DE - Treinstellen DE (Blauwe Engel)

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Voor de ontstoming op de nevenlijnen zocht de NS naar goedkope alternatieven om de exploitatie op deze lijnen mogelijk te maken. De NS kwam uit op treinstellen van N.V. Allan & Co Koninklijke Nederlandsche Fabrieken van Meubelen en Spoorwegmaterieel.

Geschiedenis

Om personeelskosten te drukken en de ontstoming mogelijk te maken op nevenlijnen, die door dun bevolkt gebied liepen in Noord en Oost Nederland, was de NS op zoek naar een licht en goedkoop tractiemiddel. N.V. Allan & Co Koninklijke Nederlandsche Fabrieken van Meubelen en Spoorwegmaterieel kwam met een revolutionair ontwerp van een dieselelektrisch treinstel dat toen zijn tijd ver vooruit was. Vele niet-geëlektrificeerde spoorlijnen werden hierdoor niet meer bedreigd door sluiting. De treinstellen moesten ook op de hoofdlijnen dienst kunnen doen, als er geen elektrisch verkeer mogelijk was. Omdat de motorrijtuigen en treinstellen in dunbevolkt gebied zouden rijden, waren zij oorspronkelijk ontworpen als derde klas treinen, waarbij de tweede klas facultatief was. Aan de buitenzijde is de klasse aanduiding draaibaar van twee naar drie en terug. De banken zijn echter wel voorzien van tweede klas bekleding. Het uiterlijk is echter niet aangepast, zodat de vensters overal even breed zijn, evenals de beschikbare beenruimte en de banken. In eerste instantie werd opdracht gegeven tot de bouw van 8 motorrijtuigen en 4 treinstellen. Deze opdracht is eind 1951 gegeven aan Allan. In 195 wordt de bestelling verhoogd tot de levering van 20 motorrijtuigen en 40 treinstellen. Op 16 februari 1953 wordt de bestelling wederom verhoogd. Er worden 30 motorrijtuigen en 45 treinstellen besteld. Als gevolg van het verongelukken van de DE3 151 in februari 1953 wordt op 30 maart 1953 opdracht gegeven voor de bouw van het 46e treinstel. Voor de directie wordt een nieuw motorrijtuig geleverd, de 20. Vanwege zijn uiterlijk krijgt het motorrijtuig al snel de bijnaam 'Kameel'. Dit motorrijtuig wordt volgens een offerte op 4 juli 1951 aangeboden door de bouwer aan de NS. De prijs van het motorrijtuig bedraagt fl. 408.000.

De motorrijtuigen kregen aanvankelijk de nummers 21 - 40 en de treinstellen de nummers 51 - 90. Op dat moment was een grote vernummering van dieselmaterieel gaande. Hierbij kregen de oude treinstellen DE-III, DE-V en de motorrijtuigen OmBC nieuwe nummers, waarbij ruimte was open gelaten voor het nieuwe materieel. De motorrijtuigen OmBC werden vernummerd in de serie 101 - 104. Omdat op het moment van aflevering motorrijtuig 102 nog in dienst was, is het treinstel 102 vernummerd naar 103. Toen OmBC 102 vernummerd was, is treinstel 106 in dienst gekomen als 102.

Omdat Allan het niet alleen afkon, werd de hulp van Werkspoor ingeroepen. Zij bouwden vele draaistellen en ook de treinstellen. In november 1952 begonnen de proefritten met de DE1 21. Op 6 november 1952 rijdt het motorrijtuig zijn eerste rit. Treinstel DE2 61 kwam in mei 1953 op de baan.


Technische gegevens

Als bijzonderheid van deze treinstellen, was dat alle tractieapparatuur onder de wagenbak geplaatst was. Dit was mogelijk gemaakt door gebruik te maken van zogenaamde underfloor motoren. Een groot voordeel van deze motoren was dat er voldoende ruimte overbleef voor reizigers en bagage. De motoren waren van fabrikant AEC, type A220. De motoren leverden een vermogen van ca. 225 pk. Dit vermogen werd verkregen door gebruik te maken van een Brown Boveri uitlaatgasturbine. Zonder deze voorziening zouden de motoren maar 150 pk leveren. De motorrijtuigen en treinstellen zijn voorzien van 4 tractiemotoren Heemaf type TM 51 met een max. vermogen 66 kW, 337 A bij 1130 omwentelingen per minuut en continu vermogen 49 kW, 248 A, 1290 omwentelingen per minuut. Alleen het midden draaistel van de treinstellen is niet voorzien van tractiemotoren. Deze worden van elektriciteit voorzien van een generator, die door de dieselmotor werd aangedreven. De compressor en hulpgenerator worden door middel van V-snaren aangedreven. Deze zijn aan de andere zijde van de hoofdgenerator geplaatst.

Elk treinstel was voorzien van twee motorinstallaties, wat resulteerde in meer vermogen voor de motorrijtuigen. Deze hadden hierdoor een hogere aanzetversnelling en een maximumsnelheid van 140 kilometer per uur. Deze snelheid werd echter begrensd op 120 kilometer per uur. De maximumsnelheid voor de treinstellen bedroeg 120 kilometer per uur. In de dienstregeling rijden zij echter niet harder dan 100 kilometer per uur. De motorrijtuigen zijn voorzien van een brandstoftank van 500 liter, terwijl een tweewagenstel twee tanks van elk 650 liter bezat.

Voor de koeling werd een installatie van Voith gebruikt, welke een gesloten circuit was. Dit om het bijvullen tot een minimum te beperken. De ventilator voor dit koelsysteem werd via een hydraulische koppeling (vloeistofkoppeling) aangedreven. Het koelwater met anti-corrosie middel geeft zijn warmte van de motor af aan een lucht verhitter en de twee koelerelementen. In de winter werd de warmte gebruikt om de coupés te verwarmen. In de zomer kon deze naar buiten worden afgevoerd. Echter door onvolkomenheden in het systeem liep de motortemperatuur op in de zomer. Deze dreigde de motor stop te zetten, zodat de verwarming toch aangezet werd. Hierdoor kregen de reizigers het vooral in de motorrijtuigen erg warm. Pas bij de renovatie van 25 treinstellen werd hier een afdoende manier voor gevonden om dit te voorkomen.

Bij de renovatie zijn de treinstellen voorzien van nieuwe Cummins motoren. Deze zescilinder motoren zijn van het type NT-855-R2. Deze motoren hebben continu vermogen van 220 kW (300pk) bij 2.100 omwenteling per minuut. Om de motoren zuiniger te maken zijn de motoren afgesteld op een vermogen van 176 kW (240 pk) bij 1.740 omwentelingen per minuut. Dit is ook het maximale toerental van de hoofdgenerator. De motoren zijn voorzien van uitlaatgasturbines. De brandstoftanks zijn vergroot naar een inhoud van liter.


NS 20

Het motorrijtuig heeft een lengte van 25,555 meter, een hoogte van 4,145 meter en een breedte van 2,780 meter. Het gewicht van een motorrijtuig is 58 ton. Het motorrijtuig is voorzien van een dieselmotor van AEC, type A 220 met 6 cilinders. Deze motor levert een vermogen van kW (145 pk). De dieselmotor heeft een maximaal toerental van toeren per minuut. De dieselmotor is onder de rijtuigbak opgehangen. Ook onder de rijtuigbak opgehangen zijn de compressor en de generator van het type . Voor de koeling van de dieselmotor wordt gebruik gemaakt van koelwater. Het motorrijtuig is toegelaten voor een maximumsnelheid van 120 kilometer per uur. Het motorrijtuig beschikt over zitplaatsen. De aanduiding voor het motorrijtuig is DE1. Het rijtuig heeft als bakcodenummer 115. De motordraaistellen hebben als draaistelcode DMd, maar de wieldiameter is groter dan de andere stellen Plan X, nl. 1250 mm. De draaistellen zijn voorzien van elk twee tractiemotoren van Heemaf, van het type TM 51. De asindeling is Bo'Bo'. Het motorrijtuig is voorzien van het fabrieksnummer .


DE-I

De motorrijtuigen hebben een lengte van 27,05 meter en een gewicht van ton. In totaal konden 73 reizigers vervoerd worden in het motorrijtuig. Er waren 65 zitplaatsen derde klas en 8 zitplaatsen facultatief tweede/derde klas. In eerste instantie waren deze zitplaatsen vast tweede klas. Later werden deze zitplaatsen facultatief tweede klas.

De bakcode voor het motorrijtuig is BCD 116. De draaistelcode voor de motorrijtuigen is DMd.

DE-II

De treinstellen hebben een lengte van 44,70 meter en een gewicht van ton. In totaal konden 133 reizigers vervoerden in het treinstel. Er waren 105 zitplaatsen derde klas en 28 zitplaatsen facultatief tweede/derde klas. In eerste instantie waren deze zitplaatsen vast tweede klas. Later werden deze zitplaatsen facultatief tweede klas. De draaistelcode voor de motorrijtuigen is DMd en voor het Jacobsdraaistel DLd.


Uitvoering

Het materieel vertoont grote overeenkomsten met het elektrische Materieel '46. De belangrijkste verschillen zijn een lager uitgevoerd dak en dunnere beplating van dak en zijwanden. Op deze manier werd een lager gewicht en lagere luchtweerstand bereikt. Ook waren de draaistellen speciaal aangepast. Deze waren voorzien van een torsiestaafvering.

De treinstellen zouden vooral dienst doen in dun bevolkte gebieden, waar de perrons nog niet allemaal verhoogd waren. De treinstellen waren daarom voorzien van lage midden balkons. De instap van een laag perron werd op deze manier vergemakkelijkt.

De treinstellen en motorrijtuigen kwamen in een lichtblauwe kleur met oranje banden en biezen op de baan. Later werden de oranje biezen vervangen door rode biezen en banden. De treinstellen en motorrijtuigen werden op de kop voorzien van het logo van Allan, een vleugel. Door het voorkomen van deze motorrijtuigen en treinstellen, kregen zij al snel de bijnaam 'Blauwe Engel'. Tussen 1959 en 196 wordt het materieel in het wijnrood geschilderd. Alleen de DE-1 20 wordt niet in deze kleuren geschilderd. In 1973 wordt dit motorrijtuig als eerste in het geel met blauw geschilderd. De gerenoveerde treinstellen komen vanaf 1975 in het geel met blauw op de baan.

De draaistellen waren van een geheel nieuw type. Deze waren voorzien van torsiestaafvering. Deze staven zijn opgebouwd uit bladen, waardoor een grote demping ontstaat. Ook werden deze draaistellen voor het eerst voorzien van vloeistofschokdempers en zwenkarmen. Het voordeel hiervan is de kleinere slijtage van de delen ten opzichte van de gebruikelijke schenen en aspotten. Een motorrijtuig bezat twee motordraaistellen, terwijl een tweewagenstel voorzien was van drie draaistellen, waarvan de middelste bij de bakovergang motorloos uitgevoerd was. De wielen zijn voorzien van elektrische remmen. Deze zouden er voor zorgen dat de slijtage geringer zou zijn dan bij gebruikt van de blokkenrem. Door de relatief lichte tractiemotoren en de daarmee samenhangende remkracht, ontstonden remwegen tot wel 6 kilometer lang. Omdat er geen juiste testapparatuur bestond om de werking te controleren, werden de elektrische remmen verwijderd.


NS 20

Het motorrijtuig is opgebouwd uit . Het nummer is in tegenstelling tot de overige motorrijtuigen niet met een emaillen bord aangegeven, maar in witte cijfers geschilderd op de ruimte waar de trap is gesitueerd op de zijwand. In 19 maakt dit nummer plaats voor het NS-logo. Het nummer wordt nu in het klein aangebracht naast de deuren in het midden van het rijtuig. Om de directie goed uitzicht te geven op de spoorbaan, wordt aan ieder uiteinde een salon met 12 zitplaatsen gerealiseerd rondom een tafel. Hierdoor is het noodzakelijk dat de machinist een andere zitplaats krijgt. De cabines worden naar het dak verplaatst, zodat er als het ware 2 bulten zijn ontstaan. Dit levert het motorrijtuig als snel de bijnaam 'Kameel' op. De machinist bereikt zijn cabine met een trap, die achter de salon is geplaatst. Aan een zijde is een keuken te vinden in het rijtuig. Na deze keuken is er een balkon met een breedte van bijna 2 meter. Op het balkon is een garderobe aanwezig. Het balkon geeft met een zijgang toegang tot het toilet en de naastgelegen dienstruimte.

DE-I

Een motorrijtuig was een BCD rijtuig.

BCD

Het BCD rijtuig beschikte over 73 plaatsen tweede klas. De zitplaatsen werden verdeeld over 45 plaatsen niet roken en 28 roken. Van deze 28 plaatsen waren er 8 facultatief tweede klas. In eerste instantie waren deze zitplaatsen vast tweede klas. Later werden deze zitplaatsen facultatief tweede klas. Hierachter was een klein balkon gelegen. Het rijtuig beschikte ook over een bagageruimte. Doordat de apparatuur (de remweerstanden, compressor, hoofdgenerator, twee hulpgeneratoren, hulpluchtreservoir, blower, dieselmotor, koeler, uitlaatdemper, brandstoftank en hoofdluchtreservoir) onder het rijtuig werd geplaatst, ontstond hier ruimte voor. Het midden balkon herbergde een toilet. De banken in de derde klasse bestonden uit banken met schuimrubberkussens omkleed met blauw kunstleer. In de tweede klas was voor de bekleding gebruik gemaakt van blauw trijp. Boven de ramen zijn de bagagerekken in de lengterichting geplaatst. Na 1963 werden de kleuren gewijzigd. De tot tweede klas opgewaardeerde banken werden groen en de tot eerste klas opgewaardeerde banken rood. Het bakcodenummer van het BCD rijtuig begint met 116.


DE-II bij aflevering

Een treinstel bestond uit een ABk en BDk rijtuig. Alleen de DE2 61 had bij aflevering een andere indeling. Het treinstel bestaat uit de rijtuigen BCDk + Ck. In het rijtuig BCDk zijn twee coupés tweede klas, met aangrenzend twee coupés derde klas. In de vier coupés is roken toegestaan. Zij zijn gelegen tussen de bagage-afdeling en het balkon. Bij de aflevering van de DE2 62 verhuist de tweede klas naar het Ck-rijtuig en zijn er vier coupés tweede klas. In het najaar van 1953 wordt de DE2 61 naar Allan overgebracht voor aanpassingen in het interieur. Op 31 december 1953 komt het treinstel met een gewijzigd interieur in dienst.

BCk

Het BCk rijtuig beschikte over 45 zitplaatsen derde klas niet roken. Deze afdeling is te bereiken door smalle deuren aan de cabinezijde of het verlaagde balkon met toilet en een tweede klas coupé met 28 zitplaatsen voor rokers. Hierachter was een klein balkon met klapdeuren waarmee het kleine balkon van de CDk bereikt kon worden. De banken in de derde klasse bestonden uit banken met schuimrubberkussens omkleed met blauw kunstleer. In de tweede klas was voor de bekleding gebruik gemaakt van blauw trijp. Boven de ramen zijn de bagagerekken in de lengterichting geplaatst. Na 1963 werden de kleuren gewijzigd. De tot tweede klas opgewaardeerde banken werden groen en de tot eerste klas opgewaardeerde banken rood. Het bakcodenummer van het BCk rijtuig begint met 118.

CDk

Na de bakovergang was een coupé met 28 zitplaatsen roken voorzien, een groot balkon met toilet, een coupé met 32 zitplaatsen roken. Aan het eind van het rijtuig, bij de cabine, was het eveneens voorzien van een bagageruimte. De banken in de derde klasse bestonden uit banken met schuimrubberkussens omkleed met blauw kunstleer. Boven de ramen zijn de bagagerekken in de lengterichting geplaatst. Na 1963 werden de kleuren gewijzigd. De tot tweede klas opgewaardeerde banken werden groen. Het bakcodenummer van het CDk rijtuig begint met 117.


DE-II na renovatie

Een gerenoveerd treinstel bestond uit een ABk en BDk rijtuig.

ABk

Het ABk rijtuig is het voormalige BDk rijtuig. De bagageafdeling wordt hierbij verbouwd tot een open eerste klas afdeling met 16 zitplaatsen achter de cabine. Na een schuifdeur wordt een open afdeling tweede klas bereikt met 32 zitplaatsen waar gerookt mag worden. Een schuifdeur geeft toegang tot het balkon met een toilet. Dit balkon geeft toegang tot een open afdeling tweede klas niet roken met 28 zitplaatsen. Het voormalige eindbalkon bij de bakovergang wordt voorzien van klapzittingen.

Bk

Het Bk rijtuig is het voormalige ABk rijtuig. Na de bakovergang met het ABk rijtuig is het voormalige eindbalkon waar een ruimte is gemaakt voor de conducteur. Hier achter ligt een open afdeling tweede klas roken met 28 zitplaatsen, gevolgd door het balkon met toilet. Aan de andere zijde ligt een grote, open afdeling met 48 zitplaatsen niet roken tweede klas. Aan het eind is de cabine.


Inzet

De eerste motorrijtuigen DE-I kwamen met de zomerdienst 1953, ingaande op 17 mei 1953, te rijden op de lijnen Arnhem - Winterswijk (twee gekoppelde motorrijtuigen), Gouda - Alphen aan den Rijn (DE2 61) en Leeuwarden - Sneek. Op 10 augustus 1953 wordt het aantal diensten in de omloop voor de motorrijtuigen met 4 verhoogd. Twee motorrijtuigen rijden tussen Zwolle en Kampen. De twee andere motorrijtuig worden ingezet tussen Leeuwarden en Groningen, waar zij drie slagen rijden. Op 24 augustus 1953 gaan wederom twee motorrijtuigen dienst doen in het noorden. Met het ingaan van de winterdienstregeling 1953 op 4 oktober 1953 rijdt het nieuwe dieselmaterieel alle diensten in de provincie Friesland. Ook de treinstellen DE2 62 - 66 worden in het noorden ingezet vanaf deze datum. Vanaf 26 oktober 1953 komt daar de provincie Groningen bij. Na de Watersnoodramp in februari 1953 speelden de eerste treinstellen een rol bij de nooddienstregeling tussen Roosendaal en Zevenbergen. Treinverkeer met Dordrecht was nog niet mogelijk en de elektriciteitsvoorziening voor de bovenleiding was nog niet hersteld. Met ingang van 4 januari 1954 reden op alle zes de noordelijke lijnen DE-I motorrijtuigen of DE-II treinstellen. Als gevolg hiervan stijgt het vervoer per trein en worden enkele treinen verlengd vanaf 8 februari 1954. Vanaf 1 maart 1954 wordt zelfs de tweede klas afgeschaft, zodat hier ook zitplaatsen derde klas kunnen worden gerealiseerd. Het DE-II treinstel 61 kwam in dienst op Dordrecht - Tiel, maar werd al snel naar het noorden gestuurd bij de aflevering van meer treinstellen. Per 8 maart 1954 worden twee treinstellen ingezet tussen Almelo en Zwolle. Ingaande de zomerdienstregeling van 23 mei 1954 wordt de inzet van het materieel uitgebreid naar meer baanvakken. Het materieel gaat ingezet worden op de baanvakken tussen Zwolle en Emmen en op Almelo - Mariënberg. Met dit nieuwe materieel wordt een uursdienst aangeboden. Het was de bedoeling om het materieel in te gaan zetten op het traject Apeldoorn - Zutphen - Winterswijk. Maar door vertraging in de aflevering van het materieel vindt deze inzet pas vanaf 3 oktober 1954, ingaande de winterdienst, plaats. Vanaf juli 1954 was het de bedoeling om het materieel in te zetten tussen Alkmaar en Hoorn. Ook dit gebeurd pas gedurende de winterdienst 1954. Ingaande 2 augustus 1954 gaan er drie treinstellen rijden van Heerlen via Simpelveld naar Schin op Geul. Voor het vervoeren van toeristen rijden de treinstellen tot 12 september 1954 door naar Valkenburg. Vanaf 3 oktober 1954 gaan de treinstellen DE2 vanuit Maastricht naar Luik rijden. Het zijn zeven sneltreinen per dag per richting. De reistijd bedraagt 31 minuten. Op 1 oktober 1954 vond de opening plaats met een DE2 tussen beide plaatsen.

In de zomerdienstregeling van 22 mei 1955 wordt de stoomtractie tussen Geldermalsen en Arnhem/Nijmegen volledig vervangen door dieseltractie. De door stoomlocomotieven van de serie 3700 getrokken treinen zijn vervangen door DE2 treinstellen. Deze rijden in een uurdienst die om en om naar Arnhem of Nijmegen rijden. Vanaf 3 juni 1956 worden de laatste door diesellocomotieven getrokken treinen tussen Alkmaar en Hoorn vervangen door de nieuwe motorrijtuigen en treinstellen. Tussen beide plaatsen wordt een uurdienst gereden, met extra treinen in de spits.

In de jaren zestig waren de treinstellen op alle noordelijke en oostelijke lijnen te vinden, met uitzondering van Zwolle - Emmen, Groningen - Leeuwarden en Nijmegen - Roermond. Op deze baanvakken kwam Plan U te rijden. Als bijzonderheid is nog de inzet te noemen tussen Hoorn en Alkmaar in deze periode. De treinstellen kwamen ook in het diepe zuiden te rijden op de Miljoenenlijn (Valkenburg - Simpelveld - Kerkrade Centrum - Heerlen) en tussen Maastricht en Luik/Aken.

Doordat het motorvermogen van de treinstellen lager was dan van de motorrijtuigen, hebben deze nauwelijks dienst gedaan in Zuid Limburg. De motorrijtuigen 40-50 hebben het grootste deel van hun diensten dan ook in het zuiden volbracht. Zij waren hiervoor ook in onderhoud in de werkplaats van Maastricht. De overige motorrijtuigen en treinstellen waren in Zwolle in onderhoud.

De motorrijtuigen 40-44 zijn in 1966 voorzien van Indusi om zo de diensten tussen Maastricht en Aken te kunnen rijden. Dit hebben zij tot mei 1976 gedaan. Vanaf dat moment werd de dienst uitgevoerd door accumotorrijtuigen van de DB.

Op 31 mei 1970 gaat de dienstregeling 1970/1971 van start, oftewel het programma 'Spoorslag '70'.

De dienstregeling 1971/1972

De dienstregeling 1972/1973 Tussen 17 oktober 1972 en 10 november 1972 worden de diesellocomotieven en rijtuigen Plan E in de treinen 7947/7966 (Zwolle - Enschede - Zwolle) en 3.8024/8024 (Zwolle - Emmen - Zwolle) vervangen door treinstellen.

De dienstregeling 1973/1974

De dienstregeling 1974/1975 is het laatste jaar voor de doorgaande treindienst Almelo - Hardenberg. Per 1 december 1974 wordt er in de omloop rekening gehouden met vier niet inzetbare treinstellen DE2. Zij worden vervangen door treinstellen DE3. De vermindering vindt plaats tussen Arnhem en Winterswijk. Twee treinstellen DE2 worden uit de treinen 7715/7726 gehaald. Een treinstel DE2 wordt vervangen in de omloop van de treinen 7725/7732/7731/7742/7741/7748 en in de omloop van de treinen 7729/7736/7735/7746/7745/7752 en 7775/7786. Deze treinen worden gereden door een treinstel DE3. In de omloop van de treinen 7747/7758/7757/7764/7763/7774 komt een stam Plan E met locomotieven van de serie 2200 te rijden.

De dienstregeling 1975/1976 begint op 1 juni 1975. In juli 1975 komt het eerste, gerenoveerde treinstel in dienst. Het treinstel DE2 88 wordt ingezet tussen Arnhem en Winterswijk (serie 7700). Het treinstel is vanaf 17 juli 1975 te zien van maandag tot en met donderdag in de treinen 7715(v) (Arnhem - Winterswijk), 7726(a) (Winterswijk - Arnhem), solo in de 7725/32/3l/42/4l/48/47/58. Vanaf 7757(v)/64(a)/63(v)/74(a)/75/86. Op donderdag rijdt trein 7775 met twee treinstellen, waarbij de DE2 88 voorop rijdt. Op vrijdag rijdt het treinstel de treinen 7715(v)/26(a), solo in de 7725/32/3l/42/4l/48/5l(a)/62(v)/6l(a)/68(v)/67(a)/78(v). Op zaterdag rijdt het treinstel de treinen: 7727(a)/38(v)/37(a)/44(v)/43(a)/54(v). Op zondag is het treinstel te zien in de treinen 7719/30/31/42/43/54/53/60/59(v)/70(a)/69/76/75/86. In januari 1976 verandert de inzet van de DE2 88 op zaterdag. Het treinstel rijdt dan de treinen 7717/24/25/32/31/42/41/48/47/58/57/64/63/74/75/86 solo. Het treinstel wordt in deze treinen echter regelmatig vervangen door ander materieel. Dit is onder andere het gevolg van instructie dat aan het rijdend personeel wordt gegeven.

De dienstregeling 1976/1977 heeft 39 diensten voor de treinstellen en 26 diensten voor de motorrijtuigen. De 39 diensten voor de treinstellen zijn verdeeld over de omloopgroepen Zn, Zo, Zp en Zr. De 26 diensten voor de motorrijtuigen zijn verdeeld over de omloopgroepen Zx, Zy en Mx. De 11 diensten van de omloopgroep Zn zijn te vinden in de series 7200 (Zutphen - Hengelo), 7900 (Zwolle - Enschede), 8200 (Leeuwarden - Harlingen), 8300 (Groningen - Nieuweschans), 8800 (Groningen - Delfzijl) en 8900 (Leeuwarden - Stavoren). Op dinsdag en donderdag rijden de treinstellen tussen Groningen en Leeuwarden de treinen 8620/8609, 8677 en 8692. De 18 diensten van de omloopgroep Zo zijn te vinden in de series (Arnhem - Tiel), 7200, 7800 (Zutphen - Apeldoorn) en 8500 (Zwolle - Kampen). Met de treinen 7281/7692 (Zutphen - Oldenzaal - Hengelo) rijden zij gedeeltelijk onder de draad. Op vrijdag is een treinstel te zien in trein 7691 van Hengelo naar Oldenzaal. De diensten van de omloopgroep Zp (treinstel DE2 88) is te vinden in de serie 7700 (Arnhem - Winterswijk). De 9 diensten van de omloopgroep Zr zijn te vinden in de serie 8700 (Groningen - Roodeschool), maar ook op andere lijnen in de provincie Groningen worden zij ingezet. Vanaf 19 augustus 1976 rijden de treinen 8709/8728, 8753/8772 en 8764 met drie treinstellen. De 15 diensten van de omloopgroep Zx zijn te vinden in de serie (Zutphen - Winterswijk) en 8400 (Almelo - Mariënberg). Daarnaast worden zij gebruikt als versterking in het noorden en oosten. De dienst van de omloopgroep Zy is te vinden in de serie 7800 en 7900 van maandag tot en met vrijdag. In het weekend is er rust voor dit treinstel. Voor onderhoud in Zwolle worden de treinen 8173/8176 tussen Groningen en Zwolle door Blauwe Engelen gereden. De 10 diensten van de omloopgroep Mx zijn te vinden in de serie . In de zomer van 1976 geven de motorrijtuigen in Limburg regelmatig de geest als gevolg van de warme temperaturen. Hierdoor moet ander materieel inspringen. Dit wordt veelal gevonden in twee locomotieven serie 2400 met daar tussen een eerste klas rijtuig plan E.

Met ingang van de dienstregeling 1977/1978 op 22 mei 1977, komen de eerste seriematig verbouwde treinstellen in dienst. Ook zij doen dienst tussen Arnhem en Winterswijk in de serie 7700, net zoals treinstel DE2 161. Vanaf juli 1977 rijden de DE2 161 en DE2 162 gekoppeld de treinen 7713/7720 van maandag tot en met vrijdag. Van maandag tot en met donderdag zijn beide treinstellen ook te zien in de treinen 7755/7766. In de winterdienst 1977/1978 komen de treinstellen ook in Utrecht. Zij worden ingezet op Utrecht - Tiel - Arnhem/Nijmegen (serie 6100). Vanaf december 1977 wordt een omgebouwd treinstel gebruikt voor instructie in Hengelo. De instructie duurt tot februari 1978. Door een aantal wijzigingen in de omloop rijdt trein 7086 van Enschede naar Apeldoorn met een dieseltreinstel. Per 6 maart 1978 staat wederom een gerenoveerd treinstel in Hengelo voor instructie van maandag tot en met donderdag.

Met ingang van de dienstregeling 1978/1979 (ingaande op 28 mei 1978), worden de motorrijtuigen 44 - 50 alleen nog maar ingezet tussen Heerlen en Valkenburg. De motorrijtuigen zijn vooruitlopend op deze inzet voorzien van een gewijzigde koelinstallatie. De motorrijtuigen 40 - 43 rijden tussen Maastricht en Luik. De inzet van de verbouwde treinstellen tussen Utrecht en Arnhem/Nijmegen komt ten einde met het begin van de zomerdienst 1978, omdat de spoorlijn Geldermalsen - Tiel is geëlektrificeerd. De dienst werd daarop ingekort, zodat de treinen Tiel - Arnhem/Nijmegen (serie 6100) gaan rijden. Voor de verbouwde treinstellen zijn met ingang van deze datum 8 diensten gepland. Zij zijn nu ook te zien op Apeldoorn - Zutphen - Winterswijk (serie 7800), Apeldoorn - Zutphen - Enschede (serie 7200) en Zwolle - Enschede (serie 7900). De winterdienst 1978/1979, beginnend op 1 oktober 1978, geeft een stijging voor de verbouwde treinstellen met twee diensten tot een totaal van 10 diensten. De tiende dienst was in het noorden. Het treinstel diende als instructie in Groningen en maakt een slag met een motorrijtuig naar Winschoten in de ochtendspits. In de avondspits rijdt het treinstel een slag naar Delfzijl. De treinstellen in de serie 6100, die naar Nijmegen rijden, worden per deze datum ook ingezet op de Maaslijn. Hierbij komen zij tot aan Boxmeer.

De dienstregeling 1979/1980, welke op 27 mei 1979 begint, zorgt er voor dat de verbouwde treinstellen niet meer in het noorden van het land rijden. Daarentegen zijn zij wel te zien in de serie 8500 (Zwolle - Kampen). De vaste lijnen, welke door de series 7200 (Zutphen - Enschede), 7700 (Arnhem - Winterswijk), 7800 (Winterswijk - Zutphen) en 7900 (Zwolle - Enschede) bediend worden, blijven tot het werkgebied horen van de treinstellen. In juni 1979 wordt een verbouwde DE2 beproefd in Limburg. Tijdens deze proefritten wordt het motorvermogen en de eventuele uitval als gevolg van hoge temperaturen getest. Uit deze proefritten bleek dat de temperatuur niet boven de 85° uit kwam, waarmee het nut van de dakkoelers werd bewezen.

De dienstregeling 1980/1981

De dienstregeling 1981/1982 Vanaf 17 mei 1982 komen de verbouwde treinstellen ook in Zuid Limburg te rijden. De treinstellen 179 - 186 waren toegewezen om de motorrijtuigen 39 - 45 en 47 - 50 af te lossen op de trajecten Maastricht - Luik en Heerlen - Valkenburg via Kerkrade. Er zijn dan 8 treinstellen voor de 7 diensten. Daarom kwam een week later treinstel 178 de gelederen versterken. In juni 1982 worden de laatste treinstellen uit het noorden terug getrokken, op een enkele dienst naar Nieuweschans na. Er is op dat moment voldoende DH materieel beschikbaar om bijna alle diensten uit te kunnen voeren. Een deel van de niet verbouwde treinstellen kon daarop worden afgevoerd. De verbouwde treinstellen werden voor een deel overgeplaatst naar Limburg. Door deze verschuiving konden de motorrijtuigen worden afgevoerd in Limburg. De overige treinstellen werden naar de lijn Tiel - Arnhem/Nijmegen overgeplaatst. Ook hier konden de motorrijtuigen afgevoerd worden. Tevens kwamen een aantal diensten te vervallen tussen Arnhem en Winterswijk. Hier werden Plan U treinstellen ingezet, die vrij kwamen van de diensten tussen Leeuwarden en Groningen. Voor de 15 treinstellen van de lijnwerkplaats Zwolle bleven de diensten in de series 7200, 7800, 7900, 8400 en 8500. In september 1982 vervallen de diensten naar Nieuweschans. Deze werden overgenomen door het DH materieel. Treinstel 178 werd in de zomer van 1982 overgeplaatst van Zwolle naar Maastricht. Hierdoor verviel de inzet van de verbouwde treinstellen in de serie 8400 (Almelo - Mariënberg). Voor de motorrijtuigen betekent het jaar 1982 dat een groot deel afgevoerd kan worden als gevolg van de instroom van het DH materieel en de daarbij behorende verschuiving van verbouwde treinstellen naar diensten waar de onverbouwde treinstellen en motorrijtuigen rijden. In de zomer van 1982 nemen de motorrijtuigen de serie 8400 weer over, nadat treinstel 178 is overgeplaatst naar Maastricht.

De dienstregeling 1982/1983

In de dienstregeling 1983/1984 worden de motorrijtuigen hoofdzakelijk ingezet tussen Almelo en Mariënberg (serie 8400) en Apeldoorn en Zutphen/Winterswijk in de serie (1)7800. De treinstellen rijden in de spits tot wel drie treinstellen tussen Zwolle - Emmen (serie ), Hengelo - Enschede (serie 7000), Enschede - Zutphen (serie 7200) Arnhem - Winterswijk (serie 7700) en Zwolle - Enschede (serie 7900). In de ochtendspits is een treinstel te vinden op Almelo - Mariënberg. Met ingang van de zomerdienstregeling 1984, ingaande op 3 juni 1984, rijden de treinstellen niet meer tot aan Luik. Visé wordt het nieuwe eindpunt voor deze treinen.

In de dienstregeling 1984/1985 verandert er weinig ten opzichte van het voorgaande jaar voor de onverbouwde motorrijtuigen en treinstellen. In juni zullen de motorrijtuigen en treinstellen aan de kant worden gezet. De verbouwde treinstellen zullen hun diensten over nemen. De serie 8400 (Almelo - Mariënberg) wordt weer door deze treinstellen gereden. Deze twee treinstellen zijn afkomstig uit de serie 7900 (Zwolle - Enschede), waardoor op deze verbinding op werkdagen de treinstellen nauwelijks te zien zijn. De diensten worden hier overgenomen door Plan U en de getrokken rijtuigen Plan E met de diesellocomotieven serie 2200. In de serie 8500 (Zwolle - Kampen) worden zij vervangen door Plan U. In Limburg rijden de treinstellen voor het laatst naar België. De spoorlijn Maastricht - Luik wordt geëlektrificeerd. De spoorlijn krijgt een bovenleidingspanning van 3.000 Volt vanaf Maastricht Randwijck tot aan de grens.

In de dienstregeling 1985/1986 die op 2 juni 1985 begint, wordt de inzet van de treinstellen in Limburg verder beperkt na oplevering van de elektrificatie van de spoorlijn Heerlen - Kerkrade Centrum. Hierop konden de treinstellen 180 en 181 worden gemist en deze keren terug naar Zwolle voor inzet in oost Nederland. Hiermee wordt de reserve vergroot. Er zijn voor de treinstellen in totaal diensten. Vanuit Zwolle zijn er diensten voor de series 7000 (Hengelo - Enschede). De serie 7000 rijdt tussen Hengelo en Enschede aansluitend op de eens in de twee uur rijdende internationale treinen, die in het pad van de normale intercity naar Enschede rijdt. Op deze manier is er een trein voor de reizigers naar Enschede. In Limburg bleven alleen de diensten over tussen Valkenburg en Kerkrade via de Miljoenenlijn en enkele spitsslagen naar Eijsden. Voor de Miljoenenlijn zijn twee treinstellen nodig, een voor de basisdienst en een voor de spitsslagen. Vanaf september 1985 wordt ook de verbinding tussen Maastricht en Visé elektrisch bereden, zodat de DE2 178 en DE2 179 naar Zwolle worden overgeplaatst.

De dienstregeling 1986/1987 heeft diensten voor de treinstellen. De diensten zijn opgenomen in omloopgroep en verdeeld over de series

Met ingang van de dienstregeling 1987/1988 op 29 mei 1987 zijn er diensten voor de treinstellen. De diensten zijn opgenomen in omloopgroep en verdeeld over de series Het is mogelijk om spoorlijn Zwolle - Emmen elektrisch te berijden. Hierdoor werd de materieelinzet op de dieselbaanvakken opnieuw bekeken en gestroomlijnd. Het DH materieel bleef daarbij actief op de lijnen in Groningen en Friesland. Plan U kwam te rijden op de Maaslijn (Nijmegen - Venlo - Roermond), Arnhem - Winterswijk. Vanuit Zwolle zijn er 15 diensten gepland voor de treinstellen DE-II. Zij komen te rijden op vijf trajecten, te weten Zwolle - Kampen (serie 8500, samen met Plan U), Zwolle - Almelo (serie 7900), Almelo - Mariënberg (serie 8400, 1 keer per uur, spits twee keer per uur), Apeldoorn - Zutphen - Winterswijk (serie 7800, 1 keer per uur, spits twee keer per uur), Tiel - Arnhem Velperpoort (serie 6100, 1 keer per uur). In dit jaar werd de serie 6100 verlengd van Arnhem naar Arnhem Velperpoort. Het keren gebeurde te Arnhem Goederenstation. In de spits rijden de treinen ieder half uur, waarvan de extra naar Nijmegen en in het normale patroon naar Arnhem. Opvallend hierbij is trein 6122 van Tiel naar Nijmegen Heyendaal. Hiervandaan gaat het leeg naar Mook-Middelaar. Het treinstel keer hier op trein , dat leeg naar Arnhem rijdt. In de middag gaat het treinstel leeg terug naar Nijmegen. Rijdt vanaf hier trein 6297 naar Cuijk, gaat terug naar Tiel met trein 6162 en keert met trein 6161 terug naar Nijmegen. Vanuit hier gaat het leeg als trein naar Arnhem. In Limburg vervallen de extra spitsslagen op de Miljoenenlijn, vooruitlopend op de sluiting van de spoorlijn in mei 1988. Door het vervallen van deze slagen, keerde treinstel 182 terug naar Zwolle. De komst van het treinstel zorgt er voor dat de reserve verhoogd wordt, het wordt namelijk niet meteen ingezet. De spitsslagen vanuit Maastricht naar Eijsden blijven nog in het werkpakket van de treinstellen. Doordat de spoorlijn vanaf Maastricht Randwijck met een afwijkende spanning is geëlektrificeerd, moesten deze slagen met dieselmaterieel worden uitgevoerd. Vroeg in de ochtend en laat in de avond bereikt het treinstel ook nog het Belgische Visé. De doorgaande uurdienst tussen Kerkrade en Valkenburg blijft nog tot de taken van de Maastrichtse treinstellen behoren.

In de dienstregeling 1988/1989, beginnend op 28 mei 1988, zijn er diensten voor de treinstellen. De diensten zijn opgenomen in omloopgroep en verdeeld over de series De NS sluit de Miljoenenlijn. Het leek er op dat dit het einde is van de inzet van de treinstellen in Limburg. Doordat de DB aankondigde om de oude accu motorrijtuigen Baureihe 515 terug te trekken van de diensten tussen Maastricht en Aken, kwamen de DE-II treinstellen in beeld om hen te vervangen per 28 mei 1988. De DB weigerde echter om de treinstellen toe te laten op het baanvak omdat zij niet voorzien zijn van Indusi en er onduidelijkheden zijn over het omgrenzingsprofiel. De treinstellen DE2 177 - DE2 179 keerden daarop terug naar Zwolle. Het geschil werd opgelost door de 178 en 179 te voorzien van Indusi. Vanaf 16 december 1988 zijn de DE2 178 en DE2 179 in dienst gesteld op het baanvak Maastricht - Aken.

In de dienstregeling 1989/1990 zijn er diensten voor de treinstellen. De diensten zijn opgenomen in omloopgroep en verdeeld over de series De treinen van de serie 6100 rijden niet verder dan Nijmegen. De doortrekking naar Boxmeer is komen te vervallen.

In de dienstregeling 1990/1991 zijn er diensten voor de treinstellen. De diensten zijn opgenomen in omloopgroep en verdeeld over de series De serie 6100 rijdt alleen nog maar naar Arnhem, ook in de spits. Hiermee komt een eind aan de inzet van de treinstellen naar Nijmegen.

De dienstregeling 1991/1992 heeft diensten voor de treinstellen. De diensten zijn opgenomen in omloopgroep en verdeeld over de series

In de dienstregeling 1992/1993 zijn er diensten voor de treinstellen. De diensten zijn opgenomen in omloopgroep en verdeeld over de series Op 31 mei 1992 rijden de treinstellen voor het eerst van Heerlen naar Aken in de serie 3700. De winterdienstregeling 1992/1993 kent 19 diensten voor het materieel. Hiervan zijn er 18 voor de Zwolse treinstellen en slechts 1 voor de Maastrichtse treinstellen (MO). Dit is de serie 3700 van Heerlen naar Aken. Als bijzonderheid in deze omloop zijn twee treinen in de serie 6600, Heerlen - Maastricht. Van de 18 Zwolse diensten zijn er 15 opgenomen in de omloop ZO. Deze zijn gesteld in de serie 6100 (Tiel - Arnhem), serie 7200 (Enschede - Zutphen), serie 7800 (Apeldoorn - Winterswijk), serie 7900 (Zwolle - Almelo (- Enschede)), serie 8400 (Almelo - Mariënberg), serie 17800 (Apeldoorn - Zutphen) en drie diensten voor de omloop ZOO serie 8500 (Zwolle - Kampen). De omloop ZO kent 1 bijzondere inzet, namelijk van maandagavond tot donderdagavond trein 4387 van Arnhem naar Zutphen. De treinstellen hebben tot 1992 tussen Maastricht en Aken gereden, toen hier de dienst werd gestaakt tussen deze plaatsen. De treinstellen reden vanaf toen over de heropende lijn Heerlen - Aken. Eind 1992 werden de treinstellen versterkt met de 171. Dit stel gold als reserve bij langdurige defecten bij de 178 en 179. In november 1992 werd in Maastricht de Indusi ingeregeld. Door het vrijkomen van een aantal Plan U stellen, welke afkomstig zijn van de inmiddels geëlektrificeerde lijn Dordrecht - Geldermalsen, konden een aantal treinen verlengd worden. De Plan U treinstellen kwamen te rijden op Arnhem Velperpoort - Tiel en Apeldoorn - Winterswijk. De hierdoor vrijgekomen treinstellen konden zo gereviseerd worden en in de spits een aantal treinen versterken tot drie treinstellen in de series 7900 en 8500. Een treinstel dat reserve stond in Hengelo, werd in de ochtend uren gebruikt om de douane trein naar Bad Bentheim te rijden. Deze vervoerde het douane personeel naar het grensstation. In januari 1993 komt een eind aan deze inzet.

Op 23 mei 1993 gaat de dienstregeling 1993/1994 in. Er zijn 19 diensten voor de 25 treinstellen. De diensten zijn opgenomen in omloopgroep en verdeeld over de series . Per zijn er 22 diensten voor de 25 treinstellen.

In de dienstregeling 1994/1995, beginnend op 29 mei 1994, zijn er diensten voor de treinstellen. De diensten zijn opgenomen in omloopgroep en verdeeld over de series Er wordt een treinstel ingezet in de serie 7600 (Hengelo - Oldenzaal). Dit gebeurde op werkdagen na 9 uur in de ochtend en in het weekend de gehele dag. Op deze manier werd een treinstel Plan V uitgespaard. Dit treinstel werd op werkdagen voor 9 uur in deze serie ingezet. Na 9 uur reed dit elektrische treinstel tussen Hengelo en Enschede in de serie 7500, wat tot dan toe door de DE-II treinstellen werd gereden. In het najaar van 1994 worden de DE2 162 en DE2 163 voor vast ingezet op de lijn Zwolle - Kampen in de serie 8500. Zij zijn voorzien van een lichtkrant, welke speciaal voor dit traject is. In januari 1995 werden de treinstellen terug getrokken uit de serie 7900 (Zwolle - Enschede). Er stonden een groot aantal treinstellen buiten de spits stil, terwijl Plan U zo goed als leeg door de Betuwe en de Achterhoek reed. Gezien de capaciteit van het materieel lag een wisseling voor de hand. De treinstellen werden ingezet op Apeldoorn - Zutphen, Zutphen - Winterswijk en Arnhem Velperpoort - Tiel. Per 1995 gaan de sneltreinen uit de serie 2200 (Hoofddorp - Hannover) apart rijden ten opzichte van de serie 1600. Hiermee komen alle intercity’s weer in Enschede. Hiermee komt een eind aan de inzet in de serie 7600. De Plan V die in de serie 7500 rijdt, rijdt dan weer in de serie 7600. Het DE-II treinstel werd na de ochtendspits reserve gedurende de dag.

In de dienstregeling 1995/1996 zijn er diensten voor de treinstellen. De diensten zijn opgenomen in omloopgroep en verdeeld over de series . Bij het ingaan van het wijzigingsblad januari 1996 zijn de treinstellen alleen nog maar te zien in de series 7800 (Winterswijk - Zutphen) en 7900 (Zwolle - Almelo). Deze diensten worden gedeeld met Plan U.

In de dienstregeling 1996/1997 zijn er diensten voor de treinstellen. De diensten zijn opgenomen in omloopgroep en verdeeld over de series . In het najaar van 1996 worden de vaste treinstellen 162 en 163 teruggetrokken uit de serie 8500. Zij worden vervangen door andere DE2-treinstellen. Vanaf 13 januari 1997 worden de treinstellen teruggetrokken uit de serie 6100. Zij worden vervangen door treinstellen Plan U.

De dienstregeling 1997/1998 zal officieel het laatste jaar van de treinstellen gaan worden. Aan het begin van 1997 is de verwachting dat bijna alle treinstellen per 1 juni 1997 zullen worden afgevoerd. Als gevolg van werkzaamheden aan de Maaslijn en het nog niet toegelaten zijn van de treinstellen DM'90 in Aken, zorgt er voor dat het materieel langer in dienst blijft. Voor de treinstellen van de lijnwerkplaats Maastricht zijn er diensten ingedeeld. Deze diensten zijn verdeeld over de serie ( - Aken). Voor de 20 treinstellen van de lijnwerkplaats Zwolle zijn er 19 diensten ingedeeld. In de serie 6100 ( - ) zijn vier treinstellen ingedeeld. De gekoppelde series 7800 (Winterswijk - Zutphen) en 17800 (Zutphen - Apeldoorn) krijgen er zes toebedeeld. Voor de serie 8500 (Zwolle - Kampen) zijn er drie treinstellen beschikbaar. In de serie 7900 (Zwolle - Enschede) krijgen drie treinstellen de treinen 7922/7955 toebedeeld. De rest van de dag staan zij stil. De serie 8400 ( - ) heeft tenslotte twee treinstellen toegewezen gekregen. Met uitzondering in de serie 8400, rijden de treinstellen veelvuldig gekoppeld tot twee of drie treinstellen. Het 19e treinstel is beschikbaar voor onderhoud en het 20e treinstel is reserve. Deze reserve verdwijnt wanneer treinstel 175 aan de kant wordt gezet en de 171 naar Maastricht wordt overgeplaatst. Per 30 juni 1997 zijn er vanuit Zwolle geen diensten meer gesteld. Tussen Arnhem en Tiel rijden de treinstellen echter nog wel. Zes treinstellen (DE2 162, DE2 164, DE2 168, DE2 170, DE2 180 en DE2 186) zullen nog als reserve gaan dienen wanneer er gebrek aan materieel dreigt. Dit wordt veroorzaakt door de slechte technische toestand bij Plan U en de kinderziekten bij het DM'90. De reserve treinstellen werden nog veelvuldig ingezet, voornamelijk in de serie 8400. Op 15 september 1997 reed de DE2 180 als laatste treinstel vanuit Zwolle. Samen met twee andere DE-II treinstellen was het die dag actief geweest in de serie 8500. De treinstellen uit Maastricht zouden in de zomer van 1997 ook aan de kant worden gezet, maar door de problemen met de DM’90 treinstellen blijven de drie treinstellen (DE2 171, DE2 178 en DE2 179) in Limburg nog een jaar langer blijven rijden.

De dienstregeling 1998/1999 is het laatste jaar voor de treinstellen van de NS in Limburg. De drie treinstellen (DE2 171, DE2 178 en DE2 179) zullen nog tot 14 augustus 1998 blijven rijden tussen Heerlen en Aken. Op 14 augustus 1998 om 15.30 werden zij vervangen door de DM'90 treinstellen 3431 - 3433. De DE-II treinstellen kregen vervolgens een reserverol. Met ingang van mei 1998 neemt OostNet de dienst over tussen Almelo en Mariënberg. Hiervoor neemt het twee treinstellen over en een pluktreinstel.


Inzet bij Oostnet / Connexxion (Syntus)

Per 24 mei 1998 neemt Oostnet het vervoer van de NS over op de lijn Almelo - Mariënberg. Oostnet zal een uurdienst gaan rijden met in de ochtend een extra slag naar Vroomshoop en in de middag 5 extra slagen naar Vroomshoop. De extra slagen vinden alleen plaats van maandag tot en met vrijdag en niet vakanties. In eerste instantie zouden deze slagen in de zomervakantie vervallen, maar deze zijn gewoon gereden in 1998. De treinstellen 164, 180 en 186 werden overgenomen van de NS, waarbij de 164 als pluktreinstel dient. In de nacht van 10 op 11 maart 1998 is de 186 van Zwolle naar Hengelo overgebracht om instructie te geven op het treinstel voor het personeel van Oostnet. Vanaf 25 maart 1998 werd treinstel 186 gebruikt om buschauffeurs ervaring op te laten doen met het rijden van treinen. Er worden dagelijks zeven slagen gereden op het traject. Zij zijn begin mei 1998 aangepast in Zwolle voor eenmansbediening en in een donkergele kleur geschilderd. Zo krijgen de treinstellen uitklapbare spiegels aan de zijkant van de kop. De reclamebanen keren niet terug op de treinstellen. Wel worden zij voorzien van een zwarte snor op de neuzen. Aan beide kanten werd er tussen de kop en de deuren het Oostnet-logo aangebracht. Op 15 mei 1998 vond de overdracht plaats. Diezelfde dag werd ook een contract met NS Materieel afgesloten voor het totale onderhoud in Zwolle en Hengelo. Twee dagen later, op 17 mei 1998, werd de openingsrit van de treinstellen gereden. Om eenzijdige wielbandslijtage te voorkomen, worden de treinstellen geregeld gedriehoekt tussen Hengelo, Zutphen en Deventer. De treinstellen vallen geregeld uit als gevolg van defecten. Vanwege het ontbreken van reservematerieel, wordt de dienst dan uitgevoerd met bussen. Als met ingang van de dienstregeling 1999/2000 Oostnet opgaat in Connexxion en Syntus feitelijk de dienst uitvoert, wordt het Oostnet-logo vervangen door het Syntus-logo. In het weekend van 17 en 18 juli 1999 wordt dan ook het Connexxion-logo aangebracht, aan de binnenzijde van het Syntus-logo. Een motorbrand werd treinstel 180 fataal op 1 april 2001. De 186 werd tot 1 juni 2002 ingezet. Vanaf die datum werd het oude stel vervangen door twee DH1-motorrijtuigen.

Nummer Overgang Inzet van Inzet tot
164 15 mei 1998 n.v.t. n.v.t.
180 15 mei 1998 24 mei 1998 1 april 2001
186 15 mei 1998 24 mei 1998 1 juni 2002


Onderhoud

De motorrijtuigen en treinstellen waren na in aflevering in onderhoud in Utrecht. De motorrijtuigen 40 - 50 die in Limburg reden, kregen hun onderhoud in Maastricht. Het motorrijtuig DE 20 krijgt het onderhoud in de Lijnwerkplaats Utrecht. Na de sluiting van deze werkplaats ondergaat het motorrijtuig het onderhoud in de Zwolse werkplaats.

Ingaande de zomerdienstregeling 1954 verhuizen de motorrijtuigen en treinstellen voor hun onderhoud van Utrecht naar Zwolle. Slechts 1 treinstel blijft in Utrecht in onderhoud voor inzet tussen Gouda en Alphen aan den Rijn.

In mei 1971 wordt het motorrijtuig 50 weer van Zwolle naar Maastricht overgeplaatst. Voordat de nieuwe dienstregeling in gaat op 23 mei 1971, is het motorrijtuig achterop de treinen 4361 (Zwolle - 's-Hertogenbosch) en 4767 (Eindhoven - Maastricht) meegegeven. Tussen Den Bosch en Eindhoven reed het motorrijtuig op eigen kracht. Op 24 september 1971 keerde het motorrijtuig weer terug naar Zwolle. Het motorrijtuig werd meegegeven met de treinen 4728 (Maastricht - Eindhoven), 9634 (Eindhoven - Den Bosch) en 4334 (Den Bosch - Zwolle). Op 1 maart 1972 is motorrijtuig DE1 26 van Maastricht overgebracht naar Haarlem voor revisie. De plaats van dit motorrijtuig is ingenomen door de DE1 29, welke afgeleverd was na revisie. In februari 1975 wordt de DE1 47 in revisie genomen. Ter vervanging van dit motorrijtuig verhuisd de DE1 37 van Zwolle naar Maastricht. Dit motorrijtuig blijft tot mei 1975 in Maastricht in onderhoud. Met de aflevering van de DE-1 49 op 22 mei 1975 na revisie keert de DE-1 37 terug naar Zwolle. Op 31 maart 1976 keert de DE1 29 terug naar Zwolle vanuit Maastricht. Bijna een jaar later, op 7 maart 1977, gaat de DE1 29 weer van Zwolle naar Maastricht. In de zomermaanden van 1977 is ook DE1 39 overgeplaatst van Zwolle naar Maastricht. Op 2 september 1977 keert het motorrijtuig weer terug naar Zwolle.

Na de sluiting van de Utrechtse werkplaats, verhuist de DE1 20 voor het onderhoud naar Zwolle.

Ter vervanging van de uitgebrande en afgevoerde DE1 28 is de DE1 40 op 9 maart 1979 verhuist van Maastricht naar Zwolle.

De verbouwde treinstellen die in Zuid Limburg dienst deden, waren in onderhoud in Maastricht. Regelmatig vonden er wisselingen plaats van treinstellen tussen de beide onderhoudsbedrijven. De DE2 179 - DE2 186 waren vanaf medio mei 1982 in onderhoud in Maastricht. Een week later werd treinstel DE2 178 ook overgeplaatst van Zwolle naar Maastricht. In het najaar van 1984 reed treinstel DE2 177 tijdelijk in Limburg als vervanging van het beschadigde treinstel DE2 186. Eind september 1985 gingen de DE2 178 en DE2 179 over van Maastricht naar Zwolle. Op 2 juni 1986 gingen de DE2 180 en DE2 181 van Maastricht naar Zwolle. Treinstel DE2 182 ging in 1987 terug naar Zwolle. In augustus 1987 gingen de overgebleven DE2 183 - DE2 186 over naar Zwolle. De gereviseerde DE2 176 - DE2 179 kwamen vanuit Zwolle naar Maastricht. Door het opheffen van de spitsslagen naar Eijsden en de sluiting van de Miljoenenlijn, werd treinstel DE2 176 in januari 1988 weer terug gezonden naar Zwolle. Doordat de treinstellen niet meer in Limburg werden ingezet, zijn de DE2 177 - DE2 179 in juni 1988 terug gegaan naar Zwolle. Nadat de DE2 178 en DE2 179 zijn voorzien van Indusi, zijn zij weer terug gegaan naar Maastricht. Uitzondering vormde de DE2 171. Dit was in Zwolle in onderhoud, maar was vanaf eind 1992 reservestel voor de dienst naar Duitsland vanuit Maastricht. Na zijn revisie in 1993 heeft het treinstel afwisselend in Maastrichtse en in Zwolse omlopen gereden. In 1996 is het treinstel definitief naar Maastricht overgeplaatst. De dienst naar Aken werd toen uitgebreid tot een uurdienst.

De treinstellen van Connexxion komen in onderhoud in het tractiesteunpunt in Hengelo.


Inzet per dienstregeling jaar


Revisie

De motorrijtuigen die dienst doen in Zuid-Limburg worden met sneltreinen vanuit Maastricht opgezonden naar Haarlem voor revisie. Motorrijtuigen die gereviseerd zijn, keren op dezelfde wijze terug naar Maastricht. De motorrijtuigen worden achterop de trein in opzending meegenomen. Zij zijn niet toegankelijk voor reizigers.

Aan het eind van de jaren '50 wordt een aantal revisies aan de treinstellen uitgevoerd bij de firma Mulder in Boskoop als gevolg van .

Eind december 1971 wordt de DE1 24 in Haarlem binnen genomen voor revisie. Op dat moment was het de bedoeling dat de motorrijtuigen hun laatste H2 revisie zouden ondergaan voor hun afvoer. In 197 wordt besloten dat de motorrijtuigen vanaf 197 nog een keer gereviseerd gaan worden, zodat hun afvoer rond 1980 kan beginnen. Tijdens de revisie van treinstel DE2 68 is het treinstel voorzien van een vernieuwde reminstallatie. In september 1973 zijn er proefritten verreden om nieuwe gegevens over de reminstallatie te verkrijgen. In april 1974 loopt het treinstel DE2 67 schade op in Enschede. Het treinstel wordt naar de Haarlemse werkplaats overgebracht voor herstel van de schade. Er vindt een tijdelijke bakwisseling plaats met de DE2 88. Eind mei 1974 komt het treinstel weer naar Haarlem om weer in de oorspronkelijke samenstelling te worden gebracht. Vervolgens is het treinstel in revisie genomen. Op 8 augustus 1974 wordt het treinstel afgeleverd na revisie. Het treinstel DE2 65 is op 13 juni 1974 in de Haarlemse werkplaats binnen genomen voor revisie. Een dag later, op 14 juni 1974, loopt de DE2 99 schade op als gevolg van een ontsporing. Het treinstel wordt naar Haarlem overgebracht voor het herstel van de schade. Op dat moment staan er vier treinstellen voor herstel/revisie in de werkplaats. Hierop wordt besloten om de DE2 65 weer in dienst te stellen. Het treinstel DE2 65 komt uiteindelijk op 8 augustus 1974 naar Haarlem voor revisie. Als gevolg van een gebrek aan onderdelen in november 1974 wordt de revisie van de treinstellen tijdelijk stopgezet. Een maand later, in december, worden de revisies weer opgepakt.


De treinstellen die niet in aanmerking kwamen voor een levensduur verlengende revisiebeurt en nog goed genoeg waren om afgevoerd te worden, krijgen in de werkplaatsen van Haarlem of Amersfoort een opknapbeurt. Hiermee konden de treinstellen en motorrijtuig nog een aantal jaren mee. Treinstel DE2 101 heeft deze opknapbeurt als eerste ondergaan.

In 1991 werd duidelijk dat de treinstellen nog een keer gereviseerd moesten worden. Nieuw materieel zou pas in 1995/1996 beschikbaar komen. Dit was ver na het verlopen van de revisietermijn van de treinstellen. In november 1991 werd begonnen met het reviseren van treinstel 166. In april 1994 werd de 183 als laatste afgeleverd na revisie. Hierbij is het treinstel voorzien van een grijze snor. Bij deze revisie werd eerst in Roosendaal het laatste deel asbest uit de treinstellen verwijderd. Na deze behandeling ging een treinstel naar Haarlem. Door deze werkwijze duurde de revisie ongeveer 3 maanden per treinstel. Een schilderbeurt bleef bij deze revisiebeurt achterwege. Een aantal treinstellen werden niet in Haarlem, maar in Amersfoort gereviseerd. Van deze treinstellen werd de 175 gevandaliseerd. Het treinstel bleef lange tijd staan, zonder hersteld te worden. Uiteindelijk kwam het treinstel in december 1993 weer op de baan. Om de Limburgse treinstellen 178 en 179 te kunnen reviseren, is treinstel 171 voorzien van Indusi bij zijn revisie.

In het najaar van 1995 en de eerste maanden van 1996 ondergaan een aantal treinstellen een opknapbeurt. Hierbij werd het interieur opgeknapt. Aan de buitenzijde werd het schilderwerk opgeknapt. De treinstellen 163, 166 en 167 kregen een geheel nieuw geschilderde cabine.


Renovatie

In 1973 werd besloten om een deel van de treinstellen te reviseren en technisch te moderniseren. Op deze manier voldeden de treinstellen weer aan de eisen van de tijd. De renovatie van deze treinstellen was goedkoper dan nieuw materieel aan te schaffen. De prijs van de verbouwing werd geschat op ongeveer 950.000 gulden per treinstel. Daarnaast speelde de NS met de gedachte om de lijnen in de Achterhoek op te heffen, waardoor er de komende jaren geen nieuw diesel materieel nodig was. Ook de volledige elektrificatie van het gehele lijnennet was een optie, maar dit was niet realistisch. Volgens de plannen in de jaren '70 zouden de gerenoveerde treinstellen eind jaren ’80, begin jaren '90 afgevoerd kunnen worden, samen met de Plan U treinstellen. Deze treinstellen zouden dan door nieuw materieel vervangen kunnen worden. In 1975 werd besloten om de motorrijtuigen niet te renoveren, omdat de motorrijtuigen vrij duur in exploitatie waren in vergelijking met het overige materieel. De plannen gaan uit van 25 te renoveren treinstellen. Deze goedkeuring wordt in het najaar van 1975 gegeven door de directie van de NS. Na een succesvolle periode van het eerste treinstel zullen er in 1977 zeven treinstellen worden verbouwd, in 1978 en 1979 zullen dan 8 treinstellen worden afgeleverd. In 1980 zullen de twee resterende treinstellen worden gerenoveerd.

Het eerste treinstel dat gerenoveerd werd, was de DE2 88. Het kwam in april 1974 in Haarlem binnen voor herstel van zware botsschade aan het BDk rijtuig. Na het herstel hiervan, werd het gerenoveerd. Hiermee werd het ABk rijtuig Bk en het BDk rijtuig werd ABk rijtuig. De bagage afdeling werd hierbij verbouwd tot eerste klas. De smalle klapdeuren bij de balkons werden buiten gebruik gesteld, draairamen werden vervangen door om en om schuiframen en vaste ramen. De verhoogde instap naar de reizigersafdelingen van de midden balkons kwam te vervallen, de verwarming in de rijtuigbak en cabine werden verbeterd. De banken werden vernieuwd en zijn afkomstig van Compin. De banken zijn van hetzelfde type dat ook te vinden is in het SGM materieel. Het plan was om de neus te vervangen door een forser en sterker exemplaar. Dit gaat echter niet door. De neus wordt wel versterkt om betere bescherming te kunnen bieden bij aanrijdingen. Op 4 juni 1975 werd het gerenoveerde treinstel DE2 88 afgeleverd en naar de werkplaats Zwolle overgebracht. Vanuit hier reed het treinstel proefritten naar onder andere Assen. Tussen 6 en 13 juni 1975 staat het treinstel in Arnhem voor instructie. De instructie is nodig vanwege de geplande inzet vanaf 10 juli 1975 tussen Arnhem en Winterswijk in de serie 7700. Als gevolg van diverse ritten voor genodigden is de inzet van het treinstel een week vertraagd. Op 16 juli 1975 arriveert het treinstel in Zwolle vanuit Haarlem, waar nog een aantal werkzaamheden zijn uitgevoerd aan het treinstel. De volgende dag wordt het treinstel ingezet volgens een vaste omloop. Al snel viel op dat het treinstel betere loopeigenschappen bezat dan de niet gerenoveerde treinstellen. Dit werd onder meer bereikt door een wijziging aan het wielband profiel. In oktober 1975 worden diverse proeven met het treinstel uitgevoerd, waaronder aanzet- en remproeven tussen Zwolle en Groningen. Op 25 oktober 1975 is het treinstel naar de Haarlemse werkplaats gereden. Begin november 1975 keert het treinstel terug naar Zwolle. Op 25 november 1975 rijdt het treinstel samen met de DE2 77 van Zwolle naar Arnhem. Treinstel DE2 92 is in oktober 1975 in Haarlem binnengenomen voor renovatie. De werkzaamheden aan het treinstel beginnen in maart 1977.

In 1976 werd besloten om de gerenoveerde treinstellen te vernummeren in de serie DE2 161 - 186. Treinstel DE2 88 kreeg hierbij het nummer DE2 161. De treinstellen worden vernummerd op volgorde van aflevering. Tijdens de ombouw diende er een ruimte te komen om fietsen te stallen, dit werd gevonden bij het toilet in het nieuwe ABk rijtuig. De nog te verbouwen rijtuigen (DE2 183 - DE2 186) werden in Haarlem aangepast. De al afgeleverde treinstellen werden in Zwolle voorzien van een dergelijke voorziening. De DE2 172 en DE2 174 zijn tijdens schadeherstel voorzien van het fietsenbalkon. Dit gebeurde in 1980. Het laatste en 26e treinstel, de DE2 186, liet zich moeilijk formeren. Dit treinstel was oorspronkelijk niet gepland. Als eerste werd treinstel DE2 96 aangewezen om verbouwd te worden tot DE2 186. Dit plan werd echter doorkruist door treinstel DE2 77. Het treinstel kwam in juni 1980 met verbrande bekabeling naar Haarlem. Op 25 juli 1980 botsten echter de treinstellen DE2 87 + DE2 79 op treinstel DE2 84. Nadat het nieuw gevormde treinstel DE2 87 in oktober 1980 wederom met schade aan de kant kwam te staan, werd het BDk rijtuig afgevoerd. Het ABk rijtuig werd verbouwd tot Bk 186. Het BDk rijtuig van treinstel 77 werd omgebouwd tot ABk 186.

Aan de buitenzijde viel de gele kleurstelling op. De eerste twee verbouwde treinstellen (88/161 en 162) kregen daarbij nog een doorgetrokken donkergrijze band rond de onderste frontseinen zoals bij de gele ElD2 treinstellen Materieel'46 was geschilderd. Bij de latere treinstellen werden dit twee grijze balken, welke in het midden schuin waren afgesneden. De 161 kreeg in februari 1978 de aangepaste grijze balkjes. De drie kleine voorruiten werden samen gevoegd tot een grote voorruit. De neus van het treinstel werd verstevigd, om de machinist bij een aanrijding beter te beschermen. Verder werd de cabine vergroot, doordat de kopbalkons bij de cabine werden getrokken. Onder de ruitenwissers was het derde frontsein aangebracht. De deuren werden nu centraal pneumatisch gesloten, in plaats van de oude schuifdeuren. De klapdeuren bij de balkons werden vervangen door ramen. De gebruikte AEC motoren werden vervangen door nieuwe exemplaren van Cummins. De onderhoudstermijn van deze motoren is drie keer zo lang als van de oude motoren. Daarnaast is het treinstel voorzien van nieuwe hulpgenerator en compressor van een moderner type. Deze worden samen met de koelventilatoren aangedreven door een hydromotor. Hierdoor kan op een compacte manier een onafhankelijk toerental worden verkregen. De koelinstallatie van het treinstel wordt vervangen door een nieuw systeem. Op deze manier worden de koelproblemen verholpen. Op het dak kwamen grote koelers voor de aggregaten en dieselmotoren te staan. Alleen bij het eerste treinstel (88/161) waren deze koelers blauw. De andere treinstellen kregen grijze dak koelers. Door de plaatsing van de aggregaten op het dak wordt voorkomen dat het koelwater zou vervuilen. De vrijgekomen ruimte onder de rijtuigbak wordt gebruikt om de apparatuur beter te plaatsen.

Door een aantal ongevallen zijn van verschillende treinstellen de beide bakken in een ander treinstel terecht gekomen. Zo is de Bk 164 in 1978 gesloopt na het ongeval te Westervoort. Het rijtuig is vervangen door Bk 69 (stond in revisie om de 170 te worden). Met de nieuwe Bk is de 164 op 26 mei 1978 weer afgeleverd door de werkplaats Haarlem. Vanaf de DE2 170 werden de meeste treinstellen afgeleverd met een andere Bk, door de bakwisseling die nodig was om de 164 weer op de baan te brengen en na de ontsporing van treinstel 171. De Bk 170 zou in treinstel 164 geplaatst gaan worden, de Bk 171 in treinstel 170. De Bk 172 zou in treinstel 171 geplaatst gaan worden. Om treinstel 172 op de baan te krijgen, zou ABk 86 gebruikt gaan worden. BDk 86 zou dan als onderdelenleverancier gebruikt gaan worden en aansluitend gesloopt worden. Met deze terzijdestelling kunnen dan weer volledige treinstellen onder handen worden genomen. Dit voornemen wordt echter vroegtijdig doorkruist, doordat op 9 september 1978 treinstel DE2 171 ontspoort te Arnhem. Het treinstel was net afgeleverd na renovatie op 16 augustus 1978. Om de beschadigde Bk te kunnen herstellen, worden er wederom bakwisselingen uitgevoerd in het renovatieproces. Van de in revisie zijnde DE2 100 werd de ABk gebruikt om de 171 weer op de baan te brengen. De Bk 171 werd na herstel opnieuw gebruikt, maar nu als Bk 180, samen met de ex BDk 73. Het treinstel 180 wordt op 19 oktober 1979 in dienst gesteld. Tussen 16 en 18 oktober 1979 rijdt het treinstel pendelritten tussen het station van Haarlem en het emplacement Haarlem Goederen, waar een materieelshow is in het kader van 140 jaar spoorwegen in Nederland. Een dag later wordt het treinstel afgeleverd.

Nadat de 186 in 1981 was afgeleverd, was het idee om treinstel 161 aan te gaan passen aan de serie treinstellen. Het treinstel is op een aantal punten afwijkend ten opzichte van de overige treinstellen. Het aanpassen van dit treinstel was echter een kostbare aangelegenheid, zodat besloten werd om het treinstel in 1984 af te voeren.

Nieuw Nummer Oud Nummer Ombouw in Ombouw uit In dienst
161 88 27 mei 1974 4 juni 1975 16 juli 1975
162 92 31 oktober 1975 21 juli 1977
163 83 30 maart 1977 26 augustus 1977
164 106 10 mei 1977 10 oktober 1977
165 103 21 juni 1977 11 november 1977
166 97 4 augustus 1977 23 december 1977
167 61 19 september 1977 11 februari 1978
168 91 26 oktober 1978 17 maart 1978
169 94 28 november 1977 5 mei 1978
170 ABk: 69; BDk: 98 ABk: 16 december 1977; BDk: 9 maart 1978 6 juli 1978
171 ABk: 98; BDk: 66 ABk: 9 maart 1978; BDk: 14 april 1978 16 augustus 1978
172 ABk: 66; BDk: 86 ABk: 14 april 1978; BDk: 29 mei 1978 28 september 1978
173 ABk: 100; BDk: 70 ABk: 14 juli 1978; BDk: 25 augustus 1978 29 december 1978
174 ABk: 70; BDk: 68 ABk: 25 augustus 1978; BDk: 3 oktober 1978 8 februari 1979
175 ABk: 68; BDk: 64 ABk: 3 oktober 1978; BDk: 13 november 1978 23 maart 1979
176 ABk: 64; BDk: 62 ABk: 13 november 1978; BDk: 9 januari 1979 10 mei 1979
177 ABk: 62; BDk: 82 ABk: 9 januari 1979; BDk: 1 februari 1979 21 juni 1979
178 ABk: 82; BDk: 72 ABk: 1 februari 1979; BDk 26 maart 1979 2 augustus 1979
179 ABk: 72; BDk: 73 ABk: 26 maart 1979; 10 mei 1979 17 september 1979
180 ABk: 73; BDk: 98 ABk: 10 mei 1979; BDk: 12 september 1979 19 oktober 1979
181 99 16 juli 1979 9 januari 1980
182 75 18 september 1979 12 maart 1980
183 67 12 november 1979 20 mei 1980
184 ABk: 63; BDk: 65 ABk: 10 maart 1980; BDk: 10 maart 1980 3 september 1980
185 102 12 mei 1980 23 januari 1981
186 ABk: 77; BDk: 87 ABk: juni 1980; BDk: 28 oktober 1980 12 augustus 1981


Bijzondere uitvoeringen

  • Bij treinstel 164 zijn alle grijze delen in het matzwart uitgevoerd. Hierdoor was het treinstel goed herkenbaar van afstand ten opzichte van de andere treinstellen.
  • De treinstellen 166, 183 en 185 zijn in 1991 voorzien van teksten en reclame voor het IGO+ project. De 166 en 183 kregen bij het midden draaistel het logo opgeplakt van busmaatschappij GSM, terwijl de 185 de tekst “Trein en bus doen het samen” kreeg opgeplakt bij de cabines.


  • De treinstellen 176 en 186 zijn in 1993 voorzien van speciale tankaansluitingen. Hiermee kon morsvrij getankt worden in Hengelo. De treinstellen waren daarom alleen te zien in de series 7600, 7900 en 8400. Door de aangepaste tankaansluitingen rook het op de balkons niet meer naar gemorste dieselolie. In 1995 werd de proef stopgezet en werden de tankaansluitingen verwijderd.
  • De treinstellen 162 en 163 zijn in het najaar van 1994 voorzien van een lichtkrant. Deze is ontwikkeld voor het traject Zwolle - Kampen.
  • Treinstel 183 werd in april 1994 voorzien van een grijze, tienvingerige snor op de cabines. Deze snor is gelijk aan de snor die een aantal blauwe en alle rode motorrijtuigen en treinstellen hebben gehad. Het treinstel bleef tot aan zijn afvoer voorzien van deze snor. De snor werd aangebracht na het verwijderen van asbest in Roosendaal.


NS 20, Kameel

Door Allan werd ook een speciale DE-I gebouwd. Dit was de 20. Het werd gebouwd als directie rijtuig voor de NS directie. Het motorrijtuig vervangt het oude motorrijtuig 11, de voormalige omBC 2907. Vele onderdelen zijn uitwisselbaar met de normale motorrijtuigen en treinstellen. Aan beide uiteinden van het rijtuig werd een vergaderzaal met 13 plaatsen gecreëerd. De machinist kreeg hierdoor een zitplaats in de bulten op het rijtuig, wat het motorrijtuig de bijnaam Kameel gaf. Op 31 mei 1954 werd het rijtuig afgeleverd. Het motorrijtuig wordt op 3 juni 1954 in dienst gesteld en op 4 juni 1954 rijdt het motorrijtuig de eerste rit voor de directie van de NS.

Op 15 januari 1973 kwam het rijtuig aan in de hoofdwerkplaats Haarlem. Hier werden diverse wijzigingen aan het rijtuig uitgevoerd, waaronder inbouw van een mobilofoon, betegeling in het toilet en keuken, vernieuwen van de conducteursafdeling. Op 21 februari 1973 kwam het geel geschilderde rijtuig aan in Utrecht vanuit Haarlem. De neuzen en zijwand van het rijtuig zijn voorzien van een blauwe bies. Het dak en de schortplaten worden grijs geschilderd. Onder de frontruiten, op de plaats van de Allan-vleugel komt een extra frontsein, zodat er een A-sein getoond kan worden. Wanneer het rijtuig niet in gebruik was, bestond de mogelijkheid om het rijtuig te huren van de NS directie. Het rijtuig werd ingezet als VIP-car. Zo rijdt het motorrijtuig tussen 19 maart en 6 april 1973 als tentoonstellingstrein voor ORWO-foto uit Hilversum. Het motorrijtuig doet diverse plaatsen in het land aan, waar genodigden de tentoonstellingen kunnen bekijken. Op 12 april 1973 rijdt het motorrijtuig naar Brussel voor een rit in opdracht van IBM vanaf Amsterdam Amstel. Als VIP-car wordt het motorrijtuig voor vele excursies en bijzondere ritten ingezet, in zowel binnen- als buitenland. Op 12 januari 1976 wordt het motorrijtuig binnengenomen in de Haarlemse werkplaats voor . In juli 1976 krijgt het motorrijtuig een wit/roze uiterlijk in het kader van de 250e uitzending van het tv programma Top Pop. Op 13 juli 1976 is de persconferentie gehouden in Utrecht en op 14 juli 1976 rijdt het motorrijtuig uit Utrecht naar Hilversum, 't Harde, Heerenveen, via Meppel naar Assen. Uit Assen rijdt het motorrijtuig via Zwolle en Zutphen naar Lochem. Vanuit Lochem wordt via Zutphen naar Winterswijk gereden. Via Doetinchem wordt Arnhem bereikt. Op 15 juli 1976 rijdt het motorrijtuig Arnhem - Nijmegen - Venlo - Roermond - Valkenburg - Kerkrade - Eindhoven - Gilze Rijen - Dordrecht - Gorinchem - Geldermalsen - Utrecht - Hilversum. In 19 wordt het motorrijtuig gebruikt om de popgroep Queen rond te rijden in Nederland. Op 1 mei 1978 rijdt het motorrijtuig van Arnhem naar Enkhuizen voor de NOS. In het motorrijtuig wordt een radio-uitzending gemaakt. Op 21 september 1978 rijdt het motorrijtuig met een gezelschap van Den Haag naar het Duitse Freiburg. Op 23 september 1978 keert het motorrijtuig terug naar Den Haag.

Op 11 november 1985 wordt het motorrijtuig wederom gereviseerd, ditmaal de H3-revisie. Hierbij worden de keuken en het toilet gemoderniseerd en vergroot. Voor onderdelen wordt er gebruik gemaakt van de afgevoerde DE1 22, welke in Roosendaal is geplukt. Op 30 januari 1986 wordt het motorrijtuig afgeleverd. De keuken is op dat moment echter nog niet volledig operationeel, dat wordt door het CIWLT in Amsterdam een week later uitgevoerd. In april 1988 krijgt het motorrijtuig Telerail ingebouwd. Aan het begin van 1991 wordt bekend dat het motorrijtuig een revisie nodig heeft, maar deze zal voorlopig niet worden uitgevoerd. Hiermee komt een einde aan de verhuurde inzet. Op 31 januari 1991 wordt het motorrijtuig voor het laatst ingezet in de commerciële dienst. Op 8 maart 1991 rijdt het motorrijtuig de laatste rit voor de directie van de NS en de vaste Kamercommissie voor Verkeer en Waterstaat. Na afloop van deze rit wordt het motorrijtuig opgeborgen in de HTMU-loods. Op 9 maart 1991 werd het motorrijtuig afgevoerd. Het motorrijtuig wordt in 19 door de NS directie geschonken aan het Spoorwegmuseum.


Wijzigingen

  • In juni 1956 worden de rijtuigbakaanduidingen gewijzigd als gevolg van het afschaffen van de luxe eerste klas. Het BCD motorrijtuig kreeg als aanduiding ABD. Van de treinstellen kreeg het BCK rijtuig de aanduiding ABk en het CDk rijtuig kreeg BDk als aanduiding.
  • In 1957 werden de rode biezen en neusbeschildering vervangen door zandgele biezen en proefsnor. Deze snor was in een sierlijke V-vorm uitgevoerd. Slechts enkele motorrijtuigen (45) en treinstellen hebben deze snor gehad.
  • Doordat de treinstellen een geringer motorvermogen hadden, werd er gezocht naar andere motoren. Treinstel 86 werd vanaf 1957 voorzien van verschillende motoren voorzien, waarbij steeds verbeteringen waren aangebracht. Uiteindelijk viel de keus op AH1100/6b motoren van AEC. Ook dit waren underfloor motoren. Door toepassing van deze motoren zonder drukvulling en door de toegepaste constructie werd een kleinere zuigerkracht bereikt, waardoor een hoger toerental mogelijk is. Ook werd het toegepaste koelsysteem aangepast. Dit geschiedde alleen bij de treinstellen. Voor deze motoren werd een nieuwe geluiddemper ontwikkeld. De nieuwe motoren hadden geen drukvulling, waardoor het geluidsniveau hoger lag. De motorrijtuigen hebben tot het einde last gehad van koelproblemen bij warm weer.
  • Eind 1961 kwam de 50 in dienst met de befaamde 'ribbel rug' banken, welke vanaf het najaar van 1965 in een aantal motorrijtuigen en treinstellen werd ingebouwd. Hierdoor werd heb comfort verhoogd.
  • Vanaf 1963 werd de bekleding van de banken aangepast. In de tweede klas werd de bekleding groen en in de eerste klas rood.
  • In de jaren '60 werd eveneens begonnen met de voorbereiding van het gebruik van ATB, dit is echter nooit geïnstalleerd in de treinstellen. Bij de treinstellen die werden gereviseerd aan het eind van de jaren ’70 werd dit wel ingebouwd.
  • De treinstellen DE2 94 - DE2 106 zijn vanaf 1967 voorzien van ontvangstapparatuur voor de CRVL (Centrale RadioVerkeersLeiding) als beveiliging. Dit hield in dat de beveiliging werd uitgevoerd door middel van radiotelefonische berichten in plaats van seinen op het traject Sauwerd - Roodeschool. De machinisten stonden daarmee in contact met de CRVL post in Usquert. Als gevolg van de renovatie van enkele treinstellen met apparatuur voor de CRVL, worden in mei 1977 de treinstellen DE2 80, DE2 81, DE2 82, DE2 84, DE2 85, DE2 87, DE2 89, DE2 90 en DE2 93 aangewezen om van apparatuur voor de CRVL te worden voorzien. De inbouw van de apparatuur zal door de Zwolse werkplaats worden uitgevoerd. Als eerste is de DE2 80 voorzien van apparatuur, welke afkomstig is van de DE2 106. Dit CRVL-systeem is tot 1983 in gebruik geweest, nadat op 25 juli 1980 een ernstig ongeval plaatsvond. Hierbij vielen 9 doden en 3 zwaar gewonden. Als één van de oorzaken van het ongeval werd de gebruikte beveiliging en het ontbreken van vaste lichtseinen genoemd.
  • In februari 1968 is het treinstel 98 voorzien van uitklapbare spiegels. Hierdoor kan de machinist het gehele perron overzien en na het vertrekbevel van de conducteur vertrekken.
  • Aan het eind van de jaren zestig kregen de motorrijtuigen en treinstellen het witte NS vignet opgeplakt. De motorrijtuigen en treinstellen die tussen september 1969 en april 1971 gereviseerd werden, werden voorzien van blauwe reclamebanen. Als eerste treinstel is de DE2 65 in december 1968 voorzien van het nieuwe logo en de blauwe reclamebanen. Door de geringe animo om reclame op de treinstellen te plaatsen, werd afgezien om alle motorrijtuigen en treinstellen hiervan te voorzien. De motorrijtuigen die in Maastricht in onderhoud zijn, werden niet voorzien van reclamebanen vanwege de grensoverschrijdende diensten.
  • In de zomer van 1977 krijgt de 49 een nieuwe koelinstallatie van Behr op proef. In 1978 werden de motorrijtuigen 44 - 48 en 50 in de Maastrichtse werkplaats ook voorzien van de koelinstallaties van Behr.


  • In 1989 werd een constructiewijziging uitgevoerd aan de koelinstallatie. De koelwatersokken zijn hierbij vervangen en een andere klemband werd toegepast.
  • In september 1990 werden er haarscheuren in de draaistellen aangetroffen bij de treinstellen. Door een constructiewijziging werd voorkomen dat er vaker haarscheuren zouden ontstaan.


  • In het voorjaar van 1995 werd de verhouding tussen roken en niet roken aangepast. De coupé roken in het ABk rijtuig werd gewijzigd in niet roken. De asbakken in de armleuningen werden vervangen door nieuwe armleuningen. De asbakken in de tafeltjes werd ruw uitgebroken.


Huisstijl

Als opvallende wijziging aan de treinstellen zijn natuurlijk de diverse kleurenschema's geweest, die de treinstellen in de loop van de tijd hebben gehad. De treinstellen waren oorspronkelijk afgeleverd in het lichtblauw, afgezet met rode biezen boven de ramen en langs de stelbalk en op de neus. Vanaf 1957 werd het rood vervangen door zandgeel. De balk waarin de sluitseinen zijn opgenomen werden nu ook blauw, in plaats van rood. Niet alle treinstellen en motorrijtuigen kregen deze gele biezen en banden. De motorrijtuigen 31, 33, 34, 36, 37 en 39 hebben hun rode banden en biezen behouden. Ook kregen een aantal treinstellen een zogenoemde 'proefsnor', welke als een vink was uitgevoerd. De snor werd aangebracht om de zichtbaarheid van de treinstellen te vergroten. Van de DE-I motorwagens kreeg alleen de 45 deze snor. In 1959 werd een nieuwe kleurstelling voor het dieselmaterieel geïntroduceerd: wijnrood. Als eerste verscheen stel 88 in deze kleur. Ook kreeg dit stel een nieuw model snor, namelijk de vijfharige of tienvingerige uitvoering. De gele huisstijl werd niet toegepast op de treinstellen, uitgezonderd de 25 gereviseerde treinstellen. De verwachte levensduur zou te kort zijn om deze treinstellen te schilderen. Uiteindelijk hebben de rode treinstellen tot 1985 dienst gedaan.


Nummer Blauw in Rood uit Nummer Blauw in Rood uit Nummer Blauw in Rood uit
21 31 augustus 1968 oktober 1968 41
22 18 december 1967 8 maart 1968 32 42
23 november 1968 33 7 mei 1968 18 juli 1968 43
24 34 juni 1968 augustus 1968 44
25 35 45 11 april 1969
26 36 juli 1968 september 1968 46
27 37 januari 1969 maart 1969 47 28 november 1969
28 juni 1968 38 september 1968 november 1968 48
29 39 25 oktober 1968 18 december 1968 49 18 december 1969
30 40 7 mei 1968 50
Nummer Blauw in Rood uit Nummer Blauw in Rood uit Nummer Blauw in Rood uit
61 77 92
62 78 93
63 79 94
64 80 95
65 81 96
66 82 97
67 83 98
68 84 99
69 85 100
70 86 101
71 87 102
72 88 28 september 1959 13 november 1959 103
73 89 104
74 90 105
75 91 106
76


Inbouw ATB

Het ongeval op 8 januari 1962 bij Harmelen versnelde de invoer van een automatisch treinbeïnvloedingsysteem, kortweg ATB. Al het moderne materieel van de NS zou voorzien worden van ATB. Allereerst werden alle hoofdsporen en het materieel dat hierop rijdt voorzien van ATB. De nevenlijnen waren jaren later aan de beurt om voorzien te worden van ATB. Het materieel dat hier dienst deed, werd aan het eind van de jaren '60 voorbereid op de inbouw van ATB. Er werden kabels getrokken, waarvoor op het dak een extra kabelpijp nodig was. Slechts enkele treinstellen werden ook daadwerkelijk voorzien van ATB, terwijl het bij de meeste treinstellen bleef bij de voorbereidende werkzaamheden. De ATB kast werd echter niet ingebouwd. De kabelpijp op het dak werd echter niet verwijderd. Als eerste motorrijtuig onderging de DE1 47 de wijzigingen. Als eerste treinstel is de DE2 81 onder handen genomen. De BDk 63 is twee keer bij Werkspoor geweest voor de inbouw. De eerste keer was het nog gecombineerd met zijn eigen ABk. De tweede keer was na de bakwisseling met de ABk 65. De DE2 65 was voor zijn ongeval in 1967 nog niet van ATB voorzien.

Nummer Inbouw in Inbouw uit Nummer Inbouw in Inbouw uit Nummer Inbouw in Inbouw uit
21 28 maart 1968 12 april 1968 31 28 juli 1966 12 augustus 1966 41 21 mei 1968 11 juni 1968
22 20 november 1967 6 december 1967 32 1 september 1967 18 september 1967 42 11 juni 1968 26 juni 1968
23 11 augustus 1966 26 augustus 1966 33 20 oktober 1966 4 november 1966 43 15 juli 1968 31 juli 1968
24 16 juni 1966 1 juli 1966 34 16 mei 1966 3 juni 1966 44 31 juli 1968 15 augustus 1968
25 28 december 1967 15 januari 1968 35 26 september 1966 11 oktober 1966 45 12 maart 1968 28 maart 1968
26 30 juni 1966 29 juli 1966 36 6 december 1967 21 december 1967 46 9 februari 1968 27 februari 1968
27 8 september 1966 23 september 1966 37 7 november 1966 22 november 1966 47 29 oktober 1965 16 december 1965
28 18 april 1966 3 mei 1966 38 2 juni 1966 17 juni 1966 48 16 april 1968 3 mei 1968
29 25 augustus 1966 9 september 1966 39 2 mei 1966 17 mei 1966 49 27 februari 1968 12 maart 1968
30 5 december 1966 20 december 1966 40 24 januari 1968 9 februari 1968 50 31 oktober 1967 15 november 1967
Nummer Inbouw in Inbouw uit Nummer Inbouw in Inbouw uit Nummer Inbouw in Inbouw uit
61 8 januari 1968 24 januari 1968 77 30 januari 1968 14 februari 1968 92 28 april 1967 19 mei 1967
62 3 juli 1967 14 juli 1967 78 25 september 1967 9 oktober 1967 93 27 september 1968 15 oktober 1968
63 28 november 1967 14 december 1967 79 15 september 1967 2 oktober 1967 94 16 januari 1968 30 januari 1968
64 31 oktober 1968 15 november 1968 80 15 oktober 1968 31 oktober 1968 95 23 juli 1968 8 augustus 1968
65 25 november 1968 20 december 1968 81 15 augustus 1966 31 augustus 1966 96 28 augustus 1967 12 september 1967
66 14 augustus 1967 29 augustus 1967 82 15 augustus 1968 2 september 1968 97 8 augustus 1968 23 augustus 1968
67 24 april 1968 10 mei 1968 83 13 januari 1967 30 januari 1967 98 3 mei 1968 21 mei 1968
68 1 april 1968 16 april 1968 84 18 november 1968 2 december 1968 99 3 september 1968 19 september 1968
69 8 november 1968 26 november 1968 85 31 juli 1967 15 augustus 1967 100 7 oktober 1968 23 oktober 1968
70 23 oktober 1967 7 november 1967 86 10 november 1967 28 november 1967 101 23 oktober 1968 7 november 1968
71 18 april 1967 28 april 1967 87 9 oktober 1967 23 oktober 1967 102 31 mei 1968 19 juni 1968
72 11 september 1968 27 september 1968 88 14 februari 1967 28 februari 1967 103 19 september 1968 4 oktober 1968
73 28 februari 1967 15 maart 1967 89 19 juni 1968 18 juli 1968 104 13 juni 1967 28 juni 1967
74 29 maart 1967 13 april 1967 90 27 januari 1967 13 februari 1967 105 14 maart 1968 1 april 1968
75 26 augustus 1968 11 september 1968 91 26 november 1968 11 december 1968 106 26 mei 1967 13 juni 1967
76 23 februari 1968 14 maart 1968


Inbouw Indusi

Voor de inzet tussen Maastricht en Aachen Hauptbahnhof werden vijf motorrijtuigen van depot Maastricht voorzien van het Duitse beveiligingssysteem Indusi. De keus viel op de 40 - 44. De motorrijtuigen waren herkenbaar aan de Indusi magneten aan de draaistellen. De Indusi werd ingebouwd in de werkplaats van Köln Opladen. In het najaar van 1988 zijn de 178 en 179 ook voorzien van Indusi. De treinstellen verloren hiermee 4 zitplaatsen, in elk rijtuig 2, ten behoeve van de Indusi apparatuur. Om de reserve te vergroten werd DE-II 171 aangewezen om ook Indusi ingebouwd te krijgen. Dit gebeurde in 1993.

Nummer Inbouw in Inbouw uit
40
41 23 mei 1966
42 1966
43
44
171 11 februari 1993
178
179


Vernummeringen

Bij de aflevering van de DE-II treinstellen was motorrijtuig 102 van het type omBC nog in dienst. De oorspronkelijke 102 werd hierdoor afgeleverd als 103, de 103 als 104, de 104 als 105, de 105 als 106 en de 106 uiteindelijk als 102. De omBC 102 werd zelf vernummerd om de aangesloten reeks bij de DE-II treinstellen compleet te maken.

De beschadigde rijtuigbakken van treinstel 171 kregen in 1978 tijdelijk andere nummers. Het ABk rijtuig kreeg hierbij 198 als nummer. Het Bk rijtuig werd 199 genummerd. Dit was alleen ten tijde van het herstel toen het treinstel in Haarlem stond.


Schadegevallen

  • Op 20 november 1956 botst het treinstel DE 75 ter hoogte van Dalfsen op locomotieven 2429 + 2464. Het treinstel is onderweg als trein 3044 van Emmen naar Zwolle. De beide locomotieven zijn onderweg als facultatieve trein 8981 van naar Schoonebeek. Het treinstel staat voor het inrijsein van het station te wachten om het station binnen te rijden. De twee locomotieven hadden in Dalfsen moeten stoppen voor een stopseinlantaarn, zodat er in het station gekruist kon worden met het treinstel. De machinist negeerde echter het lantaarn en reed door. De twee locomotieven botsen frontaal op het treinstel, waarna er brand uitbreekt. Door omstanders kan de brand worden geblust. Het treinstel wordt na het ongeval naar terug gesleept. Op gaat het treinstel naar de werkplaats voor herstel. Het treinstel wordt op afgeleverd. De beide machinisten komen bij de botsing om het leven en er raken 20 reizigers gewonden in de DE2 75, waarvan 4 ernstig.
  • Op februari 1963 ontspoort motorrijtuig 27 ter hoogte van . Het motorrijtuig wordt op februari 1963 naar de Haarlemse werkplaats gesleept voor het herstel van de schade. Op 10 februari 1963 wordt het motorrijtuig binnengenomen. Op 26 oktober 1963 wordt het motorrijtuig hersteld afgeleverd.
  • Op 25 augustus 1967 kwam treinstel 65 in botsing met locomotief 2521 te Beesd. Het treinstel is onderweg als trein van Dordrecht naar Geldermalsen. Locomotief 2521 is met goederentrein 44590 onderweg van Geldermalsen naar Dordrecht. De goederentrein moet te Beesd stoppen om de eerste trein van de dag uit Dordrecht te laten passeren. Door de dichte mist zag de machinist van de goederentreinen de seinen niet die hem waarschuwden om in Beesd te stoppen. De trein reed met ongeveer 70 kilometer per uur door het station en voorbij het rode sein. Net buiten het station botst de goederentrein frontaal op treinstel 65. Van het BDk rijtuig raakt de cabine ingedrukt en het rijtuig verder zwaar beschadigd. Het rijtuig komt uiteindelijk bovenop de locomotief terecht. De machinist en conducteur van deze trein komen om het leven. Uit deze trein raken 7 reizigers gewond en ook de machinist van de goederentrein raakt gewond. Ook ontstond er ernstige schade aan het spoor en wissel. Aan het eind van de dag werd het treinverkeer hervat. De 65 werd naar gesleept en op kwam het treinstel in Haarlem aan. Het ABk rijtuig werd hier hersteld, maar het zwaar beschadigde BDk rijtuig niet. In mei 1968 werd dit rijtuig gesloopt. De combinatie ABk 65 + BDk 63 werd als treinstel DE2 65 op december 1968 afgeleverd.
  • Op 19 augustus 1968 kwam de 63 te Vriezenveen in botsing met een vrachtwagen. Het treinstel was als trein onderweg van naar. Het ABk rijtuig werd hierbij ernstig beschadigd. Het treinstel werd op naar Zwolle overgebracht voor onderzoek. Na dit onderzoek werd het treinstel naar Haarlem overgebracht om hersteld te worden. Het BDk rijtuig wordt hersteld en gekoppeld met de ABk van de 65. Het ABk rijtuig werd echter niet hersteld en wordt voor sloop afgevoerd. Het rijtuig wordt pas in april 1971 gesloopt.
  • Op december 1968 loopt de DE1 40 botsschade op. Het motorrijtuig is onderweg als trein van naar . Het motorrijtuig wordt op naar Haarlem overgebracht voor herstel. Op 11 maart 1969 keert het motorrijtuig terug van Haarlem naar Maastricht.
  • Op 19 september 1969 botst de DE1 31 te Almelo met de ElD2 251. Het motorrijtuig staat leeg klaar om als trein 85 naar Vriezenveen te rijden. De ElD2 251 is eveneens als leeg materieel onderweg. De kop van de ABD van dit treinstel loopt ernstige schade op. Het motorrijtuig wordt op naar Haarlem overgebracht. Het motorrijtuig wordt in Haarlem voorzien van een nieuwe neus. Op 19 februari 1970 wordt het motorrijtuig afgeleverd.
  • Op 10 oktober 1969 botst de DE2 71 ter hoogte van Vorden met een vrachtwagen. Het treinstel is onderweg als trein van naar . Het treinstel raakt hierbij aanzienlijk beschadigd aan de BDk en wordt op naar Haarlem overgebracht. Het treinstel wordt in Haarlem voorzien van een nieuwe neus. Op 15 januari 1970 wordt het treinstel afgeleverd en naar Zwolle overgebracht.
  • Op 3 juli 1970 botsen de DE1 28 en DE1 50 op elkaar bij het station van Klarenbeek. De DE1 28 is onderweg als trein 7 van naar. De DE1 50 is onderweg als trein 7 van naar. Doordat trein 7819 te vroeg vertrokken was, kwam het motorrijtuig in botsing met trein 7222 die van de andere kant naderde. Door het terugzetten van trein 7819 kon erger worden voorkomen. De DE1 28 loopt zware schade op, terwijl de DE1 50 lichter beschadigd raakt. De DE1 50 wordt in Zwolle hersteld. De DE1 28 wordt op 9 juli 1970 van Zwolle naar Haarlem gesleept door de DE1 21 + DE2 104. Op 11 september 1970 wordt de DE1 28 afgeleverd na herstel.
  • Op 2 januari 1971 loopt treinstel DE2 89 brandschade op aan het BDk rijtuig. Het treinstel was als trein in Nijmegen binnengekomen, toen de motor vlam vatte. Op 5 januari 1971 werd het treinstel naar Haarlem gesleept en binnen genomen. Hierbij is het treinstel hersteld van de schade. Tevens werd het treinstel gereviseerd. Op 26 maart 1971 komt het treinstel weer in dienst.
  • Op 3 april 1973 rijdt het treinstel DE2 68 ter hoogte van Vorden tegen een boom. Het treinstel is onderweg als trein van naar . Als gevolg van een storm, waait een boom nabij het spoor om en wordt door het treinstel aangereden. Het treinstel loopt forse schade op aan de cabine van het BDk rijtuig. Op 10 april 1973 komt het treinstel aan in de Haarlemse werkplaats voor herstel van de schade. Aansluitend aan het herstel is het treinstel gereviseerd. Op 29 juni 1973 wordt het treinstel afgeleverd.
  • Op 11 april 1974 loopt treinstel DE2 88 zware botsschade op aan het BDk rijtuig. Het treinstel is onderweg als trein 8930 van Stavoren naar Leeuwarden. Tussen Workum en Sneek komt het treinstel in aanraking met een graafmachine. De schade aan de BDk bestaat een ingedrukte cabine en een opengereten zijwand ter hoogte van de vloer. Op 17 april 1974 wordt het treinstel naar de Haarlemse werkplaats overgebracht, samen met de eveneens beschadigde DE2 67. De onbeschadigde ABk 88 wordt gekoppeld met de onbeschadigde BDk 67 en op 24 april 1974 wordt dit treinstel in de tijdelijke samenstelling afgeleverd. Het BDk-rijtuig wordt hersteld van de schade. Op 27 mei 1974 is het treinstel weer in de oorspronkelijke samenstelling gebracht. In mei 1974 wordt de DE2 88 als eerste treinstel in renovatie genomen. Nadat het treinstel in juni 1975 proefritten had gereden, werd het in juli 1975 afgeleverd.
  • Op 12 april 1974 botst het treinstel DE2 67 bij binnenkomst als trein 7650 uit Enschede in Zwolle met een stootjuk. Hierbij raakt de ABk beschadigd. Op 17 april 1974 wordt het treinstel naar de Haarlemse werkplaats overgebracht, samen met de eveneens beschadigde DE2 88. De onbeschadigde ABk 88 wordt gekoppeld met de onbeschadigde BDk 67 en op 24 april 1974 wordt dit treinstel in de tijdelijke samenstelling afgeleverd. Het ABk-rijtuig wordt hersteld van de schade. Op 27 mei 1974 is het treinstel weer in de oorspronkelijke samenstelling gebracht en op 8 augustus 1974 afgeleverd na herstel en revisie.
  • Op 26 maart 1975 botst treinstel DE2 78 op een tractor. Het treinstel is onderweg als trein 8944 van Stavoren naar Leeuwarden, als het treinstel tussen Stavoren en Hindeloopen botst op de tractor. De ABk loopt hierbij aanzienlijke schade op. Het treinstel wordt naar de Haarlemse werkplaats gebracht. Op 28 maart 1975 wordt het treinstel binnen genomen. Na herstel wordt het treinstel ook gereviseerd. Op 19 juni 1975 wordt het treinstel afgeleverd.
  • Op 21 april 1975 botst treinstel DE2 73 op een vrachtauto. Het treinstel is onderweg als trein 7219 van Zutphen naar , als het treinstel tussen Zutphen en Laren=Almen de vrachtwagen tegen komt op haar pad. De ABk loopt hierbij aanzienlijke schade op. Op 22 april 1975 wordt het treinstel binnengenomen in de Haarlemse werkplaats voor herstel. Op 16 juni 1975 is het treinstel afgeleverd na herstel van de schade.
  • Op oktober 1975 loopt treinstel DE2 92 forse schade op. Het treinstel is onderweg als trein 72 van naar Zutphen. Tussen Lochem en Zutphen komt het treinstel in botsing met een dieplader. Op deze dieplader staat een zware dragline. Het treinstel wordt op 31 oktober 1975 naar Haarlem gesleept. Hier wordt het treinstel in eerste instantie terzijde gesteld. In 197 wordt begonnen met het herstel van de schade. Nadat de schade hersteld is, wordt het treinstel gerenoveerd. Op 21 juli 1977 wordt het treinstel afgeleverd.
  • Op 9 december 1977 schiet de DE2 69 bij binnenkomst te Kampen als trein 8543 door het stootjuk en belandt op straat. Na hersporing met behulp van , komt het treinstel op 15 december 1977 aan bij de Haarlemse werkplaats voor herstel van de schade en aansluitend renovatie tot treinstel DE2 170. De Bk 170, ex ABk 69 wordt echter in de verongelukte DE2 164 geplaatst. De overgebleven ABk wordt gecombineerd met de ex ABk 98. De DE2 170 is op 6 juli 1978 afgeleverd.
  • Op 28 februari 1978 botst treinstel DE2 164 op locomotief 1129 bij Westervoort. Het treinstel is onderweg als stoptrein 7747 van Arnhem naar Winterswijk. Locomotief 1129 is onderweg met TEE 10 van Emmerich naar Amsterdam. De treinen botsen bij de enkelsporige brug over de IJssel. De stoptrein rijdt door het rode sein. Op het traject is geen ATB aanwezig, waardoor de stoptrein niet geremd wordt als de trein het rode sein passeert. De locomotief botst in de flank van het tegemoetkomende treinstel. Hierbij raakt het Bk rijtuig zwaar beschadigd. In de avond van 28 februari 1978 wordt het materieel overgebracht naar Arnhem Goederen. In maart 1978 is het Bk-rijtuig op het Arnhemse goederenemplacement gesloopt. Diverse delen zijn per goederenwagon afgevoerd naar sloper Koek in Mijdrecht. Het ABk rijtuig werd in de nacht van 23 op 24 maart 1978 naar Haarlem opgezonden en daar hersteld. Op 26 mei 1978 kwam de 164 weer in dienst, nu met Bk rijtuig 170. Bij het ongeluk komt 1 persoon om het leven en raken 25 mensen gewond.
  • In de nacht van 8 op 9 september 1978 ontspoort treinstel DE2 171 te Arnhem. Het Bk rijtuig loopt hierbij schade op aan de onderzijde. In de loop van 9 september 1978 is het treinstel herspoord. Het treinstel is op 12 september 1978 in de werkplaats van Haarlem binnen genomen voor het herstel van de schade. Om het treinstel weer op de baan te krijgen, wordt een bakwisseling uitgevoerd met het nog af te leveren treinstel DE2 173. De ABk 100, welke bestemd was om Bk 173 te worden, wordt nu verbouwd tot Bk 171. Op 8 november 1978 is het treinstel DE2 171 afgeleverd.
  • Op 3 januari 1979 brandt motorrijtuig DE1 28 uit in Deventer. Een aantal compartimenten branden geheel uit. Het motorrijtuig wordt op januari 1979 naar Zwolle gesleept en ontdaan van nog bruikbare onderdelen. De rijtuigbak wordt na het onttakelen in twee stukken gezaagd en op twee platte wagens geplaatst. Op 6 maart 1979 gaan de beide wagons achterop een goederentrein naar de Watergraafsmeer. Op 7 maart 1979 zijn de wagons naar Uithoorn gebracht. Op maart 1979 wordt de restanten van het motorrijtuig naar Mijdrecht gebracht, waar sloper Koek het sloopwerk afrond.
  • Op 14 februari 1979 raakt het treinstel DE2 165 ingesneeuwd bij het station Visvliet. Het treinstel is onderweg als trein van naar . Als gevolg van een zware sneeuwstorm zijn er metershoge duinen van sneeuw ontstaan bij het station. Het treinstel rijdt zich hier in vast en raakt gevangen door de sneeuw. De reizigers worden door militairen bevrijdt uit het treinstel, die het treinstel uit de sneeuw graven. Op 19 februari 1979 is het treinstel naar de Haarlemse werkplaats gesleept.
  • Op juli 1979 botst treinstel DE2 174. Het treinstel is onderweg als trein van naar . Ter hoogte van Ruurlo botst het treinstel op een auto. Hierbij raakt het Bk rijtuig beschadigd. Het treinstel is op naar gesleept. Vanuit hier kwam het op 23 juli 1979 aan in Haarlem. Hier wordt een begin gemaakt met het herstel van het treinstel. In het ABk rijtuig wordt tegelijkertijd een fietsbalkon ingebouwd. Dit ging ten kostte van 4 zitplaatsen in de midden coupé bij het toilet. Op april 1980 komt het treinstel op de baan, waarbij de onbeschadigde ABk is gecombineerd met de onbeschadigde met Bk 172.
  • Op 3 oktober 1979 is motorrijtuig DE1 27 betrokken bij een aanrijding in Achlum, nabij Franeker. Het motorrijtuig is onderweg als trein 8250 van Harlingen naar Leeuwarden. Het motorrijtuig botst op een met zand beladen vrachtwagen, welke van de spoorbaan wordt geslingerd. Het motorrijtuig ontspoort met het voorste draaistel. De neus van het motorrijtuig loopt zware schade op. Het motorrijtuig wordt naar Leeuwarden gesleept op . Op wordt het motorrijtuig naar Zwolle overgebracht en daar op 14 november 1979 terzijde gesteld. Op 6 december 1979 gaat het motorrijtuig in twee delen vanuit Zwolle naar sloper Koek in Mijdrecht op platte wagons.
  • Op 27 december 1979 botst het treinstel DE2 172 ter hoogte van Vorden met een vrachtwagen. Het treinstel is onderweg als trein 7848 van naar . Hierbij raakt het ABk rijtuig beschadigd. Het treinstel is op 27 december 1979 naar gesleept. Vanuit hier kwam het op 28 december 1979 aan in Haarlem. Hier vindt een bakwisseling plaats met treinstel 174, welke met een beschadigt Bk rijtuig in Haarlem staat. Op 1980 is het treinstel naar de firma Jansen in Bergen op Zoom overgebracht. Hier is het treinstel hersteld. Op kwam het treinstel weer terug naar Haarlem, waar het treinstel op juli 1980 weer in dienst kwam. Bij het herstel is het treinstel ook voorzien van een fietsbalkon.
  • Op 5 februari 1980 botst motorrijtuig DE1 46 achterop een goederentrein in het Belgische Visé. Het motorrijtuig is onderweg als trein van naar . Het motorrijtuig raakt zwaar beschadigd aan de kop. Het motorrijtuig wordt naar Maastricht gesleept. Het motorrijtuig wordt op het emplacement neergezet en afgedekt met een zeil. Het treinstel wordt niet hersteld en terzijde gesteld.
  • Op 25 juli 1980 kwamen het treinstel DE2 84 en de treinstellen DE2 87 + DE2 79 frontaal met elkaar in botsing in dichte mist tussen Sauwerd en Winsum. De DE2 84 was als trein 8713 onderweg van Groningen naar Roodeschool. De DE2 87 + DE2 79 zijn onderweg als trein 8726 van Roodeschool naar Groningen. Trein 8713 is met een aantal minuten vertraging vertrokken uit Sauwerd naar Roodeschool. Trein 8713 heeft de opdracht om naar Winsum te rijden en daar te kruisen met trein 8726. Trein 8726 heeft de opdracht gekregen om te rijden van Uithuizermeeden naar Winsum. In Winsum moet gekruist worden met de vertraagde trein 8713. Dit wordt door de machinist van trein 8726 bevestigd en afgetekend op het ritblad. Door de machinist wordt de kruising om onopgehelderde redenen niet afgewacht en wordt er vertrokken in de richting van Sauwerd. Na ongeveer anderhalf kilometer, bij de overweg met de Voslaan, komen de twee treinen elkaar tegen. Beide treinen rijden op dat moment ongeveer 80 kilometer per uur. Door de klap worden de ABk 84 en BDk 87 bijna een halve baklengte in elkaar geschoven. Trein 8713 schuift over trein 8726 heen. Doordat de rampplek moeilijk te bereiken was, moest er eerst een sloot gedempt worden. Pas daarna kon de hulpverlening op gang komen. Treinstel DE2 79 kon terug worden gesleept naar Sauwerd. In de avond konden de rijtuigen BDk 84 en ABk 87 naar Sauwerd worden afgesleept. De beschadigde rijtuigbakken ABk 84 en BDk 87 werden naast het spoor gezet en na onderzoek op diepladers naar sloper Koek afgevoerd voor sloop. Van het treinstel DE2 79 raakt de ABk ernstig beschadigd aan de cabine. Dit rijtuig wordt niet meer hersteld en in 1981 gesloopt bij de Zwolse werkplaats. Bij het ongeluk kwamen de beide machinisten, alsmede een passagierende machinist in trein 8713 om het leven. Ook zes reizigers overleefden het ongeval niet. Er raakten 21 personen gewond, waaronder de beide conducteurs. De overgebleven ABk 87 + BDk 84 werden na herstel samen gevoegd tot het treinstel DE2 87.
  • Op oktober 1980 breekt er brand uit in de dieselmotor van het BDk rijtuig van treinstel 87. Het rijtuig wordt niet meer hersteld en wordt afgevoerd. Het ABk rijtuig werd in revisie genomen en werd op 12 augustus 1981 afgeleverd als Bk 186.
  • Op 12 oktober 1980 ontspoort motorrijtuig 38. Het motorrijtuig is onderweg als trein van naar . Het motorrijtuig wordt naar gesleept en daar terzijde gesteld.
  • Op 27 oktober 1980 botst motorrijtuig 23 met Plan V 959. Het motorrijtuig is onderweg als trein van naar . Het motorrijtuig wordt naar gesleept en daar terzijde gesteld.
  • Op 18 januari 1981 loopt motorrijtuig 24 brandschade op te Sneek. Het motorrijtuig is onderweg als trein van naar . Het motorrijtuig wordt naar gesleept en daar terzijde gesteld.
  • Op 28 april 1981 loopt motorrijtuig 32 brandschade op te Zutphen. Het motorrijtuig is onderweg als trein van naar . Het motorrijtuig wordt naar gesleept en daar terzijde gesteld.
  • Op 28 oktober 1981 loopt motorrijtuig 35 brandschade op te Leeuwarden. Het motorrijtuig is onderweg als trein van naar . Het motorrijtuig wordt naar gesleept en daar terzijde gesteld.
  • Op 1981 loopt treinstel DE2 101 brandschade op. Het treinstel wordt naar Zwolle Rangeer gesleept en blijft hier tot staan. Op gaat het treinstel naar Haarlem voor herstel. Het treinstel ondergaat als eerste treinstel een opknapbeurt om langer in dienst te blijven. Op 3 maart 1982 komt het treinstel weer op de baan.
  • Op 19 december 1981 loopt motorrijtuig 31 brandschade op te Zuidbroek. Het motorrijtuig is onderweg als trein van naar . Het motorrijtuig wordt naar gesleept en daar terzijde gesteld.
  • Op 20 oktober 1982 botst het treinstel 90 met een tractor tussen [Laren-Almen]] en Lochem. Het treinstel is onderweg als trein 72 van naar . Het BDk rijtuig loopt ernstige schade op en komt niet meer voor herstel in aanmerking. Op 10 februari 1983 wordt het treinstel afgevoerd voor sloop Het treinstel wordt op naar Amersfoort gesleept. Hier dient het treinstel als pluktreinstel voor de op te knappen treinstellen. Op 23 november 1983 gaat het van Amersfoort naar Roosendaal samen met de motorrijtuigen 26 + 39 + 49. Hier wordt het treinstel verder geplukt. Op 24 januari 1984 gaat het treinstel naar de sloper.
  • Op 18 maart 1983 strand motorrijtuig 26 als gevolg van een motorbrand. Het motorrijtuig is onderweg als trein 8430 van Mariënberg naar Almelo. Bij vertrek uit Mariënberg breekt er brand uit in de dieselmotor. Het motorrijtuig wordt naar gesleept en daar terzijde gesteld.
  • Op maart 1983 loopt treinstel 93 brandschade op in het BDk rijtuig. Het treinstel is onderweg als trein van naar . Het treinstel strand ter hoogte van . Het treinstel wordt naar Haarlem gesleept door de . Het BDk rijtuig wordt niet meer hersteld, ondanks dat het treinstel twee maanden eerder is afgeleverd na zijn opknapbeurt. Er wordt besloten tot een bakwisseling met treinstel 104. Op wordt het nieuwe treinstel 93 afgeleverd. Hierbij heeft het BDk rijtuig van de 104 een opknapbeurt gehad, waarbij het rijtuig voorzien is van reclamebanen. De ABk 104 + BDk 93 worden op 11 maart 1983 afgevoerd.
  • Op 30 januari 1984 ontspoort motorrijtuig 33. Het motorrijtuig is onderweg als trein 8411 van Almelo naar Mariënberg. Bij de spoorwegovergang Spoorstraat/Zwaneweg in Daarlerveen verliest het motorrijtuig zijn tractiemotor. Het motorrijtuig rijdt er overheen en komt naast de rails te staan. Het motorrijtuig komt op naar . Op 26 maart 1984 wordt het motorrijtuig terzijde gesteld, omdat herstel de moeite en het geld niet meer waard zijn. In oktober 1984 wordt het rijtuig gesloopt bij sloper Koek in Mijdrecht.
  • Op februari 1984 botst treinstel 90. Het treinstel is onderweg als trein van naar . De cabine van het BDk rijtuig raakt hierbij beschadigd.
  • Op 30 april 1984 loopt treinstel DE2 78 brandschade op aan de dieselmotor. De schade wordt niet meer hersteld en het treinstel wordt op 3 juni 1984 afgevoerd. Op 24 oktober 1984 wordt het treinstel naar sloper Koek overgebracht.



  • Op 7 april 1988 kwam treinstel 184 ter hoogte van Heino in botsing met een graafmachine. Het treinstel was onderweg als trein 7955 van Zwolle naar Enschede. Hierbij werd de ABk kop ingedrukt en de zijwand opengereten. De machinist raakt bij het ongeluk zwaar gewond. Het treinstel werd naar Zwolle gesleept. Op 28 april 1988 is het treinstel vanuit Zwolle naar Haarlem gesleept door Materieel’54 ElD4 716. In de nacht van 9 op 10 september 1988 is het treinstel vanuit Haarlem naar Tilburg gesleept. Het treinstel werd in de werkplaats van Tilburg hersteld en gereviseerd. Op het treinstel werd een nieuwe cabine geplaatst. Het stel werd op 30 maart 1989 afgeleverd.


  • Op 5 september 1994 botst treinstel 184 te Zwolle met diesellocomotief 6401. De zijkant van het ABk rijtuig wordt over een grote afstand open gescheurd. De onder de rijtuigbak geplaatste apparatuur raakt ook beschadigd. Het treinstel wordt bij de werkplaats van Zwolle neer gezet en daar al snel ontdaan van bruikbare onderdelen voor andere treinstellen. Ondanks de bestelling van de nieuwe treinstellen DM’90 en het plukken van bruikbare onderdelen wordt het treinstel toch hersteld. Het treinstel wordt op 27 september 1994 overgebracht van Zwolle naar Haarlem. Op 9 december 1994 is het treinstel hersteld afgeleverd.
  • Op 13 december 1995 botst de 169 te Almelo op de stilstaande locomotief 1643. De 169 is als trein 8460 onderweg van Vroomshoop naar Almelo. De 1643 is bezig met het rangeren van een goederentrein. De kop van het Bk rijtuig wordt door de locomotief volledig ingedrukt. Het treinstel werd naar Zwolle gesleept, maar werd niet meer doorgestuurd naar Haarlem voor schadeherstel. Het treinstel bleef tot augustus 1996 als pluktreinstel naast de werkplaats van Zwolle staan alvorens het naar de sloper werd overgebracht. Bij dit ongeval vielen 9 gewonden. De kop van het ABk rijtuig bleef echter bewaard en vond een plekje in de tuin bij Riekje Buivinga in Waterhuizen.
  • Op 1996 ontspoorde treinstel 185 te Zwolle. Het was het laatste treinstel dat door de hoofdwerkplaats Haarlem werd hersteld.
  • Op 15 april 1997 botsen treinstellen Plan U 132 en DE-II 173 ter hoogte van Wijhe met een vrachtauto. Hierbij ontspoort ABk rijtuig van treinstel 132 en ramde een bovenleiding portaal. Dit portaal beschadigde de daken van alle rijtuigen. Beide treinstellen kwamen niet meer voor herstel in aanmerking en werden afgevoerd voor sloop. Nadat de 173 enkele weken bij treinstel 166 had gestaan in Zwolle, werd de 173 alsnog hersteld in Zwolle.


Bakwisselingen

  • De onbeschadigde ABk 65 en BDk 63 werden als gevolg van de opgelopen schades in 1967 en 1968 samen gevoegd tot een nieuw treinstel 65. Op 8 januari 1969 komt het nieuw gevormde treinstel in dienst.


  • Op 17 april 1974 komen de treinstellen DE2 67 en DE2 88 aan in de Haarlemse werkplaats. Beide treinstellen hadden botsschade opgelopen en van de twee onbeschadigde rijtuigen werd een tijdelijk treinstel gemaakt. Het treinstel DE2 88 botste op 11 april 1974 met een landbouwvoertuig. Hierbij raakte het BDk-rijtuig aanzienlijk beschadigd. Het treinstel DE2 67 botst een dag later met een stootjuk, waarbij de ABk beschadigd raakt. In Haarlem zijn de onbeschadigde ABk 88 + BDk 67 samengesteld tot tijdelijk treinstel DE2 88. Op 24 april 1974 kwam dit treinstel in de tijdelijke samenstelling naar Zwolle. Op 27 mei 1974 komt het treinstel terug naar Haarlem. Hier zal het treinstel DE2 67 gereviseerd gaan worden, terwijl de DE2 88 gerenoveerd zal worden.


  • Om treinstel DE2 164 weer op de baan te krijgen na het ongeval te Westervoort, waarbij het Bk rijtuig zwaar beschadigd raakte en aansluitend gesloopt werd, is de ABk 164 gecombineerd met de Bk 170. Dit treinstel was op dat moment in renovatie. In mei 1978 kwam de 164 op de baan, bestaande uit de ABk 164 + Bk 170. Om treinstel 170 op de baan te krijgen, werd besloten om de Bk 171 te gebruiken. Treinstel 171 zou vervolgens Bk 172 krijgen. Om de 172 af te leveren, zou gebruik gemaakt gaan worden van de ABk 86. Het BDk rijtuig zal dan gebruikt gaan worden als onderdelenleverancier.
  • Op 9 september 1978 ontspoorde treinstel 171. Hierbij liep het Bk rijtuig schade op. Om het treinstel weer op de baan te krijgen, werd een bakwisseling uitgevoerd met het treinstel 173. De volgende af te leveren Bk rijtuigen schoven daarom door. De herstelde Bk 171 werd uiteindelijk in treinstel 180 geplaatst.


  • In april 1980 is treinstel 172 afgeleverd in de samenstelling ABk 172 + Bk 174. Treinstel 172 raakte in november 1979 beschadigd aan het ABk rijtuig bij een aanrijding te Vorden. Treinstel 174 liep schade op aan het Bk rijtuig op in juli 1979 te Ruurlo. Het nieuw samengestelde treinstel DE2 172 is op april 1980 afgeleverd. Het nieuwe treinstel 174 werd op juli 1980 afgeleverd.
  • In april 1980 is treinstel 163 in dienst gesteld met het Bk rijtuig van treinstel 169. Het Bk rijtuig van treinstel 163 had een elektrische storing. Het ABk rijtuig van treinstel 169 kwam ook in Haarlem binnen met een elektrische storing. Na het herstel werd treinstel 169, bestaande uit de ABk 169 + Bk 163, in juni 1980 afgeleverd.
  • De ABk 87 en BDk 84 werden na het ongeval in juli 1980 samengevoegd als 87. Het nieuw gevormde stel verdween na 3 maanden alsnog van het toneel toen brand in de motoren een eind maakte aan het stel. De ABk 87 werd echter nogmaals hergebruikt en wel als Bk 186. De ABk van dit stel werd de BDk 77. Dit stel stond sinds juni 1980 in Haarlem met verbrande bekabeling. De ABk 77 werd samengevoegd met de BDk 79, welke als 77 weer op de baan werd gestuurd. De overgebleven beschadigde ABk 79 en de BDk 84 werden als 79 afgevoerd en gesloopt.
  • Net na de opknapbeurt van januari 1983 kreeg de 93 te maken met brandschade in de BDk bak. Om het zojuist opgeknapte stel niet te hoeven af te voeren, werd besloten tot een bakwisseling met de 104. Dit treinstel was eerder terzijde gesteld. Het opknappen van de BDk van de 104 was goedkoper dan dat van de 93. De BDk 104 werd tijdens de opknapbeurt opnieuw geschilderd, doch zonder reclamebanen. De 93 had namelijk geen blauwe reclamebanen gekregen in tegenstelling tot de 104. Op deze manier kwam er een uniform treinstel weer op de baan. De ABk 104 en BDk 93 gingen eind 1983 naar sloperij Koek in Mijdrecht.


Nummer BCk CDk Datum bakwisseling Reden voor wisseling
Permanente bakwisselingen
65 ABk 65 BDk 63 december 1968 Botsschade BDk 65/ABk 63
77 ABk 77 BDk 79 1980 Botsschade ABk 79/Brandschade BDk 77
79 ABk 79 BDk 84 1980 Botsschade BDk 84/ABk 79
87 ABk 87 BDk 84 1980 Botsschade BDk 87/ABk 84
93 ABk 93 BDk 104 1983 Brandschade BDk 93
104 ABk 104 BDk 93 1983 Brandschade BDk 93
163 ABk 163 Bk 169 april 1980 Elektrische storing Bk 163
169 ABk 169 Bk 163 juni 1980 Elektrische storing Bk 163
172 ABk 172 Bk 174 april 1980 Botsschade Bk 172/ABk 174
174 ABk 174 Bk 172 juli 1980 Botsschade Bk 172/ABk 174


Afvoer

De eerste plannen voor afvoer van het materieel worden in het voorjaar van 1975 gemaakt. De motorrijtuigen zullen dan afgevoerd gaan worden. Dit is mogelijk wanneer de verbouwde treinstellen voldoet aan de verwachtingen, zodat zij allen gerenoveerd kunnen worden. Daarnaast is het nodig dat de spoorlijn tussen Dordrecht en Geldermalsen van bovenleiding wordt voorzien. Hiermee kunnen dan de motorrijtuigen worden vervangen door ander materieel. De afvoer en sloop van de motorrijtuigen zal dan voor 1981 plaatsvinden. De verwachtingen die in het voorjaar van 1975 leven, zullen rond 1977/1978 worden getoetst met de daadwerkelijke ontwikkeling van het treinvervoer.


Als eerste rijtuigbak wordt BDk 65 afgevoerd. Het is onherstelbaar beschadigd geraakt bij een aanrijding in Beesd. In mei 1968 wordt het rijtuig gesloopt. Het ABk rijtuig wordt hierdoor bestempeld als reserve. Lang duurt het niet, want in augustus 1968 is de 63 betrokken bij een aanrijding in Vriezenveen. Hierbij raakt het ABk rijtuig onherstelbaar beschadigd. De onbeschadigde rijtuigbakken, ABk 65 + BDk 63, worden tot een treinstel samengevoegd en in januari 1969 afgeleverd. Het beschadigde ABk rijtuig van de 63 gaat in april 1971 naar de sloper. Hiermee verdwijnt het treinstelnummer 63.

Aan het begin van de jaren ’70 was de bedoeling om de motorrijtuigen en treinstellen tussen 1977 en 1980 af te gaan voeren en te vervangen door moderner materieel. In 1973 werd besloten om een deel van de treinstellen te moderniseren, zodat de treinstellen nog tot ca. 1985 à 1990 mee konden. De afvoer van de motorrijtuigen en treinstellen werd daarom een paar jaar naar achter geschoven.

Op 29 oktober 1974 werd de DE2 94 tijdelijk aan de kant gezet. Op 6 november 1974 volgde DE2 80. Problemen met de dieselmotoren en de moeilijke verkrijging van onderdelen waren hier debet aan. Van beide treinstellen zijn de dieselmotoren uitgenomen om andere motorrijtuigen en treinstellen op de baan te kunnen houden. Als er weer voldoende onderdelen zijn, wordt de DE2 94 in de Zwolse werkplaats weer gecompleteerd. Op 5 december 1974 komt het treinstel weer in dienst. Eind december 1974 komt ook de DE2 80 weer op de baan.


Tussen 1974 en 1980 werden 29 treinstelnummers DE-II afgevoerd. 25 hiervan waren het gevolg van de modernisering die toen plaatsvond door de hoofdwerkplaats Haarlem. 3 treinstellen werden als gevolg van het ongeval bij Winsum en de nasleep er van afgevoerd.

Het Bk rijtuig van treinstel DE2 164 is de eerst gerenoveerde rijtuigbak dat wordt afgevoerd. Het rijtuig is op 28 februari 1978 beschadigd geraakt bij het ongeval te Westervoort. Na afvoer naar het Arnhemse goederenemplacement, wordt het aldaar gesloopt.

Twee motorrijtuigen (DE1 27 en DE1 28) worden in 1979 afgevoerd. Zij lopen botsschade resp. brandschade op. De DE1 28 is op 20 februari 1979 afgevoerd. Op 14 november 1979 is de DE1 27 afgevoerd. In 1980 worden twee treinstellen afgevoerd. Het zijn de DE2 79 en DE2 84. Het treinstel DE2 79 bestaat uit de rijtuigbakken ABk 79 + BDk 84. De ABk 79 is beschadigd geraakt in juli 1980 bij Winsum en de BDk 84 loopt in oktober 1980 brandschade in de motor op. De onbeschadigde rijtuigen blijven door middel van bakwisselingen in dienst. Treinstel DE2 84 bestaat uit de in elkaar geschoven rijtuigen ABk 84 en BDk 87 van de frontale aanrijding in juli 1980 te Winsum. De rijtuigen zijn ter plekke gesloopt. In 1980 begint de planmatige afvoer van de motorrijtuigen. Dat jaar zijn er drie afgevoerd (DE1 23, DE1 38 en DE1 46). Omdat de DE1 46 de verbeterde koeling bezat, is deze over gezet naar de DE1 43. In 1981 werden 4 motorrijtuigen (DE1 24, DE1 31, DE1 32 en DE1 35) planmatig afgevoerd. In 1982 werden Limburgse motorrijtuigen afgevoerd (DE1 40, DE1 43, DE1 44, DE1 45, DE1 47, DE1 48, DE1 49 en DE1 50). Zij werden vervangen door de gerenoveerde treinstellen. Op 21 november 1982 worden een aantal motorrijtuigen afgevoerd. Dit zijn de DE1 26, DE1 39 en DE1 42. Vanwege problemen met het nieuwe DH materieel zijn enkele motorrijtuigen door blijven rijden na de officiële afvoer. Dit waren de DE1 26, DE1 39 en DE1 42. De DE1 26 en DE1 39 reden tot medio maart 1983 en medio april 1983, ondanks afvoer in november 1982. Op 12 januari 1983 rijdt het motorrijtuig DE1 29 van Zwolle naar Amsterdam overgebracht. Tussen 19 januari 1983 en 8 februari 1983 werd motorrijtuig DE1 29 gebruikt voor instructieritten door de nieuwe Hemtunnel. Door een defect kan het motorrijtuig niet meer ingezet worden en gaat naar Haarlem. Het motorrijtuig kan in Haarlem niet hersteld worden en gaat naar Zwolle voor herstel. Als vervanger komt de DE1 26 naar Amsterdam, maar keert op 10 februari 1983 weer terug naar Zwolle om onderhoud uit te laten voeren. In de avond van 11 februari 1983 keert de DE1 26 terug naar Amsterdam en neemt deze rol op zich als instructiemotorrijtuig. Op 16 maart 1983 reed de DE1 26 hier zijn laatste ritten en keerde terug naar Zwolle. Op 18 maart 1983 moest het motorrijtuig DE1 26 alsnog de strijd staken na een motorbrand te Mariënberg. In mei 1983 wordt de DE1 29 afgevoerd. In 1983 werd verder alleen nog motorrijtuig DE1 30 afgevoerd. De resterende motorrijtuigen (DE1 21, DE1 22, DE1 25, DE1 33, DE1 34, DE1 36 en DE1 41) zouden nog tot en met juni 1985 in dienst worden gehouden om het materieel tekort op te vangen. Zij vervingen hiermee rijtuigen Plan E, die uit de dieseldienst werden terug getrokken en werden ingezet met elektrische locomotieven. In 1985 zou de omgekeerde situatie zich voor gaan doen, omdat er dan inmiddels voldoende DDM-1 was ingestroomd om Plan E te kunnen vervangen in de spitsdiensten. In 1984 werd echter motorrijtuig DE1 33 afgevoerd als gevolg van schade. De overige motorrijtuigen zijn tot 1985 in dienst gebleven.

Van de treinstellen werden in 1983 drie treinstellen afgevoerd (DE2 89, DE2 104 en DE2 105). Treinstel DE2 104 bestaat uit ABk 104 + BDk 93. Rijtuig BDk 93 had in maart 1983 brandschade opgelopen. Het was goedkoper om een bakwisseling uit te voeren dan het rijtuig te herstellen. Daarom werd besloten om BDk 104 op te knappen en in treinstel DE2 93 te plaatsen. In 1984 wordt treinstel DE2 90 afgevoerd, nadat het schade had opgelopen op februari 1984. Om het tekort in 1983 te kunnen opvangen, zijn ook 12 niet gerenoveerde treinstellen (DE2 71, DE2 74, DE2 76, DE2 77, DE2 78, DE2 80, DE2 81, DE2 85, DE2 93, DE2 95, DE2 96 en DE2 101) in dienst gebleven. Van deze twaalf treinstellen blijven zes treinstellen (DE2 71, DE2 81, DE2 85, DE2 93, DE2 95 en DE2 96) in dienst tot juni 1985. In 1984 worden de DE2 77, DE2 78 en DE2 101 afgevoerd. Door de terugkeer van de rijtuigen Plan E naar de dieseldienst is dit mogelijk. Oorspronkelijk was het de bedoeling om de DE2 81 in 1984 af te voeren, maar brandschade aan een van de motoren van de DE2 78 zorgde er voor dat de DE2 78 aan de kant ging en de DE2 81 in dienst kon blijven. Met ingang van de winterdienst 1984 op 30 september 1984 werd treinstel DE2 76 aan de kant gezet. Afvoer vond pas plaats in november. De DE2 80 gaat in februari 1985 aan de kant. Ondanks dat de DE2 76 in 1985 aan de kant wordt gezet, wordt het treinstel pas in juni 1985 afgevoerd. Ook de zes resterende treinstellen gaan in mei/juni 1985 aan de kant. De treinstellen en motorrijtuigen worden in Zwolle verzameld. Na hun afvoer worden de motorrijtuigen en treinstellen in de Zwolse en Roosendaalse werkplaats ontdaan van nog bruikbare onderdelen.


Treinstel DE2 161 is als eerste van de gerenoveerde treinstellen afgevoerd. Het treinstel was op een aantal punten afwijkend ten opzichte van de serietreinstellen. In eerste instantie was het de bedoeling om het treinstel gelijk te maken aan de overige treinstellen na aflevering van de 186. Omdat het zeer kostbaar zou zijn om het treinstel aan te passen, is het treinstel begin 1984 aan de kant gezet in Zwolle. In juli 1984 is het treinstel van Zwolle naar Haarlem vertrokken. Het blijft hier tot oktober bij het station staan. Op 9 oktober 1984 is het treinstel daadwerkelijk afgevoerd. Er zijn plannen gemaakt om het treinstel te gaan gebruiken als meetrijtuig, maar dit heeft geen doorgang gevonden. Toen in de zomer van 1987 bekend werd dat de treinstellen 183 - 185 niet meer gereviseerd zouden worden, vervloog hier mee ook de kans dat het treinstel 161 ooit weer op de baan zou komen. Op 10 oktober 1987 werd er brand in gesticht voor demonstraties door de Haarlemse brandweer. In maart 1988 werd het treinstel overgebracht naar HKS Metals in de Amsterdamse Westhaven.

In 1988 werden tijdelijk een tweetal treinstellen DE2 terzijde gesteld uit de serie 183 - 185. De eerste was de 183, welke op 19 februari 1988 in Haarlem terzijde gesteld vanwege het verlopen van de revisietermijn. In de zomer van 1987 werd het treinstel al veroordeeld tot een reserve rol. Het tweede treinstel dat aan de kant werd gezet, was treinstel 184. In april 1988 botste het treinstel bij Heino op een graafmachine. Hierbij liep het ABk rijtuig forse schade op. In de zomer van 1988 werd besloten om de treinstellen toch een revisie te geven. Na dit besluit werd treinstel 185 in de zomer van 1988 toch aan de kant gezet. In december 1988 kwam dit treinstel weer in dienst. Treinstel 183 kwam in november 1988 weer in dienst en ook treinstel 184 werd hersteld. In maart 1989 kwam het treinstel weer op de baan.

Treinstel 175 wordt in het najaar van 1995 aan de kant gezet, maar doordat er een tekort aan rijvaardige treinstellen is, komt het treinstel toch weer in dienst. Op wordt het treinstel weer aan de kant gezet, waarna het wederom in dienst wordt genomen op . In december 1995 wordt treinstel 169 afgevoerd, nadat in Almelo op locomotief 1643 botst. Het loopt hierbij een beschadigd Bk rijtuig op.

In 1997 begint seriematige afvoer van de treinstellen. Het eerste slachtoffer hier van is treinstel 166. Dit treinstel wordt op 13 januari 1997 terzijde gesteld, samen met Plan U 120. Treinstel 173 wordt in april 1997 afgevoerd, nadat het treinstel schade op heeft gelopen in Wijhe. Nadat het enkele weken bij treinstel 166 heeft gestaan, wordt de 173 alsnog hersteld. Het derde treinstel dat werd afgevoerd, was treinstel 182. Het treinstel werd met een defect aan de kant gezet. Per 30 juni 1997 zijn er geen diensten meer gesteld vanuit Zwolle. Dit betekent dat de treinstellen DE2 162 - DE2 165, DE2 167, DE2 168, DE2 170, DE2 172 - DE2 177, DE2 181, DE2 183 - DE2 186 geen vaste diensten meer hebben en aan de kant worden gezet. Er blijven zes treinstellen (DE2 162, DE2 164, DE2 168, DE2 170, DE2 180 en DE2 186) beschikbaar als reserve. De overige treinstellen worden in juli en augustus 1997 onttakeld door de werkplaats in Zwolle. Na het plukken van onderdelen worden de treinstellen weggezet op Zwolle Rangeerstation. De zes reserve treinstellen worden op 16 september 1997 in Zwolle verzameld. Na omzwervingen, waarbij de treinstellen zowel bij de werkplaats als op het rangeerstation werden gestald, werd besloten om de zes resterende treinstellen niet te plukken. Zij konden nodig zijn wanneer Almelo - Mariënberg toch niet gesloten zou worden. De DE2 164, DE2 180 en DE2 186 bleven daarom in het materieelpark opgenomen, terwijl de DE2 162, DE2 168 en DE2 170 wel werden afgevoerd. Maar zij moesten compleet blijven om eventueel onderdelen te gaan leveren aan de overige drie treinstellen. Vanaf mei 1998 begint Oostnet met de dienst tussen Almelo en Mariënberg met twee treinstellen. In de zomer van 1998 worden van de DE2 168 alsnog onderdelen afgenomen en op Zwolle Rangeerstation weggezet. In september 1998 worden de treinstellen DE2 162 en DE2 170 bij het onderhoudsbedrijf Zwolle geplukt van bruikbare onderdelen. In november 1998 hebben de treinstellen voldoende onderdelen afgestaan en worden overgebracht naar de sloper.

In december 1997 wordt bekend dat Almelo - Mariënberg niet gesloten gaat worden en geëxploiteerd gaat worden door Oostnet. Treinstel DE2 184 wordt op 1997 naar Maastricht gesleept. Hier zal het treinstel onderdelen gaan leveren voor de drie treinstellen die daar gehuisvest zijn. In Zuid-Limburg rijden drie treinstellen (DE2 171, DE2 178 en DE2 179) een jaar langer door vanwege problemen bij het DM’90. Vanaf 199 wordt ook de DE2 171 aangewezen als onderdelenleverancier. Zo wordt van het treinstel onder andere de dieselmotoren uitgenomen. Op 18 november 1998 worden de DE2 171, DE2 178 en DE2 179 officieel terzijde gesteld. De DE2 171 is echter al in oktober 1998 gesloopt. De geplukte 178 werd op 30 juli 1999 overgebracht van Maastricht naar de Watergraafsmeer door de mP's 3031, 3033 en 3027. Op de Watergraafsmeer werd het stel van nog meer bruikbare onderdelen voor musea ontdaan.


Sloop

De eerste rijtuigen worden gesloopt na onherstelbare schades. In mei 1968 wordt het eerste rijtuig gesloopt. Het is de BDk 65, welke zwaar beschadigd is geraakt te Beesd. De rijtuigbak is gesloopt op het terrein van de Hoofdwerkplaats Haarlem. In april 1971 wordt rijtuig ABk 63 gesloopt. Het is in augustus 1969 beschadigd geraakt bij een aanrijding in Vriezenveen.

In maart 1978 wordt het Bk rijtuig van treinstel 164 gesloopt. Het rijtuig is op 28 februari 1978 zwaar beschadigd geraakt bij de frontale aanrijding bij Westervoort. In 1979 worden de motorrijtuigen 27 en 28 gesloopt. De motorrijtuigen hebben brandschade en botsschade. De motorrijtuigen zijn bij de werkplaats van Zwolle gedeeltelijk gesloopt. Op platte wagons zijn de motorrijtuigen in twee delen naar sloper Koek gebracht. De DE1 28 is op 6 maart 1979 van Zwolle naar de Watergraafsmeer overgebracht. Van de Watergraafsmeer gaat het op 7 maart 1979 naar Uithoorn. Uiteindelijk worden de wagons met de restanten van de DE1 28 op maart 1979 overgebracht van Uithoorn naar sloper Koek in Mijdrecht. Op 6 december 1979 is de DE1 27 van Zwolle naar sloper Koek in Mijdrecht overgebracht. Net zoals bij de DE1 28, gaat ook hier de rijtuigbak op platte wagons naar de sloper. In juli 1980 worden de beschadigde rijtuigbakken ABk 84 en BDk 87 ter plaatse gesloopt in Winsum, nadat zij frontaal op elkaar waren in gereden. In mei 1981 worden de rijtuigbakken ABk 79 en BDk 84 gesloopt. Ook deze rijtuigen zijn beschadigd geraakt in 1980 door een aanrijding (ABk 79) en brandschade (BDk 84). In 1981 worden nog eens drie motorrijtuigen gedeeltelijk in Zwolle gesloopt. Het zijn de 24 (oktober), 32 (augustus) en 38 (mei). De in twee delen gesneden motorrijtuigen zijn vervolgens op platte wagons naar sloper Koek gebracht.

In december 1983 gaat treinstel 104 naar de sloper. Het bestaat uit de rijtuigbakken ABk 104 + BDk 93. BDk 93 heeft in maart 1983 brandschade opgelopen. Treinstel 104 moest zijn opknapbeurt nog ondergaan. Het was goedkoper om de BDk 104 op te knappen en dan BDk 93 te herstellen. Daarom kon het treinstel afgevoerd worden.


Motorrijtuig DE1 33 wordt op 11 februari 1984 naar Roosendaal overgebracht voor onttakeling. Op 25 oktober 1984 wordt het motorrijtuig verkocht aan sloper Koek, terwijl het motorrijtuig al een dag eerder met de treinstellen DE2 78 en DE2 101 aankomt in Mijdrecht. Treinstel DE2 78 wordt in juni en juli 1984 twee keer gesleept tussen Zwolle en Roosendaal voor onttakeling en het leveren van onderdelen. Op 24 oktober 1984 wordt het treinstel samen met de DE1 33 en DE2 101 naar sloper Koek gebracht.

Op juli 1985 worden de treinstellen DE2 74 + DE2 80 vanuit Roosendaal naar Mijdrecht gebracht, samen met de rijtuigen Plan D en rijtuigen Materieel '24 en .

Op 22 juli 1985 worden de DE1 25 + DE1 36 + DE2 93 van Zwolle naar Roosendaal overgebracht voor het onttakelen. Op 31 juli 1985 worden de DE1 22 en DE2 95 van Zwolle naar Roosendaal overgebracht. De DE2 96 is op augustus 1985 van de Zwolse werkplaats naar Zwolle Rangeerstation overgebracht. De BDk van de DE2 74 wordt op 9 augustus 1985 gesloopt. Op 2 september 1985 worden de treinstellen DE2 81 en DE2 96 vanuit Zwolle naar Roosendaal overgebracht.

Op 25 november 1985 wordt de DE2 81 vanuit Roosendaal naar Maarn overgebracht. Hier wordt het treinstel gebruikt voor oefeningen van het leger. Op 27 november 1985 gaat het treinstel van Maarn naar Utrecht. Pas op 5 december 1985 wordt het treinstel naar Mijdrecht overgebracht. Op 6 december 1985 wordt begonnen met de sloop van de BDk. Op 9 december 1985 is dit rijtuig gesloopt. De ABk 81 zal nog enig respijt krijgen. In december 1985 is de DE2 71 van de Zwolse werkplaats naar Zwolle Rangeerstation overgebracht. Op 19 december 1985 wordt de DE1 21 vanuit Zwolle naar Utrecht overgebracht. Omdat de cabine in Zwolle van het motorrijtuig is gesneden wordt er via Deventer en Arnhem naar Utrecht gereden. Op 20 december 1985 wordt het motorrijtuig met goederentrein vanuit Utrecht naar Uithoorn overgebracht. Deze trein wordt getrokken door de 2440. In Uithoorn neemt locomotor 332 het koppelrijtuig met de DE1 21 over voor de verdere rit naar Mijdrecht. Op 21 december 1985 sleept de 2482 de DE1 25 + DE1 22 + DE1 36 + DE2 85 vanuit Roosendaal naar Utrecht. Op 23 december 1985 gaan de drie motorrijtuigen en het treinstel achter de 2436 vanuit Utrecht naar Uithoorn. Op 24 december 1985 wordt begonnen met de sloop van de DE1 21. Na de kerst, op 27 decdember 1985, is het motorrijtuig volledig gesloopt. De DE1 22 wordt als eerste materieel gesloopt in 1986 en wel op 2 januari 1986. Op 8 januari 1986 wordt de DE1 25 gesloopt. Op 10 januari 1986 wordt de DE1 36 gesloopt. Na een maand op het terrein van de sloper te hebben gestaan wordt de ABk 81 gesloopt op 15 januari 1986. De BDk 85 wordt op 21 januari 1986 gesloopt en de ABk 85 op 10 februari 1986.


De laatste onverbouwde motorrijtuigen en treinstellen worden in april 1986 overgebracht naar sloper Koek in Mijdrecht.

In maart 1988 wordt het eerste gerenoveerde treinstel naar de sloper gebracht. Het is de afwijkende 161, welke in 1984 als is afgevoerd. Pogingen om het treinstel gelijk te maken aan de andere treinstellen of een andere inzet er voor te vinden, strandde echter. In oktober 1987 is het treinstel in brand gestoken voor demonstraties door de brandweer. In augustus 1996 is het tweede gerenoveerde treinstel gesloopt. Het is treinstel DE2 169, dat in december 1995 beschadigd raakt aan de Bk cabine. De kop van het ABk rijtuig wordt echter niet gesloopt, maar wordt afgezaagd en bij Riekje Buivinga in de tuin geplaatst bij Waterhuizen.

Op 4 november 1997 zijn de treinstellen DE2 172 + DE2 165 + DE2 176 + DE 166 door de locomotieven 1122 + 2211 van Zwolle Rangeerstation naar de Watergraafsmeer overgebracht. Hier werd de 1122 afgekoppeld en ook de DE2 176 + DE 166. Door de 2211 zijn de treinstellen DE2 172 + DE2 165 aansluitend naar Amsterdam Westhaven overgebracht. Op november 1997 is de DE 166 naar HKS overgebracht en gesloopt. De DE2 172 viel op 22 november 1997 ten prooi aan de slopershamer. Op 6 december 1997 worden de treinstellen DE2 166 en DE2 176 gesloopt. Nadat bekend wordt dat het traject Almelo - Mariënberg open blijft, wordt er in december 1997 een sloopverbod ingesteld. De resterende treinstellen moeten eerst ontdaan worden van nog bruikbare onderdelen. Nadat de DE2 164, DE2 180 en DE2 186 in mei 1998 zijn overgedragen aan Oostnet, mogen de resterende treinstellen gesloopt worden. Begin mei 1998 worden de DE2 182, DE2 183 en DE2 184 voor sloop verkocht. Gevolgd door de DE2 167, DE2 174 en DE2 175 enkele dagen later. Zij worden in de zomer en in het najaar van 1998 vanuit Zwolle naar sloper HKS Metals gestuurd. Op 7 mei 1998 wordt treinstel DE2 182 van Zwolle naar Amsterdam overgebracht. Om het treinstel te slepen, wordt gebruik gemaakt van Materieel'54 ElD4 766 van de Stichting Mat'54 Hondekop-vier. Het treinstel DE2 175 wordt op 15 mei 1998 door DE3 135 van Zwolle naar de Westhaven gesleept. Treinstel DE2 181 werd op 29 mei 1998 van Zwolle naar Zwolse postperron overgebracht door de DE3 147. Op 2 juni 1998 werd het overgebracht naar de Watergraafsmeer. Het treinstel moest hier echter niet zijn. In de avond wordt het treinstel door een diesellocomotief serie 6400 van de Watergraafsmeer naar de Westhaven gesleept. De volgende dag werd het treinstel naar sloper Hollandia gesleept, waar het ontdaan werd van de ABk kop en het daarbij horende draaistel. Later op de dag vond het transport van de kop op een dieplader naar Terschelling plaats. Het werd op het strand geplaatst ter gelegenheid van het Oerol festival. De kop beeldde uit alsof het uit een tunnel kwam gereden. Het was hiermee het eerste 'treinstel' op een Waddeneiland. Eind juni 1998 werd de kop na afloop van het Oerol festival teruggebracht naar de sloper. Op 18 juni 1998 wordt de 173 in Zwolle opgehaald door de DE3 137 en naar de Westhaven gebracht. Op 17 juli 1998 werd door locomotief 1122 vier treinstellen (DE2 163 + DE2 177 + DE2 185 + DE2 174) en drie rangeerlocomotieven overgebracht van Zwolle naar de Watergraafsmeer. Nog dezelfde dag gaan de DE2 163 en DE2 177 achter de 22 naar de Westhaven. Op 3 augustus 1998 zijn de DE2 174 en DE2 185 door locomotief 663 van de Watergraafsmeer naar de Westhaven gesleept. Op 24 augustus 1998 wordt de DE2 168 door de DE3 128 van Zwolle Rangeerstation naar de Amsterdam Westhaven gesleept. Het treinstel werd meteen bij sloper HKS op het terrein geplaatst. Op 7 september 1998 sleept locomotief 663 de DE2 177 van de Watergraafsmeer naar de Westhaven en sloper HKS. Op 13 oktober 1998 worden de treinstellen DE2 171 en DE2 184 door de DE3 133 + DE3 147 overgebracht van Maastricht naar de Watergraafsmeer. Op 16 oktober 1998 worden de DE2 171 en DE2 184 overgebracht naar de Westhaven. Op 13 november 1998 worden de DE2 162 en DE2 170 door de DE3 117 + DE3 119 vanuit Zwolle naar Amsterdam overgebracht. De treinstellen worden in Amsterdam Centraal tegen gehouden, omdat de slooptreinstellen niet welkom zijn in de Westhaven. Omdat er geen ruimte is op de Watergraafsmeer, worden de treinstellen weer terug naar Zwolle gestuurd. Op 20 november 1998 werd opnieuw een poging ondernomen om de treinstellen naar Amsterdam te krijgen. Ook deze poging mislukt, omdat de machinist nodig is voor andere treinen. Op 26 november 1998 is de DE2 167 door de DE3 147 van 't Harde overgebracht naar de Westhaven voor sloop. Op 3 december 1998 is het uiteindelijk gelukt om de DE2 162 en DE2 170 door de DE3 119 + DE3 118 vanuit Zwolle naar de Westhaven te krijgen. In de nacht van 12 op 13 augustus 1999 werd het treinstel DE2 178 overgebracht naar sloper HKS Metals.


Enkele treinstellen maken eerst nog een uitstapje voor dat zij daadwerkelijk gesloopt gaan worden. Treinstel DE2 183 werd op 13 mei 1998 naar Gilze Rijen overgebracht door Plan U DE3 115. Op het terrein Vijf Eiken werd het daar gebruikt voor defensie oefeningen. Op 30 juni 1998 werd het stel opgehaald en naar de Westhaven vervoerd door de DE3 113. Op 6 juli 1998 werd het stel naar Hollandia overgebracht voor sloop. Eind juli werd het treinstel pas gesloopt. Treinstel DE2 167 werd in de nacht van 16 op 17 juni 1998 naar 't Harde gesleept ten behoeve van defensie oefeningen. Het was de bedoeling dat defensie het treinstel zou overnemen, maar deze pogingen mislukten. Daarom werd het stel door Plan U DE3 147 naar de Westhaven gesleept op 26 november 1998. Treinstel DE2 163 werd op 27 augustus 1998 overgebracht door Plan U DE3 152 van de Watergraafsmeer naar Gilze Rijen. De DE2 163 werd hiermee de vervanger van de DE2 183 voor oefeningen van defensie. Op 15 september 1998 werd de DE2 163 alweer opgehaald en naar sloper HKS in de Amsterdamse Westhaven vervoerd door Plan U DE3 142.


Museummaterieel

  • Vereniging tot Behoud van Spoormaterieel (BSH)

Eind januari 2020 wordt bekend dat de BSH zichzelf opheft, omdat zij de voormalige locomotiefloods en het bijhorende in Haarlem moeten verlaten per 2 maart 2020. De opheffing vindt plaats op 1 februari 2020.

180

De BSH vormt een onderdeel van de stichting WIJS, welke een collega stichting is van de HIJSM. Zij hebben treinstel 180 overgenomen van de HIJSM in 2010. Reeds voor die tijd waren enkele conserverende werkzaamheden aan het treinstel verricht, waarbij onder andere het stel in de grijze grondverf werd geschilderd. In het voorjaar van 2012 is de vereniging begonnen het treinstel in een tijdelijke rode kleur te schilderen. De bedoeling is om het treinstel terug te brengen in de staat zoals het na de renovatie in 1979 werd afgeleverd. Op 5 oktober 2013 is het treinstel verplaatst van spoor 15 in Haarlem naar de meer besloten sporendriehoek. Hier kunnen de werkzaamheden weer verder gaan. Op de oude locatie had de vereniging nogal last van ongewenste bezoekers. In januari 2020 is de DE2 180 verkocht aan Rail Pleasure in Hengelo.


  • Haarlem - IJmuidense Spoorwegmaatschappij (HIJSM)

De HIJSM kocht in 2002 twee treinstellen van Syntus, de 164 en 180. Op 19 januari 2003 zijn de beide treinstellen door locomotief 1847 van Hengelo naar Haarlem overgebracht. De treinstellen waren hierbij ingeklemd tussen koppelwagens en aan de achterzijde waren twee remrijtuigen, een Bc van NS Internationaal en een fietsenrijtuig Df, bevestigd.


164

De 164 zou dienen als plukstel voor de 180. De 164 was in de Syntus tijd al bestemd als pluktreinstel en zou nu onderdelen af gaan staan aan de 180, welke door een motorbrand afgevoerd was bij Syntus. Op 3 november 2006 is de ABk en de Bk kop van de 164 over gedragen aan de vakantieboerderij Controversy Tram Inn te Hoogwoud. Het Bk rijtuig is in 2007 gesloopt.

180

Het treinstel komt in januari 2003 aan in Haarlem en wordt op de aansluiting nabij het seinwezen geplaatst. In de loop der tijd wordt het treinstel geconserveerd, waarbij het in de grijze grondverf wordt geschilderd. Het treinstel wordt in 2009 ernstig beschadigd door vandalisme. In 2010 wordt het treinstel overgenomen door de BSH (Behoud van Spoorwegmaterieel Haarlem).


  • Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum in Utrecht heeft de beschikking over twee motorrijtuigen. Dit zijn de 20 en 41. Beide motorrijtuigen zijn rijvaardig en in hun oorspronkelijke uitvoering terug gebracht. In maart 1991 krijgt het museum de 20 in bruikleen van de directie van de NS. De 41 werd in 19 overgenomen van de STIBANS.

20

Op 9 maart 1991 wordt het motorrijtuig afgevoerd uit het materieelbestand. Het motorrijtuig zal naar het Spoorwegmuseum gaan. Het motorrijtuig wordt niet meteen in de collectie opgenomen. Op 11 april 1991 rijdt het motorrijtuig naar de Zwolse werkplaats, waar onderdelen worden uitgenomen voor de gerenoveerde treinstellen, zoals dieselmotoren, generator en tractiemotoren. Een week later, in de nacht van 18 op 19 april 1991, wordt het motorrijtuig terug naar Utrecht gesleept. Op april 1991 wordt het motorrijtuig naar de voormalige werkplaats in Roosendaal gesleept. Hier zal het worden ontdaan van asbest. Dit gebeurt echter vrij ruw, waardoor er diverse leidingen worden weggehaald. Het was namelijk de bedoeling om het motorrijtuig statisch tentoon te stellen in het Spoorwegmuseum. Op 21 juli 1991 gaat het motorrijtuig terug naar Utrecht, waar het tot 27 juli 1991 op het emplacement Utrecht Goederenstation staat. Op die dag komt het motorrijtuig aan in het museum. In het museum staat het motorrijtuig langs het perron in het museum, waar weer en wind invloed hebben op het motorrijtuig. In 1999 wordt na een oproep op internet een werkgroep geformeerd die een begin zal maken met het herstel van het motorrijtuig. Er wordt een inventarisatie gemaakt van de uit te voeren werkzaamheden en ontbrekende onderdelen. Zo blijken er in een aantal werkplaatsen van de NS nog diverse onderdelen voor handen te zijn die gebruikt kunnen worden in het motorrijtuig. In september 2003 sluit het Spoorwegmuseum voor een periode van bijna 2 jaar. Op 8 november 2003 wordt het motorrijtuig overgebracht naar de HTMU-loods voor stalling. De directie van de NS laat in dezelfde periode weten dat zij weer interesse heeft in een eigen motorrijtuig, waarbij de voorkeur wordt uitgesproken voor het motorrijtuig 20. Voor een inventarisatie van de uit te voeren werkzaamheden om het motorrijtuig weer rijvaardig te krijgen, wordt het motorrijtuig in de nacht van 17 op 18 mei 2004 van Utrecht naar de Tilburgse werkplaats gesleept. Hier blijkt het ontasbesten van het motorrijtuig in Roosendaal niet nauwkeurig is uitgevoerd. Dit wordt eerst verwijderd in Tilburg. Na gesprekken tussen de directie van de NS en het Spoorwegmuseum wordt eind 2004 besloten het motorrijtuig rijvaardig te herstellen en weer in de oude kleurstelling terug te brengen. Op 28 december 2004 is het motorrijtuig naar de Haarlemse werkplaats overgebracht voor een revisie aan het casco en interieur. Het motorrijtuig werd gesleept door locomotief 1757. Als koppelrijtuig werd Df 92-37 007 gebruikt. Ook werden diverse onderdelen meegenomen vanuit Tilburg in dit rijtuig. In een van de salons wordt een nieuwe, ovale tafel geplaatst met 17 stoelen. In de andere salon is een kleine statafel en een ovale zitbank geplaatst. Onder de gele laklaag is de oude kleurstelling nog aanwezig, zodat het eenvoudig was om de juiste kleuren te bepalen. Op 22 mei 2005 wordt het motorrijtuig afgeleverd. Na aflevering is het motorrijtuig ingezet rondom de opening van het Spoorwegmuseum op 4 juni 2005. Tijdens de opening wordt bekend gemaakt dat het motorrijtuig volledig rijvaardig zal worden. Op 28 oktober 2005 wordt het motorrijtuig door een 1700 vanuit het Spoorwegmuseum naar de werkplaats in Tilburg gesleept, waarbij het Plan W rijtuig B 4118 als remrijtuig fungeert. In de werkplaats wordt de tractie-installatie zoveel als mogelijk is naar de oorspronkelijke staat teruggebracht. De wikkelingen van de tractiemotoren worden opnieuw gewikkeld. De aanpassingen aan de hoofdgeneratoren worden weer ongedaan gemaakt. Deze aanpassingen zijn in de jaren '90 uitgevoerd om geplaatst te kunnen worden in een DE2. Naast het rijvaardig maken van het motorrijtuig is ook nieuwe apparatuur voor de keuken ingebouwd. Daarnaast is het motorrijtuig voorzien van GSM-R en ATB-NG. Deze installatie is afkomstig uit één van de 5 treinstellen Plan U die hiermee was voorzien. De mogelijke treinstellen die als donor hebben gefungeerd hier zijn de DE3 194 en DE3 195. Op 11 maart 2008 maakt het motorrijtuig de eerste proefrit vanuit Tilburg via Den Bosch en Eindhoven terug naar Tilburg. Op 15 maart 2008 maakt het motorrijtuig vanuit Tilburg een rit via Nijmegen naar Utrecht. Op 18 maart 2008 vindt in het museum de presentatie van het motorrijtuig plaats. Tegelijkertijd is het motorrijtuig aan de NS overgedragen en wordt regelmatig ingezet voor gezelschapsritten. Vanaf 18 september 2008 krijgt het motorrijtuig het Spoorwegmuseum als standplaats na de sluiting van de HTMU-loods. In 201 dreigt terzijdestelling voor het motorrijtuig. Zover komt het niet, want op 2018 wordt bekend dat het motorrijtuig zal worden overgedragen aan het Spoorwegmuseum. Op 22 november 2018 rijdt het motorrijtuig naar Eindhoven, waar de dieselmotoren worden uitgenomen in de Eindhovense werkplaats voor revisie. Aan het eind van 2018 besluit de directie van de NS om het motorrijtuig over te dragen aan het Spoorwegmuseum. In april 2019 worden de gereviseerde dieselmotoren teruggeplaatst. Op 4 juni 2019 wordt het motorrijtuig overgedragen aan het Spoorwegmuseum. Al vrij snel bleek dat een van dieselmotoren een defect had, zodat het motorrijtuig op 8 augustus 2019 terugkeerde naar Eindhoven. Eind augustus 2019 wordt de gerepareerde dieselmotor teruggeplaatst. Op 8 september 2019 keert het motorrijtuig terug naar Utrecht.


Inzet

Het motorrijtuig wordt sinds de revisie in de periode 2005 - 2008 regelmatig ingezet, voor zowel de directie als voor speciale evenementen en ritten.

Op 27 mei 2014 wordt het motorrijtuig ingezet voor de SpoorweNSdagen. Het rijdt hiertoe van Utrecht naar Apeldoorn en via de VSM lijn naar Beekbergen. Op de VSM lijn wordt nog een slag naar Apeldoorn gereden om via Dieren, Zutphen en Deventer weer naar Utrecht te rijden. Op 30 augustus 2014 maakt het rijtuig een rondrit vanuit Utrecht naar Arnhem en keert via Deventer en Amersfoort terug naar Utrecht. Op 19 september 2014 gaat het motorrijtuig van Utrecht naar Haarlem. Op 20 september 2014 is het motorrijtuig aanwezig tijdens de open dag van de werkplaats in Haarlem. Dit ter gelegenheid van 175 jaar spoor in Nederland. Op 22 september 2014 gaat het motorrijtuig door naar Leidschendam. Op 4 oktober 2014 is het rijtuig aanwezig op de open dag van de werkplaats in Leidschendam. Voor het eerst sinds 2003 is het rijtuig ook van binnen te bezichtigen. Op 5 oktober 2014 gaat het motorrijtuig terug naar Utrecht. Op 9 oktober 2014 gaat het motorrijtuig van Utrecht naar Groningen. Op 10 oktober zal staatssecretaris Wilma Mansveld met het rijtuig naar Zuidbroek om daar het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum te openen. Nadat de staatssecretaris is uitgestapt wordt het rijtuig in Scheemda geparkeerd. Later op de ochtend wordt de staatssecretaris naar Groningen gebracht en gaat het motorrijtuig naar Amersfoort. Van 16 tot en met 21 oktober 2014 is het rijtuig van buiten en van binnen te bezichtigen tijdens de spoorparade in Amersfoort ter gelegenheid van 175 jaar Spoor. Op 29 oktober 2014 gaat het rijtuig van Amersfoort naar de Watergraafsmeer. Op 2 november 2014 gaat het rijtuig terug naar het Spoorwegmuseum. Op 2 juni 2015 rijdt het motorrijtuig van Amersfoort naar Simpelveld in het kader van de Spoorwensdag. Op 3 juni 2015 keert het motorrijtuig via Hoek van Holland en Rotterdam terug naar Amersfoort. Op 6 oktober 2015 rijdt het motorrijtuig van Utrecht naar Amsterdam en weer terug voor een presentatie bij de Techniekfabriek. Op 27 oktober 2015 rijdt het motorrijtuig naar de Zaanstraat voor onderhoud en op 29 oktober 2015 rijdt het motorrijtuig een rondrit van Amersfoort via Deventer, Arnhem naar Utrecht ter gelegenheid van de pensionering van een medewerker van de NS. Op 24 en 25 mei 2016 rijdt het motorrijtuig twee ritten in het kader van de SpoorweNSdagen. Op 24 mei 2016 rijdt het motorrijtuig van Hoorn naar Medemblik en weer terug via de spoorlijn van de SHM. Na aankomst in Hoorn gaat het motorrijtuig naar Amersfoort. Op 25 mei 2016 doet het motorrijtuig de (Koninklijke) wachtkamers aan in de stations van Amsterdam Centraal, Haarlem en Den Haag Hollands Spoor. Het motorrijtuig keert vervolgens terug naar Amsterdam. Op 10 september 2016 gaat het motorrijtuig naar Breda voor de opening van het nieuwe station. De volgende dag keert het motorrijtuig terug naar Utrecht. Op 18 november 2016 wordt het motorrijtuig gebruikt als Sint Express van Utrecht naar Zwolle. Aansluitend gaat het motorrijtuig naar de Watergraafsmeer. Op 6 en 7 mei 2017 luistert het motorrijtuig de open dag op van de modelspoorgroep Venlo. Hiertoe komt het motorrijtuig vanuit Utrecht via Tiel en Arnhem naar Venlo. Op 21 december 2017 rijdt het motorrijtuig in het kader van 3FM Serious Request een rit van Utrecht naar Apeldoorn. Deze rit wordt gereden om het veilingitem, een rit met de Kameel, extra kracht bij te zetten. Op 11 februari 2018 wordt het motorrijtuig gebruikt om de Eindhovense prins carnaval af te zetten op het station. Een dag later is de stadsprins van 's-Hertogenbosch reiziger met dit motorrijtuig. Op 14 juli 2018 rijdt het motorrijtuig vanuit het Spoorwegmuseum via Deventer - Zutphen naar Hengelo. Terug gaat het via Almelo. De rit is verreden in het kader van het veilingitem van Serious Request 2017. Eind september 2018 is het motorrijtuig te zien tijdens het dieselweekend van de SGB in Goes. Op 4 mei 2019 maakt het motorrijtuig een proefrit vanuit Eindhoven naar Valkenburg en terug om de gereviseerde motoren te beproeven. Na het uitvoeren van de laatste werkzaamheden na de revisie van de motoren rijdt het motorrijtuig op 7 mei 2019 vanuit Eindhoven naar het Spoorwegmuseum. Op 9 mei 2019 rijdt het motorrijtuig met de directie van de NS vanuit Utrecht naar Rotterdam. Vanuit Rotterdam is er naar Maastricht gereden. Via Tilburg werd Utrecht weer bereikt. Op 21 en 22 mei 2019 verzorgt het motorrijtuig ritten in het kader van de SpoorweNSdag. Op 4 juni 2019 rijdt het motorrijtuig zijn overdrachtsrit van de NS aan het Spoorwegmuseum. Er wordt vanuit Rotterdam via Haarlem, Beverwijk en Hilversum naar Utrecht gereden. Op 1 september 2019 maakt het motorrijtuig een rit van Eindhoven naar Simpelveld en weer terug. Op 13 september 2019 maakt het motorrijtuig een rondrit vanuit Utrecht naar Arnhem en weer terug.


41


In de zomer van 2013 heeft het motorrijtuig een opknapbeurt gehad in de werkplaats van Blerick. Hierbij is het motorrijtuig onder andere opnieuw blauw geschilderd met oranje biezen. Op 19 oktober 2013 is het motorrijtuig door Plan U 114 van Blerick naar Utrecht overgebracht. Hier werden enkele afrondende werkzaamheden uitgevoerd aan het motorrijtuig. Op 8 februari 2014 is het motorrijtuig voor het eerst weer ingezet. Eind november 2016 worden in de Haarlemse werkplaats enkele werkzaamheden uitgevoerd aan het casco. Op 2 december 2016 keert het motorrijtuig terug naar Utrecht. In het najaar van 2018 worden de dieselmotoren uitgenomen in de Eindhovense werkplaats voor revisie. Op 11 januari 2022 zijn de gereviseerde dieselmotoren succesvol beproefd in het motorrijtuig. Tegelijkertijd is het motorrijtuig van asbest ontdaan rondom de dieselmotoren en uitlaatsysteem. Op 14 augustus 2024 wordt bekend dat het motorrijtuig voor 3 jaar in bruikleen wordt gegeven aan de ZLSM in Simpelveld. Op 19 augustus 2024 gaat het motorrijtuig naar Blerick voor onderhoud en zal aansluitend naar Limburg rijden.

Inzet

Op 20 september 1996 rijdt het motorrijtuig een eerste excursietrein na revisie. De rit gaat over de diesellijnen in Gelderland. De route is Amersfoort - Apeldoorn - Dieren - Zutphen - Winterswijk - Arnhem - Tiel - Utrecht.

Op 2 oktober 1999 is het motorrijtuig te zien tijdens een open dag in Hengelo. Daarnaast worden enkele ritten met het motorrijtuig verreden. Op 22 april 2001 wordt het motorrijtuig gebruikt voor een rondrit van Stichting Blauwe Engel. De rit gaat van . In Hengelo vindt een line-up plaats met de 25 van Syntus, de DE2 180 van Connexxion en de DE3 150.

Tussen 29 augustus en 23 september 2017 is het rijtuig te zien in Almelo. Hier figureert het motorrijtuig tijdens de theatervoorstelling Het verzet kraakt, over de grootste bankroof uit Nederland. Deze is in Almelo gepleegd in de Tweede Wereldoorlog. Op 25 september 2017 keert het motorrijtuig terug naar Utrecht. Op 29 september 2017 gaat het motorrijtuig samen met de DE3 114 naar Goes. Het motorrijtuig keert op terug naar Utrecht. Op 11 februari 2018 rijdt het motorrijtuig van Utrecht naar Maastricht om daar prins carnaval af te zetten. Het motorrijtuig keert via Valkenburg en Heerlen terug naar Utrecht.


  • STIBANS

Na afvoer van het motorrijtuig in juni 1985, werd het motorrijtuig op aanraden van de STIBANS bewaard. Zij voeren het beheer over het motorrijtuig.


41

Na zijn afvoer in juni 1985, wordt het motorrijtuig naar Roosendaal gebracht. Hier heeft de STIBANS zijn werkruimte. Voor het jubileum van 150 jaar spoorwegen in Nederland in 1989 is het motorrijtuig in oorspronkelijke staat hersteld. In 1996 is het motorrijtuig rijvaardig gemaakt.


  • Stichting Historisch Streekvervoer Achterhoek (HSA)/Transit Oost

186


Op 2 april 2004 is in de nachtelijke uren de 186 op eigen kracht vanuit Winterswijk naar Zutphen gereden. In Zutphen werd treinstel Plan U 116 voor het treinstel geplaatst en naar Zwolle gebracht. Hier zal het treinstel rijvaardig worden opgeknapt. Het treinstel blijft in de gele huisstijl met blauwe reclamebanen. Op 30 januari 2005 wordt het treinstel afgeleverd en vanuit Zwolle wordt er naar Zutphen gereden. Na een lange stop op spoor 1 in Zutphen keert het treinstel terug naar Winterswijk.

Op 21 juni 2014 heeft het treinstel een onderhoudsbeurt ondergaan en is de ATB-E installatie goedgekeurd. Tijdens deze beurt zijn diverse reparaties uitgevoerd. Sinds 30 juni 2016 staat het treinstel in een nieuwe loods. Hiermee is een eind gekomen aan het buiten staan van het treinstel. De reservedraaistellen zijn op naar overgebracht voor inspectie. Deze zullen onder het treinstel worden geplaatst als de eigen draaistellen gereviseerd worden. In 2021 worden de koelelementen van het dak gehaald en gerenoveerd. Begin 2022 komen de gestraalde dakkoelers terug naar Winterswijk. Ook de reservedraaistellen keren terug naar Winterswijk begin 2022. In de loop van 2022 verkrijgt het treinstel de A-status van het Nationaal Register Mobiel Erfgoed [1]. In 2023 worden de schortplaten en deuren verwijderd om gestraald te worden. Beschadigde schortplaten worden vervangen door nieuw gemaakte exemplaren. De wens is om het treinstel in 2028 gereviseerd en rijvaardig te hebben.

Inzet Op 2 juni 2007 wordt het treinstel gebruikt om de excursiegangers van de Stichting Klassieke Locomotieven/Werkgroep 1501 over de oude Sloelijn te rijden. De deelnemers konden het treinstel vastleggen nabij de kerncentrale van Borssele. Vervolgens reden de deelnemers terug naar Goes met het treinstel, waarbij nog enkele fotostops waren.


  • Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij (ZLSM)

179

Op 2 april 1999 werd treinstel 179 door de NS geschonken aan de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij. Ook de 178 ging per die datum over van de NS naar de ZLSM. De officiële overdracht van de 179 vond plaats op 25 juni 1999. De 178 zal gebruikt worden voor het plukken van onderdelen voor het rijvaardag maken en houden van de 179. Het plukken van onderdelen vond plaats in Maastricht. In de zomer van 2001 onderhandeld Connexxion met de ZLSM over mogelijke huur van de DE2 179 voor inzet tussen Almelo en Mariënberg. De vraag is gesteld in verband met defecten aan de 180 en 186 van Connexxion.

In het voorjaar van 2011 zijn de cabines geschilderd en hebben de motoren een technische revisie ondergaan. De ZLSM wil het treinstel weer rood gaan schilderen, zonder reclamebanen. Deze uitvoering past het best bij het beeld van de Miljoenenlijn, omdat de treinstellen zo het langst in deze uitvoering hebben gereden op deze lijn.


  • Diversen

21

Bij de STAR is een kop van de 21 aanwezig. Deze heeft enkele jaren aan de gevel van de werkplaats te Zwolle gehangen. In 19 is de kop overgegaan naar de STAR. In het voorjaar van 2012 is men in Veendam begonnen met een grondige opknapbeurt. De kop zal blauw geschilderd worden en de cabine zo veel mogelijk ingericht worden. Het is de bedoeling dat de kop als simulator gaat dienen in het nieuwe museum. Op 28 juli 2012 is de kop geplaatst in het museumgebouw. De cabine inrichting is voorzien van een origineel meterpaneel uit de collectie.

BDk 80

Na de sloop is de kop rijtuig BDk 80 gebruikt als dj tafel bij discotheek


ABk 164

Op 3 november 2006 is de ABk van de 164 en de kop van de Bk 164 over gedragen aan de vakantieboerderij Controversy Tram Inn te Hoogwoud. Het is ingericht als slaap accommodatie. Het rijtuig is voorzien van een bed in de vorm van een boot, in de woonkamer is een beamer en een televisie aanwezig. Door de gehele trein is verwarming en airconditioning aanwezig. In de badkamer is het rijtuig voorzien van een whirlpool in de vorm van een omgekeerde sombrero. Een terras is gemaakt aan de zijde van de bakovergang. Het rijtuig is in het blauw geschilderd met rode biezen.


ABk 169

De cabine van de ABk 169 is bewaard bij Riekje Buivinga. De kop staat in haar tuin bij Waterhuizen Aansluiting.

ABk 73 & BDk 66/180

In januari 2020 neemt Rail Pleasure in Hengelo het treinstel DE2 180 over van de Vereniging tot Behoud van Spoormaterieel (BSH) in Haarlem. Het treinstel zal dienen als wachtruimte bij Rail Pleasure in Twekkelo. In een later stadium zal er een tentoonstelling en een speelruimte worden gerealiseerd in het treinstel. Dit bedrijf organiseert spoorfietsen op de voormalige spoorlijn naar AkzoNobel in Hengelo. Begin maart 2020 wordt bekend dat het treinstel DE2 180 op 7 maart 2020 zal worden overgebracht naar Almelo. Vanuit de sporendriehoek is het treinstel door de 705 naar het werkplaatsterrein in Haarlem overgebracht. Hier zijn de twee rijtuigbakken gescheiden en op een dieplader geplaatst. De draaistellen zijn apart vervoerd. Het transport wordt voor het weekend gestald op de Container Terminal Twente in Hengelo. De draaistellen worden wel meteen naar Twekkelo overgebracht. Op 9 maart 2020 zijn de rijtuigbakken naar de Kuipersdijk in Hengelo overgebracht. Hier worden de rijtuigbakken op de draaistellen geplaatst. In Hengelo zal het treinstel een opknapbeurt ondergaan, waarbij het treinstel wordt geschilderd en nieuwe ramen worden geplaatst. Het treinstel zal uiterlijk in de blauwe kleuren worden gebracht met rode snor. Het treinstel zal het nummer DE2 73 gaan krijgen. Op 16 juli 2020 is het treinstel door een KROL vanuit Hengelo naar Twekkelo gesleept.


Afleverdata

Afleverdata DE 20

Nummer Aflevering In dienst In revisie (H2) Uit revisie (H2) In revisie (H3) Uit revisie (H3) In revisie (H2) Uit revisie (H2) In revisie (H3) Uit revisie (H3) In revisie (H2) Uit revisie (H2) Terzijde Sloop(rit)
20 31 mei 1954 3 juni 1954 19 oktober 1959 2 november 1959 29 januari 1964 16 maart 1964 15 januari 1973 21 februari 1973 11 november 1985 30 januari 1986 9 maart 1991 n.v.t. (NSM)


Afleverdata DE-I

Nummer Aflevering In dienst In revisie (H2) Uit revisie (H2) In revisie (H3) Uit revisie (H3) In revisie (H2) Uit revisie (H2) In revisie (H3) Uit revisie (H3) In revisie (H2) Uit revisie (H2) In revisie (H2) Uit revisie (H2) In revisie (opknapbeurt) Uit revisie (opknapbeurt) Terzijde Sloop(rit)
21 november 1952 31 maart 1953 29 maart 1958 3 juli 1962 20 juli 1962 14 november 1967 25 januari 1968 16 augustus 1972 11 september 1972 10 oktober 1978 23 november 1978 n.v.t. n.v.t. 2 juni 1985 27 december 1985
22 4 mei 1953 22 januari 1959 11 maart 1959 16 oktober 1963 1 november 1963 18 december 1967 8 maart 1968 19 december 1972 22 januari 1973 21 juni 1977 4 augustus 1977 16 juni 1982 20 juli 1982 2 juni 1985 2 januari 1986
23 13 mei 1953 november 1968 januari 1969 8 januari 1974 12 februari 1974 n.v.t. n.v.t. 11 februari 1981 december 1981
24 15 mei 1953 maart 1967 21 december 1971 24 januari 1972 10 november 1976 23 december 1976 n.v.t. n.v.t. 15 oktober 1981 oktober 1981
25 22 mei 1953 december 1967 6 oktober 1972 8 november 1972 29 augustus 1977 13 oktober 1977 2 juni 1985 8 januari 1986
26 4 juni 1953 augustus 1957 november 1961 11 juli 1967 30 augustus 1967 1 maart 1972 14 april 1972 16 december 1976 1 februari 1977 n.v.t. n.v.t. 3 december 1982 16 maart 1984
27 15 juni 1953 3 december 1957 2 april 1962 20 april 1962 3 augustus 1967 28 september 1967 18 april 1972 21 juni 1972 1 februari 1977 16 maart 1977 n.v.t. n.v.t. 15 november 1979 6 december 1979
28 23 juni 1953 1 augustus 1955 18 augustus 1955 13 januari 1959 4 maart 1959 1 oktober 1963 18 oktober 1963 1 april 1968 13 juni 1968 5 februari 1973 8 maart 1973 n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. 20 februari 1979 7 maart 1979
29 26 juni 1953 november 1957 24 januari 1962 13 februari 1962 17 november 1966 14 februari 1967 24 januari 1972 1 maart 1972 29 september 1976 17 november 1976 n.v.t. n.v.t. 4 mei 1983 16 maart 1984
30 6 juli 1953 11 januari 1958 11 september 1962 28 september 1962 29 augustus 1967 24 oktober 1967 1 juni 1972 3 juli 1972 16 maart 1977 28 april 1977 n.v.t. n.v.t. 4 mei 1983 24 januari 1984
31 20 juli 1953 augustus 1968 oktober 1968 10 januari 1974 19 april 1979 1 juni 1979 n.v.t. n.v.t. 16 februari 1982 4 oktober 1982
32 juli 1953 3 augustus 1953 november 1967 8 november 1972 7 december 1972 8 augustus 1978 10 oktober 1978 n.v.t. n.v.t. 7 juli 1981 augustus 1981
33 juli 1953 15 augustus 1953 15 maart 1958 17 juli 1962 3 augustus 1962 7 mei 1968 18 juli 1968 11 juli 1973 13 augustus 1973 24 januari 1979 15 maart 1979 26 maart 1984 24 oktober 1984
34 20 augustus 1953 juni 1968 augustus 1968 13 augustus 1973 20 september 1973 27 februari 1979 18 april 1979 2 juni 1985 16 februari 1986
35 25 augustus 1953 juli 1967 11 juli 1972 16 augustus 1972 28 april 1977 21 juni 1977 n.v.t. n.v.t. 30 december 1981 26 oktober 1982
36 1 september 1953 juli 1968 september 1968 6 september 1973 18 oktober 1973 2 juni 1985 10 januari 1986
37 4 september 1953 januari 1969 maart 1969 12 februari 1974 26 juli 1979 19 oktober 1979 n.v.t. n.v.t. 21 juni 1982 26 oktober 1982
38 8 september 1953 september 1968 november 1968 21 februari 1973 9 april 1973 23 november 1978 29 december 1978 n.v.t. n.v.t. 11 februari 1981 mei 1981
39 10 september 1953 1 oktober 1958 9 juli 1963 29 juli 1963 25 oktober 1968 18 december 1968 5 november 1973 18 december 1973 27 januari 1982 19 februari 1982 3 december 1982 21 februari 1984
40 15 september 1953 7 mei 1968 9 april 1973 10 mei 1973 n.v.t. n.v.t. 21 juni 1982 8 september 1982
41 15 november 1953 14 mei 1957 29 mei 1957 26 augustus 1960 17 oktober 1960 2 november 1964 3 december 1964 16 mei 1969 11 juli 1969 10 juni 1974 23 juli 1974 8 juni 1982 15 juli 1982 n.v.t. n.v.t. 2 juni 1985 n.v.t. (NSM)
42 25 november 1953 13 maart 1957 29 maart 1957 5 augustus 1960 23 september 1960 5 april 1965 2 juli 1965 9 september 1969 30 oktober 1969 25 september 1974 24 oktober 1974 26 maart 1981 10 april 1981 n.v.t. n.v.t. 3 december 1982 29 november 1983
43 2 december 1953 augustus 1969 23 juli 1974 22 augustus 1974 n.v.t. n.v.t. 21 juni 1982 11 oktober 1982
44 15 december 1953 augustus 1969 24 oktober 1974 21 november 1974 n.v.t. n.v.t. 21 juni 1982 11 oktober 1982
45 23 december 1953 11 april 1969 mei 1969 26 maart 1974 29 april 1974 n.v.t. n.v.t. 21 juni 1982 11 oktober 1982
46 24 februari 1954 augustus 1969 22 augustus 1974 25 september 1974 n.v.t. n.v.t. 21 maart 1980 1980
47 17 maart 1954 28 november 1969 27 februari 1975 4 april 1975 n.v.t. n.v.t. 21 juni 1982 september 1982
48 23 maart 1954 april 1968 10 mei 1973 23 augustus 1973 n.v.t. n.v.t. 21 juni 1982 september 1982
49 7 april 1954 18 december 1969 4 april 1975 22 mei 1975 n.v.t. n.v.t. 10 september 1982 16 maart 1984
50 23 april 1954 mei 1969 29 april 1974 10 juni 1974 n.v.t. n.v.t. 10 september 1982 december 1982


Afleverdata DE-II

Nummer Aflevering In dienst In revisie (H2) Uit revisie (H2) In revisie (H3) Uit revisie (H3) In revisie (H2) Uit revisie (H2) In revisie (H3) Uit revisie (H3) In revisie (H2) Uit revisie (H2) In revisie (H2) Uit revisie (H2) In revisie (H3/H2) Uit revisie (H3/H2) In revisie (opknapbeurt) Uit revisie (opknapbeurt) In revisie (H3) Uit revisie (H3) In revisie (H9) Uit revisie (H9) Terzijde Sloop(rit)
61 1 mei 1953 december 1966 5 november 1971 3 december 1971 19 september 1977 11 februari 1978 n.v.t. n.v.t. 3 juni 1985 29 juli 1985 24 juli 1992 1 september 1992 30 juni 1997 26 november 1998
62 30 september 1953 maart 1965 mei 1969 5 september 1974 4 november 1974 9 januari 1979 ABk: 10 mei 1979; BDk: 21 juni 1979 n.v.t. n.v.t. ABk: 17 september 1986; BDk: 17 november 1986 ABk: 24 november 1986; BDk: 17 februari 1987 ABk: ; BDk: ABk: 26 mei 1993; BDk: 8 september 1993 ABk: 30 juni 1997; BDk: 30 juni 1997 ABk: 7 september 1998; BDk: 6 december 1997
63 29 september 1953 ABk: n.v.t.; BDk: augustus 1968 ABk: n.v.t.; BDk: november 1968 ABk: n.v.t.; BDk: 8 augustus 1974 ABk: n.v.t.; BDk: 8 oktober 1974 ABk: n.v.t.; BDk: ABk: n.v.t.; BDk: 3 september 1980 n.v.t. n.v.t. ABk: n.v.t.; BDk: 12 september 1988 ABk: n.v.t.; BDk: 30 maart 1989 ABk: n.v.t.; BDk: ABk: n.v.t.; BDk: 19 maart 1994 ABk: 27 augustus 1968; BDk: 30 juni 1997 ABk: 1 april 1971; BDk: 16 oktober 1998
64 8 oktober 1953 augustus 1964 maart 1968 2 oktober 1973 29 november 1973 n.v.t. n.v.t. 13 november 1978 ABk: 23 maart 1979; BDk: 10 mei 1979 n.v.t. n.v.t. ABk: 6 augustus 1986; BDk: 17 september 1986 ABk: 26 september 1986; BDk: 24 november 1986 ABk: ; BDk ABk: 15 december 1993; BDk: 26 mei 1993 ABk: 30 juni 1997; BDk: 30 juni 1997 ABk: 15 mei 1998; BDk: 6 december 1997
65 14 oktober 1953 september 1964 ABk: augustus 1967; BDk: n.v.t. ABk: november 1968; BDk: n.v.t. ABk: 8 augustus 1974; BDk: n.v.t. ABk: 8 oktober 1974; BDk: n.v.t. ABk: BDk: n.v.t. ABk: 3 september 1980; BDk: n.v.t. n.v.t. n.v.t. ABk: 12 september 1988; BDk: n.v.t. ABk: 30 maart 1989; BDk: n.v.t. ABk: ; BDk: n.v.t. ABk: 19 maart 1994; BDk: n.v.t. ABk: 30 juni 1997; BDk: augustus 1967 ABk: 16 oktober 1998; BDk: 4 juni 1968
66 21 oktober 1953 juni 1966 31 augustus 1972 5 oktober 1972 14 april 1978 ABk: 16 augustus 1978; BDk: 28 september 1978 n.v.t. n.v.t. ABk: 17 juni 1987; BDk: 14 januari 1986 ABk: 28 augustus 1987; BDk: 2 april 1986 ABk: ; BDk: 21 september 1992 ABk: 4 oktober 1993; BDk: 13 oktober 1992 ABk: 1 september 1997; BDk: 30 juni 1997 ABk: 16 oktober 1998; BDk: 22 november 1997
67 29 oktober 1953 7 november 1958 14 januari 1959 22 november 1961 6 februari 1962 20 april 1965 14 juli 1965 11 december 1969 22 januari 1970 n.v.t. n.v.t. 12 november 1979 20 mei 1980 n.v.t. n.v.t. 29 augustus 1988 15 november 1988 15 april 1994 30 juni 1997 6 juli 1998
68 23 november 1953 juni 1969 10 april 1973 29 juni 1973 n.v.t. n.v.t. 3 oktober 1978 ABk: 8 februari 1979; BDk: 23 maart 1979 n.v.t. n.v.t. ABk: 18 juni 1986; BDk: 6 augustus 1986 ABk: 15 augustus 1986; BDk: 26 september 1986 ABk: ; BDk: ABk: 24 maart 1993; BDk: 15 december 1993 ABk: 30 juni 1997; BDk: 30 juni 1997 ABk: juni 1998; BDk: 3 augustus 1998
69 15 november 1953 juni 1964 februari 1968 24 januari 1974 2 april 1974 16 december 1977 ABk: BDk: 6 juli 1978 n.v.t. n.v.t. ABk: 4 november 1985; BDk: 7 januari 1986; ABk 19 december 1985; BDk:21 februari 1986 ABk: ; BDk: ABk: 10 september 1993; BDk:11 februari 1993 ABk: 1 september 1997; BDk:1 september 1997 ABk: 2007; BDk: 3 december 1998
70 25 november 1953 april 1969 28 december 1972 21 februari 1973 25 augustus 1978 ABk: 29 december 1978; BDk: 8 februari 1979 n.v.t. n.v.t. ABk: ; BDk: 18 juni 1986 ABk: 2 juli 1986; BDk: 15 augustus 1986 ABk: ; BDk: ABk: 5 maart 1993; BDk: 24 maart 1993 ABk: 30 juni 1997; BDk: 30 juni 1997 ABk: 3 augustus 1998; BDk: 18 juni 1998
71 13 december 1953 april 1965 3 september 1969 2 oktober 1969 13 maart 1975 28 april 1975 maart 1976 februari 1983 n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. 31 mei 1985 7 februari 1986
72 11 december 1953 april 1964 januari 1968 12 maart 1974 8 mei 1974 26 maart 1979 ABk; 2 augustus 1979; BDk: 17 september 1979 n.v.t. n.v.t. ABk: 4 februari 1987; BDk: 8 april 1987 ABk: 31 maart 1987; BDk: 23 juni 1987 ABk: ; BDk: 26 oktober 1979 ABk: 6 mei 1993; BDk: 28 oktober 1993 ABk: 18 november 1998; BDk: 18 november 1998 ABk: 13 augustus 1999; BDk: n.v.t. (ZLSM)
73 18 december 1953 juli 1965 2 oktober 1969 oktober 1969 23 oktober 1973 12 maart 1973 10 mei 1979 ABk: 17 september 1979; BDk: 19 oktober 1979 n.v.t. n.v.t. ABk: 8 april 1987; BDk: 17 juni 1987 ABk: 23 juni 1987; BDk: 28 augustus 1987 ABk 26 oktober 1993; BDk: ABk: 28 oktober 1993; BDk: 4 oktober 1993 ABk: 18 november 1998; BDk: 1 september 1997 ABk: n.v.t. (ZLSM); BDk: n.v.t. (HIJSM)
74 30 december 1953 18 november 1958 13 januari 1959 20 februari 1962 9 maart 1962 28 december 1965 3 maart 1966 22 oktober 1970 13 november 1970 27 februari 1976 15 april 1976 19 augustus 1982 24 september 1982 n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. 6 juni 1985 ABk: ; BDk: 9 augustus 1985
75 11 januari 1954 februari 1969 maart 1969 22 maart 1974 13 juni 1974 n.v.t. n.v.t. 12 september 1979 12 maart 1980 n.v.t. n.v.t. 20 oktober 1987 17 december 1987 20 oktober 1993 20 januari 1994 30 juni 1997 7 mei 1998
76 20 januari 1954 8 maart 1956 24 maart 1956 21 februari 1959 9 april 1959 20 maart 1962 6 april 1962 10 juni 1965 25 augustus 1965 19 maart 1970 27 april 1970 8 augustus 1975 30 september 1975 22 december 1982 13 januari 1983 n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. 13 november 1984 15 februari 1985
77 29 januari 1954 november 1965 25 juni 1970 31 juli 1970 4 september 1975 28 oktober 1975 ABk: n.v.t.; BDk: juni 1980 ABk: n.v.t.; BDk: 12 augustus 1981 n.v.t. n.v.t. ABk: n.v.t.; BDk: 21 oktober 1986 ABk: n.v.t.; BDk: 23 december 1986 ABk: n.v.t.; BDk: 10 mei 1993 ABk: n.v.t.; BDk: 9 juni 1993 ABk: 26 maart 1984; BDk: 30 juni 1997 ABk: februari 1985; BDk: n.v.t. (HSA)
78 5 februari 1954 8 juli 1958 9 januari 1962 29 januari 1962 5 juli 1965 16 september 1965 28 mei 1970 25 juni 1970 28 maart 1975 19 juni 1975 7 februari 1983 25 februari 1983 n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. 16 juli 1984 24 oktober 1984
79 11 februari 1954 april 1966 8 februari 1971 16 maart 1971 21 april 1976 17 juni 1976 n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. ABk: 27 oktober 1980; BDk: 26 maart 1984 ABk: mei 1981; BDk: februari 1985
80 2 maart 1954 13 maart 1956 30 maart 1956 3 maart 1959 18 april 1959 8 mei 1962 5 juni 1962 19 januari 1966 25 maart 1966 8 januari 1971 2 februari 1971 23 maart 1976 19 mei 1976 1 maart 1983 16 maart 1983 n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. 13 februari 1985 ABk: 10 juli 1985; BDk: 7 juli 1985
81 12 mei 1954 4 april 1956 20 april 1956 16 maart 1959 29 april 1959 22 mei 1962 8 juni 1962 30 november 1965 23 februari 1966 26 maart 1971 27 april 1971 17 juni 1976 13 augustus 1976 12 november 1982 3 december 1982 n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. 3 juni 1985 ABk: 15 januari 1986; BDk: 9 december 1985
82 14 mei 1954 oktober 1965 13 augustus 1970 7 september 1970 26 november 1975 23 januari 1976 1 februari 1979 ABk: 21 juni 1979; BDk: 2 augustus 1979 n.v.t. n.v.t. ABk: 17 november 1986; BDk: 4 februari 1987 ABk: 17 februari 1987; BDk: 31 maart 1987 ABk: 8 september 1993; BDk: 6 mei 1993 ABk: 18 november 1998; BDk: 30 juni 1997 ABk: 13 augustus 1999; BDk: 7 september 1998
83 19 mei 1954 juli 1966 27 juli 1971 24 augustus 1971 n.v.t. n.v.t. 30 maart 1977 26 augustus 1977 n.v.t. n.v.t. ABk: 17 september 1985; BDk: ABk: 1 november 1985; BDk: 20 februari 1985 ABk: 14 december 1992; BDk: 15 juni 1992 ABk: 18 januari 1993; BDk: 24 juli 1992 ABk: 13 december 1995; BDk: 30 juni 1997 ABk: september 1996; BDk: 15 september 1998
84 25 mei 1954 januari 1966 15 april 1971 13 mei 1971 8 september 1976 28 oktober 1976 n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. 27 augustus 1980 ABk: juli 1980; BDk: mei 1981
85 3 juni 1954 november 1965 10 september 1970 8 oktober 1970 29 december 1975 20 februari 1976 n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. 6 juni 1985 ABk: 10 februari 1986; BDk 21 januari 1986
86 14 juni 1954 mei 1967 19 oktober 1972 23 november 1972 ABk: 29 mei 1978; BDk: n.v.t. ABk: 28 september 1978; BDk: n.v.t. n.v.t. n.v.t. ABk: 14 februari 1986; BDk: n.v.t. ABk: april 1986; BDk: n.v.t. ABk: 21 september 1992; BDk: n.v.t. ABk: 13 oktober 1992; BDk: n.v.t. ABk; 30 juni 1997; BDk: 29 mei 1978 ABk: 22 november 1997; BDk: januari 1981
87 25 juni 1954 mei 1965 13 mei 1971 11 juni 1971 13 augustus 1976 30 september 1976 ABk: oktober 1980; BDk: n.v.t. ABk: 12 augustus 1981; BDk: n.v.t. n.v.t. n.v.t. ABk: 21 oktober 1986; BDk: n.v.t. ABk: 23 december 1986; BDk: n.v.t. ABk: 10 mei 1993; BDk: n.v.t. ABk: 9 juni 1993; BDk: n.v.t. ABk: 1 september 1997; BDk: juli 1980 ABk: n.v.t. (HSA); BDk: juli 1980
88 13 juli 1954 3 september 1956 19 september 1956 28 september 1959 13 november 1959 7 mei 1963 24 mei 1963 2 augustus 1966 12 oktober 1966 3 december 1971 30 december 1971 27 mei 1974 16 juli 1975 n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. 9 oktober 1984 mei 1988
89 16 juli 1954 1 november 1956 16 november 1956 6 januari 1960 29 februari 1960 20 augustus 1963 9 september 1963 8 februari 1967 14 april 1967 5 januari 1971 26 maart 1971 19 mei 1976 16 juli 1976 n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. 4 mei 1983 29 november 1983
90 6 augustus 1954 13 augustus 1956 28 augustus 1956 16 september 1959 3 november 1959 12 februari 1963 6 maart 1963 23 augustus 1966 3 oktober 1966 18 september 1970 23 oktober 1970 27 januari 1976 25 maart 1976 n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. 10 februari 1983 6 februari 1984
91 6 augustus 1954 oktober 1966 16 februari 1972 23 maart 1972 26 oktober 1977 17 maart 1978 n.v.t. n.v.t. 25 juli 1985 17 september 1985 9 november 1992 23 december 1992 1 september 1997 24 augustus 1998
92 11 augustus 1954 december 1966 6 april 1972 16 mei 1972 31 oktober 1975 21 juli 1977 n.v.t. n.v.t. 22 januari 1985 11 maart 1992 16 april 1992 1 september 1997 3 december 1998
93 25 augustus 1954 juni 1966 2 juni 1971 30 juni 1971 8 oktober 1976 1 december 1976 n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. ABk: 1 juni 1985; BDk: 11 maart 1983 ABk: 23 april 1986; BDk: 29 december 1983
94 3 september 1954 januari 1967 16 mei 1972 21 juni 1972 n.v.t. n.v.t. 28 november 1977 5 mei 1978 n.v.t. n.v.t. ABk: ; BDk: 17 september 1985 ABk: 20 februari 1985; BDk: 1 november 1985 ABk: 15 juni 1992; BDk: 14 december 1992 ABk: 24 juli 1992; BDk: 18 januari 1993 ABk: 30 juni 1997; BDk: 13 december 1995 ABk: 15 september 1998; BDk: september 1996
95 10 september 1954 maart 1964 december 1965 27 maart 1970 3 juni 1970 28 oktober 1975 16 december 1975 n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. 8 juni 1985 30 april 1986
96 20 september 1954 maart 1964 april 1969 22 oktober 1974 12 december 1974 n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. 6 juni 1985 11 februari 1986
97 24 september 1954 19 augustus 1971 17 september 1971 4 augustus 1977 23 december 1977 n.v.t. n.v.t. 15 april 1985 14 juni 1985 18 november 1991 11 maart 1992 13 januari 1997 6 december 1997
98 1 oktober 1954 maart 1967 21 juni 1972 7 augustus 1972 9 maart 1978 ABk: 6 juli 1978; BDk: 16 augustus 1978 n.v.t. n.v.t. ABk: 7 januari 1986; BDk: 27 maart 1986 ABk: 21 februari 1986; BDk: 23 mei 1986 ABk: ; BDk: 28 september 1992 ABk: 11 februari 1993; BDk: 16 november 1992 ABk: 1 september 1997; BDk: 18 november 1998 ABk: 3 december 1998; BDk: 16 oktober 1998
99 15 oktober 1954 september 1965 13 november 1970 10 december 1970 18 juni 1974 5 september 1974 16 juli 1979 9 januari 1980 n.v.t. n.v.t. 7 september 1987 28 oktober 1987 12 november 1993 30 juni 1997 juni 1998
100 1 november 1954 juni 1967 23 november 1972 28 december 1972 14 juli 1978 ABk: augustus 1978; BDk: 29 december 1978 n.v.t. n.v.t. ABk: mei 1986; BDk: 2 juli 1986 ABk: ; BDk: ABk: november 1992; BDk: 5 maart 1993 ABk: 30 juni 1997; BDk: 18 november 1998 ABk: 18 juni 1998 BDk: 16 oktober 1998
101 15 maart 1955 27 maart 1956 14 april 1956 27 januari 1959 15 maart 1959 5 juni 1962 26 juni 1962 2 maart 1966 10 mei 1966 24 juni 1971 27 juli 1971 1 oktober 1975 26 november 1975 9 oktober 1981 3 maart 1982 n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. 26 maart 1984 24 oktober 1984
102 29 april 1955 mei 1965 3 september 1969 5 december 1974 5 februari 1975 mei 1980 23 januari 1981 n.v.t. n.v.t. 21 september 1988 28 december 1988 10 februari 1994 30 juni 1997 3 augustus 1998
103 31 maart 1955 augustus 1966 15 september 1971 15 oktober 1971 21 juni 1977 11 november 1977 n.v.t. n.v.t. 26 februari 1985 12 april 1985 6 mei 1992 15 juni 1992 30 juni 1997 4 november 1997
104 9 april 1955 20 december 1955 13 januari 1956 28 januari 1959 14 maart 1959 16 oktober 1961 6 november 1961 25 maart 1965 10 juni 1965 12 februari 1970 19 maart 1970 16 juni 1975 8 augustus 1975 n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. ABk: 11 maart 1983; BDk: 1 juni 1985 ABk: 29 december 1983; BDk:23 april 1986
105 16 april 1955 1 december 1955 23 december 1955 10 februari 1959 2 maart 1959 12 september 1961 3 oktober 1961 2 december 1964 19 februari 1965 19 juni 1969 17 juli 1969 28 januari 1975 13 maart 1975 n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. 4 mei 1983 29 december 1983
106 23 april 1955 7 oktober 1971 5 november 1971 10 mei 1977 10 oktober 1977 n.v.t. n.v.t. ABk: n.v.t.; BDk: 4 november 1985 ABk: n.v.t.; BDk: 19 december 1985 ABk: n.v.t.; BDk: ABk: n.v.t.; BDk: 10 augustus 1993 ABk: 1978; BDk: 1 september 1997 ABk: 1978; BDk: n.v.t. (Controversy Inn)


Bronnen, Referenties en/of Voetnoten

  • De Blauwe Engelen - D. van der Winden - Maandblad: Op de Rails, 66e Jaargang - 10-1998 Blz: 358-370 Uitgave: NVBS ISSN: 0030-3321

  1. NS 186 - DE2 (77 / 87) Het Nationaal Register Mobiel Erfgoed