd op de westelijke oever van de Singel.


Tweede station

In 1886 is het stationsgebouw in gebruik genomen.

In de jaren '50 begon de spoorweg door de stad een knelpunt te vormen. De overwegen aan de noordzijde waren geregeld gesloten, wat tot opstoppingen in de stad leidde. Daarom werd aan het eind van de jaren '50 besloten om het spoor op een viaduct door de stad aan te leggen. Voor de aanleg van het viaduct werd op de gedempte Stadssingel een hulpbaan aangelegd. De hulpbaan begon achter de perrons op het station. Deze hulpbaan kwam in 1960 in dienst. De bouw van het viaduct begon na het in dienst komen van dit hulpspoor. Na de oplevering van het eerste spoor in 1964, kan het lage, zuidelijke spoor buiten dienst worden genomen en worden opgebroken. Het viaduct kan na de afbraak van dit spoor verder worden afgebouwd. Na de opening van het tweede spoor op het viaduct in juli 1965, blijft het hulpspoor nog enkele weken liggen om dat de aansluiting naar de KNGSF nog aangelegd moet worden vanaf het viaduct. Als deze aansluiting is aangelegd, kan het hulpspoor in zijn geheel worden afgebroken en teruggegeven aan de gemeente Delft.


Het viaduct dat door de stad loopt, heeft een lengte van 800 meter aan de noordzijde van het station. Bij de tunnel in de Kampveldtweg gaat het viaduct over op een aarden talud. Dit talud loopt door tot aan de aansluiting naar de KNGSF. Hier komen de sporen op maaiveld hoogte te liggen. Bij het station sluit het viaduct ter hoogte van de Buitenwatersloot aan op het aarden talud. Het spoor uit Den Haag werd op 13 september 1964 in dienst genomen. De eerste trein die hier over rijdt, is olietrein 5, getrokken door twee diesellocomotieven serie 2400 van Den Haag Loolaan naar Pernis om half 8 in de ochtend. Het spoor naar Den Haag werd pas op 4 juli 1965 in dienst genomen. Op 13 juli 1965 vindt de officiële opening plaats met behulp van de nieuwe Plan T ELD4 528, dat twee weken daarvoor door Werkspoor werd afgeleverd. Ter hoogte van de Buitenwatersloot wordt het officiële gedeelte uitgevoerd, door het onthullen van een herdenkingsbord, dat later in een plaquette gemaakt en in het stationsgebouw van Delft een plaats vind.

Op 8 maart 2010 zijn de zuidelijke sporen aan de zijde van Delft Zuid enkele meters naar het westen opgeschoven, om zo aan de oostzijde ruimte te hebben voor de bouw van de nieuwe tunnel. Ter hoogte van de kilometerpunt 69,7 wordt de Prinses Irenetunnel gekruist. Aan deze tunnel moesten enkele aanpassingen worden uitgevoerd, zoals het verwijderen van het tunneldak en het wijzigen van de hellingen. Hierdoor kan de oostelijke buis worden gebouwd. De westelijke buis wordt op dit punt onderbroken en zal pas worden afgebouwd als de Prinses Irenetunnel is gesloopt. Ook de tramtunnel zal worden gesloopt. Het weg- en tramverkeer zal dan bovengronds gaan rijden over de spoortunnels. De tunnel in de Abtswoudseweg wordt door de tunnel doorsneden. Er moest een nieuwe uitgang gemaakt worden en die is er met een trap gekomen, zodat men op het dak van de tunnel uitkomt. Als het oude spoor verwijderd wordt, komt deze tunnel ook te vervallen. Het spoor is aangelegd op de bodem van de tunnelbuis. Op de bodem liggen rubber matten, waarop steenslag is gestort. Op de steenslag zijn de bielzen en spoorstaven gelegd. Op deze manier wordt voorkomen dat lage geluidsfrequenties in de bebouwing doordringt.

Na dat de laatste treinen in februari 2015 over het viaduct hebben gereden, wordt op 9 maart 2015 begonnen met de sloop er van. Op de plek van het viaduct zullen een park en woningen verrijzen.

Derde station

In 2008 wordt aangekondigd dat het viaduct in de stad plaats gaat maken voor een nieuwe spoortunnel. In 2009 wordt begonnen met de bouw van de tunnel. Het nieuwe stationsgebouw is een ontwerp van Mecanoo Architecten uit Delft. Het gebouw is gelegen aan een plein en met roltrappen is het mogelijk om naar de ondergrondse perrons te gaan. In de hal is er ruimte voor horeca en winkels. De perrons zijn uitgevoerd als eilandperrons. De ondergrondse perrons zijn een ontwerp van Benthem Crouwel Architecten.


Naast het stationsgebouw wordt ook het stadskantoor gevestigd. Dit wordt pas gebouwd na de sloop van het viaduct. Het stationsgebouw verliest zijn perronkap, omdat deze later is aangebracht en niet tot het monument behoord.

De tunnel wordt ter hoogte van de perrons direct viersporig uitgevoerd, om zo de overlast tijdens de bouw van het derde en vierde spoor zo veel mogelijk te beperken in de stationsomgeving. Het derde en vierde spoor zijn bij de opening bouwkundig afgewerkt.

Om materieel in de nieuwe tunnel te krijgen is er aan de zijde van Delft Zuid een tijdelijke aansluiting gemaakt. Op deze manier is het mogelijk om werk- en testtreinen de tunnel in te laten rijden. Op 1 november 2014 rijdt VIRM-IV 9568 als eerste trein door de nieuwe spoortunnel van Delft. In de trein zaten genodigden en pers. Tegelijkertijd werden alle systemen getest. In de maand november zijn er diverse testen met materieel van de NS gehouden. Zo vonden er op 17 november 2014 proeven plaats met het ontruimen van materieel. Hiertoe werd SLT-IV 2417 door de V100 23 van Rail Feeding door de tunnel gesleept, omdat er nog geen spanning op de bovenleiding staat. Op 5 januari 2015 zijn de DDM-1 rijtuigen Bv 26-37 412, Bv 26-37 425 en ABv 26-37 626 vanuit Nijmegen naar Delft overgebracht door de V100 203-5 van VolkerRail. De rijtuigen zullen gebruikt gaan worden voor oefeningen door hulpdiensten in de nieuwe spoortunnel van het station. Op 6 februari 2015 zijn de rijtuigen terug gebracht naar Nijmegen door de V100 203-4 van VolkerRail.

Tijdens de buitendienststelling van het viaduct tussen 20 en 27 februari 2015 zal begonnen gaan worden met de afbouw van de twee zuidelijke buizen. In de nacht van 21 op 22 februari 2015 rijden de SLT treinstellen El6 2656 en El4 2416 als laatste trein over het viaduct onder het nummer 28202. De sporen kunnen dan op de noordelijke tunnel worden aangesloten. Dit gebeurt op 23 februari 2015. Vanaf 26 februari worden met SLT materieel proefritten verreden. Op 28 februari 2015 zullen de sporen in de tunnel in dienst komen en zal het station worden geopend. Aansluitend zal het spoorwegviaduct gesloopt gaan worden. Kort na de opening gold er vanaf 1 maart 2015 een snelheidsbeperking voor passerende treinen van 80 kilometer per uur. Door de nauwe buizen en de luchtverplaatsing van de voorbij rijdende treinen, gaan de toegangsdeuren van het station spontaan draaien. Op 9 april 2015 wordt het station officieel geopend.

De derde en vierde buis zullen na de sloop van het viaduct in ruwbouw worden aangelegd. De bovengrondse sporen liggen in de weg om de tunnels af te bouwen. De sporen zullen aangelegd gaan worden zodra er toestemming is om het gedeelte tussen Schiedam Centrum en Rijswijk viersporig uit te voeren. De tweede tunnelbuis zal in 2017 in dienst komen.


Laad- en losplaats

Aansluitingen

Sinds 1883 ligt ter hoogte van kilometerpunt 68,0 de aansluiting naar de KNGSF (Koninklijke Nederlandse Gist- en Spiritus Fabriek). Deze aansluiting had tot 1975 ook een traject naar de Nederlandsche Oliefabriek, later Calvé. In 1972 wordt het emplacement gewijzigd en is het niet meer mogelijk om een locomotief op de spooraansluiting om te laten lopen. Bij de aanleg van het viaduct in Delft werden de aansluitingen enkele uren buiten gebruik gesteld. Bij de bouw van de tunnel in Delft was dit niet mogelijk. Op 16 oktober 2011 werd de aansluiting buiten dienst gesteld en op 28 februari 2015 weer in dienst genomen. Vanwege de drukte overdag zal de aansluiting alleen in de nacht worden bediend.


Spoorlijnen

Het station is gelegen aan de Oude Lijn.

Dienstregeling

Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2015) stoppen de volgende treinseries te Delft:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
1400 Rotterdam Centraal Utrecht Centraal (via Amsterdam Centraal) ICM/VIRM
1900 Den Haag Centraal Venlo VIRM/DDZ/ICM
2200 Amsterdam Centraal Dordrecht DDZ/VIRM
2600 Vlissingen Lelystad VIRM
12100 Amsterdam Centraal Rotterdam Centraal (via Haarlem) VIRM
12600 Vlissingen Groningen VIRM

Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2015) rijden de volgende treinen voorbij Delft:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
9200 Amsterdam Centraal Brussel Zuid NMBS Reeks 28 + HSA ICR rijtuigen