Couchetterijtuigen Bcvmh

Uit Somda RailWiki
Versie door Taigagaai (overleg | bijdragen) op 16 jun 2020 om 13:40 (Inzet.)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Aan het eind van 1993 wordt de pool van zit- en ligrijtuigen tussen de NS en DB beëindigd. De DB kon aan de NS geen garantie geven voor het voldoende beschikbaar stellen van voldoende rijtuigen voor het forfaitaire vervoer. Daarop besloot de NS zelf dergelijke rijtuigen te kopen. Van de DB werden 20 couchetterijtuigen Bcm overgenomen. Van TUI (Touristik Union International) werden 29 couchetterijtuigen type Bcvmh overgenomen. De tweedehandsrijtuigen waren goedkoper dan het laten bouwen van nieuwe rijtuigen.


Geschiedenis

Door de Wagon Union GmbH worden in 1979 en 1980 voor de TUI (Touristik Union International) 30 couchetterijtuigen afgeleverd. De rijtuigen worden gebruikt voor reizen naar het buitenland met vakantietreinen.


Technische gegevens

De rijtuigen zijn 26,40 meter lang over de buffers en tussen de draaistellen 19,00 meter. Het rijtuig weegt leeg 51 ton. Er zijn 53 zitplaatsen en 10 kinderzitjes. Het rijtuig weegt dan 53 ton. De eerste tien rijtuigen hebben schijfremmen en hebben daardoor een maximumsnelheid van 200 km/h. De overige rijtuigen hebben een maximumsnelheid van 160 km/h. De rijtuigen hebben een RIC-toelating en zijn pontwaardig.

De rijtuigen hebben een lengte van 26,4 meter, een breedte van meter en een hoogte van meter boven de spoorstaaf. De radstand bedraagt 19 meter. De rijtuigen hebben een gewicht van 52,5 ton. Als de rijtuigen als zitrijtuig worden gebruikt, beschikken zij over 53 zitplaatsen tweede klas en 10 kinderzitjes. Als de rijtuigen gebruikt worden als ligrijtuig, dan zijn er 42 ligplaatsen en 11 ligplaatsen voor kinderen. De rijtuigen 50-90 101 - 50-90 110 zijn voorzien van schijfremmen en toegelaten voor een snelheid van 200 kilometer per uur. De overige rijtuigen zijn toegelaten voor een maximumsnelheid van 160 kilometer per uur. De asindeling is B’B’.


Uitvoering

De rijtuigen zijn opgebouwd uit een bodemplaat, verstevigd met een stalen gegolfde vloer. Dit vormt het onderstel. Het bakgeraamte is opgetrokken uit staal. De gehele rijtuigbak is uitgevoerd als een zelfdragende constructie, doordat de bovenbouw een geheel vormde met het onderstel. De kopwand loopt door tot over de buffers. De instapdeuren van het rijtuig zijn aan een zijde aan het eind van de rijtuigbak geplaatst en uitgevoerd als schuifdeur, welke naar buiten toe opent. Deze zijn met een handgreep te openen. Het dak is verstevigd met profielen. Het rijtuig is volledig elektrisch gelast. De apparaten onder de rijtuigbak zijn afgeschermd met schortplaten. De rijtuigen zijn voorzien van dubbele, stalen kopdeuren en rubberbalgen om reizigers gemakkelijk van het ene naar het andere rijtuig te laten lopen. De kopdeuren zijn voorzien van een raam. Op een derde van de kopse kanten zijn de sluitseinen geplaatst.

De vloer van de rijtuigen bestaat uit. Hierop was een linoleum laag aangebracht, welke op vilt lag voor de isolatie. De vloeren werden gemaakt met ribbelplaten. Hierdoor werd de constructie steviger en konden de dwarsverbindingen vervallen.

De rijtuigen worden elektrisch verwarmd en gekoeld. Onder het rijtuig wordt de lucht verwarmd of gekoeld door middel van elektriciteit en onder de banken het rijtuig ingeblazen. De elektrische verwarming is geschikt voor 1.500 en 3.000 Volt gelijkstroom en 1.000 en 1.500 Volt wisselstroom. Dit wordt automatisch ingesteld. De rijtuigen worden gekoeld door middel van airconditioning. Het rijtuig wordt door middel van verlicht. Deze lampen hangen in de coupés. In de zijgang hangen lampen. Op de balkons hangen lampen en op het toilet hangt ook een lamp. Per coupé kan de verlichting geregeld worden door een schakelaar.

Bij de overname zijn de geschilderd in de kleuren van TUI. Het rijtuig is hierbij geheel beige geschilderd. Over de ramen loopt een karmijnrode band, die aan de boven- en onderzijde voorzien is van een oranje bies. Aan de linkerzijde van de het rijtuig, gaat de band naar beneden. Aan de rechterzijde gaat deze band juist omhoog. De schortplaten zijn bruin geschilderd. Aan de rechterzijde loopt de bruine band eveneens mee omhoog. Aan de andere zijde is de band gespiegeld. Onder het vierde raam van links staat FerienExpress in oranje letters geschreven. Aan de rechterzijde wordt onder het tweede raam het NS logo in het zwart aangebracht. De opschriften zijn in het zwart op de stelbalk aangebracht. Na de revisie krijgen de rijtuigen een donkerblauwe kleur. Het dak en de schortplaten zijn donkergrijs geschilderd. Onder de ramen wordt een smalle, gele bies aangebracht. Onder het eerste, grote raam aan de linkerzijde komt het opschrift ‘Couchette’, waarbij de C in het groot en in het geel wordt opgebracht. De resterende letters zijn paars. Onder het derde raam van rechts wordt in het wit het NS logo aangebracht. De overige opschriften zijn ook in het wit uitgevoerd. De zes rijtuigen die vanaf 2002 dienst doen in de CityNightLine, krijgen ook de bijbehorende kleuren. De rijtuigen worden in een lichtere kleur blauw geschilderd. Hierbij wordt het dak blauw en de schortplaten licht grijs. Onder het derde raam van links komt het in het geel CityNightLine te staan. De opschriften zijn in het wit aangebracht. De rijtuigen die bij EETC gereviseerd worden, worden afgeleverd in een rode kleur. Hierbij zijn het dak en schortplaten lichtgrijs geschilderd. De opschriften zijn in het wit aangebracht. Er was sprake van het aanbrengen van een bies en EETC logo, maar dat is niet gebeurd.

De draaistellen zijn van het type Minden-Deutz . Het gewicht van een draaistel bedraagt ton. Het remwerk is in het draaistel gebouwd. Negentien rijtuigen zijn voorzien van een blokkenrem. De andere tien rijtuigen zijn voorzien van schijfremmen. De radstand van de draaistellen bedraagt meter. De aspotten zijn voorzien van rollagers. De draaistelcode van de draaistellen is .

Via het balkon is een zijgang te bereiken in het rijtuig. Achter een klapdeur zijn er vijf coupés te bereiken. Elke coupé heeft vijf zitplaatsen of vier ligplaatsen. Een klapdeur geeft toegang tot nog eens vijf coupés. Daarnaast is er nog een halve coupé, waar drie zitplaatsen of twee ligplaatsen zijn. Voor de vijfde persoon in de coupé is het mogelijk om in het gangpad een slaapplaats te maken. Dit geldt ook voor de derde persoon in de halve coupé. Elke coupé beschikt over een kinderzitje. Een volgende klapdeur geeft toegang tot de ruimte voor de treinbegeleider, twee toiletten en de wasruimte. Deze is aan de buitenzijde te herkennen aan de gematteerde ruiten. Op het balkon is er een toilet. In de zijgang zijn nog acht klapzittingen. De zitplaatsen in de coupés zijn om te bouwen tot bed. In een coupé zijn boven de zitplaatsen twee bedden beschikbaar. De coupés kunnen met een schuifdeur worden afgesloten van de zijgang. De verlichting werd 's nachts uitgedaan. Er brandde in de coupé nog wel nachtverlichting. In elke coupé is een stopcontact voor 220 Volt aanwezig. Deze is ook aanwezig in de wasruimte. De ramen bestaan uit een geheel, met daarboven een klapraam. Vanwege de aanwezigheid van de airconditioning kunnen de ramen niet geopend worden. In geval van nood kan de treinbegeleider de klapramen openen voor ventilatie. De treinbegeleider heeft in zijn ruimte beschikking over een bed, tafel en stoel. Daarnaast heeft hij een kluis waar de reisbescheiden van reizigers in bewaard kunnen worden.

De verstelbare stoelen bestaan uit een losse onderzitting en rugleuning. Deze zijn voorzien van stoffen bekleding. De stoelen zijn voorzien van opklapbare armleuningen. De zijwanden in deze coupés waren voorzien van berkenhout. Wanneer de rijtuigen als ligrijtuigen dienst deden, moest de begeleider alle zitplaatsen ombouwen. De zitplaatsen werden omgebouwd tot ligbanken.


Inzet

De rijtuigen worden na hun overname door de NS ingezet in de Alpen Expres'en in de winter naar Oostenrijk. In de zomer rijden de rijtuigen in de autoslaaptreinen naar Frankrijk. Daarnaast worden de rijtuigen ingezet in diverse internationale (nacht)treinen van en naar Amsterdam.

In de dienstregeling 2001/2002 rijdt NS Internationaal voor het laatst internationale reizigerstreinen. Een deel van de rijtuigen wordt ingezet in de CityNightLine van en naar Amsterdam. Dit zijn de rijtuigen die geschikt zijn voor 200 kilometer per uur. De overige rijtuigen worden aan de kant gezet.


Inzet bij CityNightLine

Nadat NS Internationaal alle activiteiten buiten de ICE, Thalys en de Beneluxtrein heeft gestaakt, worden de rijtuigen ter overname aangeboden. Zes rijtuigen (50-90 103, 50-90 104, 50-90 106, 50-90 107, 50-90 109 en 50-90 110) gaan naar de CityNightLine voor het deel Amsterdam – München Hbf voor NS Internationaal. De rijtuigen gingen eind oktober en begin november 2002 naar Berlijn om te worden aangepast en geschilderd. Eind november 2002 arriveerden de eerste rijtuigen. Het hele rijtuig, inclusief het dak, is donkerblauw. In het geel is het opschrift CityNightLine links op de zijkant. De rijtuigen worden op de Watergraafsmeer onderhouden. De rijtuigen rijden in deze treinen in de jaren 2002 en 2004. In de zomer van 2004 wordt er asbest ontdekt in de rijtuigen en worden ze onmiddellijk vervangen door couchetterijtuigen Bcvmz 028. Pas in de dienstregeling 2005 worden de rijtuigen officieel vervangen. Uiteindelijk komen de rijtuigen bij EETC terecht.


Inzet bij TTC

Per 1 mei 2003 zijn er 14 rijtuigen (50-90 101 en 50-70 113, 115 - 117, 120 - 127 en 129) ter beschikking gesteld aan The Train Company, dat voor het materieel voor de Bedevaarttreinen naar Lourdes zorgt. Op diezelfde dag vertrokken er daar zes van met twee slaaprijtuigen AB30 naar Duitsland. De rijtuigen zijn verhuurd aan DB Autozug voor nachttreinen naar Frankrijk. Uiteindelijk komen de rijtuigen bij EETC terecht.


Inzet bij EETC

In 2003 en 2004 neemt EETC alle rijtuigen over van de NS. De rijtuigen komen bij EETC in dienst in de kleuren die ze hadden. Bij de rijtuigen in de 'couchetteoutfit' wordt het NS-logo vervangen door een paarse EETC-sticker. Bij de rijtuigen die voor de CityNightLine hebben gereden, wordt de tekst CityNightLine verwijderd en krijgen de rijtuigen rechts een paarse EETC-sticker. Bij EETC worden de coupés slechts gebruikt door 4 personen. De halve coupé wordt gebruikt door twee reizigers.

Medio 2006 worden er 10 rijtuigen verkocht. EETC heeft de rijtuigen niet meer nodig, omdat zij voor hun exploitatie meer rijtuigen bezitten dan dat er benodigd zijn. Op 4 juli 2006 worden de rijtuigen 05-90 101, 102, 105 en 106 en 05-70 112 - 114, 116 en 128 overgebracht van de Watergraafsmeer naar Bad Bentheim door een ACTS 7100 om verder naar Ostmecklenburgische Bahnwerke GmbH in Neustrelitz gebracht te worden. Het transport kon de dag ervoor met locomotief 1254 niet doorgaan vanwege een defecte buffer. De negen rijtuigen en nog een plukrijtuig (05-90 119) dat al in Rastatt staat, zijn verkocht aan de Regentalbahn. De rijtuigen worden bistrorijtuigen met een multifunctionele ruimte voor fietsen. Eén rijtuig is voor het Deutsche Dampflokmuseum en wordt in de TUI-kleuren teruggebracht.

In het weekend van 19 - 21 juni 2009 wordt het eerste, gerenoveerde rijtuig (05-70 127) ingezet in de autoslaaptrein naar Avignon. Sinds 29 juni 2010 heeft EETC zeven rijtuigen te koop aangeboden via de website rail-assets.de. Het gaat om de ongereviseerde rijtuigen 05-70 115, 05-70 118, 05-70 122, 05-70 123, 05-70 125, 05-70 126 en 05-70 129. Na een tijd zijn de rijtuigen van de verkoopwebsite afgehaald en lijkt de verkoop van de baan te zijn. In november 2011 worden twee rijtuigen gesloopt op de Watergraafsmeer. Het zijn de 05-90 103 en 05-90 109. Op 15 april 2015 maakt EETC bekend om te stoppen met het rijden van treinen, zodat de autoslaaptreinen, die vanaf 1 mei 2015 zouden vertrekken, niet meer zullen rijden. Als reden om te stoppen met het rijden, wordt aangegeven de gestegen kosten voor huur van materieel en het gebruik van de infrastructuur. Op 26 november 2015 zijn door Railexperts met de Locon 9902 twaalf rijtuigen opgehaald van de Watergraafsmeer en naar Bad Bentheim gebracht. De rijtuigen zijn voor enkele weken verhuurd om vluchtelingen uit het Midden-Oosten te vervoeren door Duitsland. In 2016 zijn de rijtuigen verkocht aan MSM Gruppe.


In de zomer van 2014 rijden de autoslaaptreinen naar het Italiaanse Alessandria en Livorno en het Sloveense Koper.

Nummer Nummer 2006 Verkoop Inzet van Inzet tot
61 84 50-90 101-1 61 84 05-90 101-7 15 juli 2004 2004 2006
61 84 50-90 102-9 61 84 05-90 102-5 10 juli 2003 2003 2006
61 84 50-90 103-7 61 84 05-90 103-3 15 juli 2004 2004 2011
61 84 50-90 104-5 61 84 05-90 104-1 15 juli 2004 2004
61 84 50-90 105-2 61 84 05-90 105-8 10 juli 2003 2003 2006
61 84 50-90 106-0 61 84 05-90 106-6 15 juli 2004 2004 2006
61 84 50-90 107-8 61 84 05-90 107-4 15 juli 2004 2004
61 84 50-90 108-6 61 84 05-90 108-2 10 juli 2003 2003
61 84 50-90 109-4 61 84 05-90 109-0 15 juli 2004 2004 2011
61 84 50-90 110-2 61 84 05-90 110-8 15 juli 2004 2004
61 84 50-70 111-4 61 84 05-70 111-0 10 juli 2003 2003
61 84 50-70 112-2 61 84 05-70 112-8 10 juli 2003 2003 2006
61 84 50-70 113-0 61 84 05-70 113-6 15 juli 2004 2004 2006
61 84 50-70 114-8 61 84 05-70 114-4 10 juli 2003 2003 2006
61 84 50-70 115-5 61 84 05-70 115-1 15 juli 2004 2004
61 84 50-70 116-3 61 84 05-70 116-9 15 juli 2004 2004 2006
61 84 50-70 117-1 61 84 05-70 117-7 15 juli 2004 2004
61 84 50-70 118-9 61 84 05-70 118-5 10 juli 2003 2003
61 84 50-70 119-7 61 84 05-70 119-3 10 juli 2003 2003 2006
61 84 50-70 120-5 61 84 05-70 120-1 15 juli 2004 2004
61 84 50-70 121-3 61 84 05-70 121-9 15 juli 2004 2004
61 84 50-70 122-1 61 84 05-70 122-1 15 juli 2004 2004
61 84 50-70 123-9 61 84 05-70 123-9 15 juli 2004 2004
61 84 50-70 124-7 61 84 05-70 124-3 15 juli 2004 2004
61 84 50-70 125-4 61 84 05-70 125-0 15 juli 2004 2004
61 84 50-70 126-2 61 84 05-70 126-8 15 juli 2004 2004
61 84 50-70 127-0 61 84 05-70 127-6 15 juli 2004 2004
61 84 50-70 128-8 61 84 05-70 128-4 10 juli 2003 2003 2006
61 84 50-70 129-5 61 84 05-70 129-2 15 juli 2004 2004


Inzet bij MSM Gruppe

Na het stoppen van EETC in 2015, neemt begin 2016 charterorganisator MSM Gruppe de drie restauratierijtuigen over. Op 19 mei 2016 werden de rijtuigen 05-70 118 + 05-70 118 voor de rijtuigen MU 06-70 618 + MU 06-70 615 + WR 08-70 018 van de Watergraafsmeer naar Duitsland gebracht door de 1251/1215. In 's-Hertogenbosch werden nog achteraan nog acht autowagens DDm aangehaakt. In Venlo neemt de 186 241 de trein over. Na dit transport is er nog één rijtuig op de Watergraafsmeer. Dit rijtuig wordt echter niet verkocht en in het voorjaar van 2017 gesloopt.

Door MSM Gruppe wordt een deel van de rijtuigen in 2016 gebruikt om de autoslaaptreinen van Düsseldorf naar het Italiaanse Verona te rijden. Aan het begin van de avond vertrekt de trein uit Düsseldorf via Köln Deutz en de rechteroever van de Rijn naar München Ost. Hier vindt wisseling van personeel plaats. Af en toe wordt ook de locomotief gewisseld. De locomotiefwisseling kan ook in Kufstein plaats vinden. Via de Brenner gaat het door naar Verona. Rond 8.30 komt de trein hier aan.

Nummer Verkoop Inzet van Inzet tot
61 84 05-90 104-1 2016
61 84 05-90 107-4 2016
61 84 05-90 108-2 2016
61 84 05-90 110-8 2016
61 84 05-70 111-0 2016
61 84 05-70 115-1 2016
61 84 05-70 117-7 2016
61 84 05-70 118-5 2016
61 84 05-70 120-1 2016
61 84 05-70 121-9 2016
61 84 05-70 122-1 2016
61 84 05-70 123-9 2016
61 84 05-70 124-3 2016
61 84 05-70 125-0 2016
61 84 05-70 126-8 2016
61 84 05-70 127-6 2016
61 84 05-70 129-2 2016


Onderhoud

De rijtuigen worden onderhouden in de lijnwerkplaats Leidschendam. De rijtuigen voor de CityNightLine worden op de Watergraafsmeer onderhouden.

Inzet per dienstregelingsjaar

  • 1999/2000: 202/203 (Schweiz Expres; Amsterdam Centraal-Basel SBB), 340/341 (Amstelland; Amsterdam Centraal-Dresden Hbf), 1214/1215 (Amsterdam Centraal – Villach Hbf)
  • 2001/2002: CNL 306/307 (Pegasus; Amsterdam Centraal-Zürich HB), CNL 41916/40307 (Pollux; Amsterdam Centraal-München Hbf)
  • 2003: CNL 306/307 (Pegasus; Amsterdam Centraal-Zürich HB), CNL 41916/40307 (Pollux; Amsterdam Centraal-München Hbf)
  • 2004: CNL 318/319 (Pollux; Amsterdam Centraal-München Hbf), CNL 40408/40319 (Pegasus; Amsterdam Centraal-Zürich HB)


Revisie

Een deel van het rijtuigpark is na de overname door de NS gereviseerd. De rijtuigen ondergaan een interieurrevisie. Dit werk wordt uitgevoerd door de hoofdwerkplaats Tilburg. Een gedeelte van het werk wordt uitbesteed aan de hoofdwerkplaats Haarlem. Tijdens deze revisie worden de stoelen voorzien van nieuwe bekleding en wordt het overige interieur onder handen genomen, zodat dat er weer als nieuw uitziet.


Vanaf 1997 worden de rijtuigen opnieuw gereviseerd. Deze werkzaamheden worden door het Revisiebedrijf Tilburg uitgevoerd.

In 2008 is EETC begonnen met het reviseren van de rijtuigen. Daarvoor zijn in december 2008 de eerste rijtuigen naar het Duitse Schienenfahrzeugwerk Delitzsch gegaan. De rijtuigen worden daarbij in de matte roodbruine kleur van EETC geschilderd met een grijs dak. Delen van de vloer zijn vernieuwd, net als de plafondbeplating. Verder zijn de stoelen opnieuw bekleed, maar wordt de vloerbedekking niet vervangen. Ook het sanitair wordt onder handen genomen. Op 9 juni 2009 kwam het eerste rijtuig na revisie aan in Nederland, het is de 05-70 127. Uiteindelijk zijn bij deze werkplaats de rijtuigen 05-70 111, 117, 120, 121, 124 en 127 gereviseerd. De rijtuigen 05-90 110 en 05-70 129 zijn bij deze werkplaats aangekomen, maar hebben de werkplaats nooit verlaten. Begin 2015 staat het rijtuig nog bij de werkplaats. Nadat de werkplaats een andere koers is gaan varen, zijn andere EETC-rijtuigen bij werkplaats Reuschling gereviseerd. De Bcvmh-rijtuigen worden hier niet gereviseerd, maar bij RSI in Wenen (Oostenrijk). Bij deze werkplaats wordt 05-70 122 gereviseerd. Dat is het laatste rijtuig dat gereviseerd is.


Bijzondere uitvoeringen

Wijzigingen

  • Rijtuigen 50-90 110, 50-70 114 en 50-70 121 zijn in 1997 voorzien van een koelkast. De 50-90 110 kwam op 28 november 1997 het Revisiebedrijf Tilburg binnen en werd op 11 december 1997 afgeleverd. De 50-70 114 kwam op 12 december 1997 binnen en werd op 16 december 1997 afgeleverd. De 50-70 121 kwam op 14 november 1997 binnen en werd op 12 december 1997 afgeleverd.


Vernummeringen

Op 15 september 1997 is rijtuig 61 84 50-70 130-4 vernummerd in 61 84 50-70 114-8. Zo ontstond een aaneengesloten serie nummers. Het originele rijtuig 50-70 114 was door brand beschadigd en is nooit aan de NS geleverd.


Schadegevallen

  • In de nacht van 5 op 6 februari 2000 ontspoort trein D203 Schweiz Expres van Amsterdam Centraal naar Basel op het station van het Duitse Brühl. De trein bestond uit locomotief DB 101 092 en negen rijtuigen van de DB en NS (DB Bm 232 22-40 633 + DB Bm 235 22-90 668 + DB BDms 276 82-70 101 + DB Bm 235 22-90 523 + DB Bvmz 185.5 21-91 002 + DB Avmz 111.1 19-90 116 + NS Bcm 50-70 003 + NS Bcvmh 50-90 101 + NS MUs 72-71 327). De trein ontspoorde doordat hij met 122 kilometer per uur over een afbuigend wissel reed, dat met 40 kilometer per uur bereden mocht worden. De locomotief en de eerste twee rijtuigen schoten hierbij recht door en kwamen terecht in tuinen en een achtergevel van enkele woningen. De rijtuigen die achter de ontspoorde rijtuigen reden, werden gelanceerd. Het derde en vierde rijtuig van de trein worden zijwaarts weggeslingerd en banen zich een weg over het perron. Zij vouwen zich samen om een stalen kolom van de perronkap. Het achterste deel van de trein volgde het voorste deel de tuinen in. Het vijfde rijtuig schiet door en kantelt naar links. Het zesde rijtuig wurmt zicht tussen het vijfde en tweede rijtuig. Op het zesde rijtuig botst met kracht het Bcm rijtuig 50-70 003, welke in zijn geheel ontspoorde kantelde gedeeltelijk. Het loopt een zwaar gehavend kopeinde op. Het rijtuig Bcvmh 50-90 101 ontspoorde eveneens en botste met kracht op zijn voorligger, de Bcm 50-70 003. Door de klap kwam het rijtuig gedeeltelijk scheef te staan. Het rijtuig MUs 72-71 327 botst op het Bcvmh rijtuig 50-90 101 en ontspoort met een draaistel en bleef verder in het spoor staan. Op 9 februari 2000 werd het Bcvmh naar Haarlem overgebracht voor herstel en het MUs rijtuig werd naar Oostende overgebracht om daar hersteld te worden. Het Bcm rijtuig 50-70 003 werd total loss verklaard en ter plekke gesloopt, evenals alle DB rijtuigen. Alleen de locomotief en de laatste twee NS rijtuigen worden hersteld. Op wordt het rijtuig 50-90 101 afgeleverd na herstel. Bij het ongeval vielen 9 doden en 149 gewonden.


Afvoer

Eind 2002 worden de eerste rijtuigen afgevoerd. Dit is mogelijk omdat NS Internationaal stopt met het rijden van internationale (nacht)treinen.


Sloop

In november 2011 worden de eerste rijtuigen gesloopt. Het betreft de rijtuigen 05-90 103 en 05-90 109. De rijtuigen zijn gesloopt in een afvoergolf met rijtuigen type Bcm op de Watergraafsmeer. Rijtuig 05-90 103 is op 21 november 2011 gesloopt en 05-90 109 op 23 november 2011.

De twee rijtuigen die nog in Delitzsch stonden, zijn op 6 oktober 2016 opgehaald bij de werkplaats en naar de sloper in Espenhain gebracht. Het zijn de rijtuigen 05-90 110 en 05-90 129. Op 2 maart 2017 is rijtuig 05-70 125 gesloopt op de Watergraafsmeer.


Afleverdata

De titels met een sterretje erbij geven aan dat dit de datum van vertrek/terugkeer op de Watergraafsmeer was.

NS-nummer TUI-/DB-nummer Aflevering In dienst In revisie Uit revisie In revisie Uit revisie In revisie* Revisie Uit revisie* Terzijde Sloop
61 84 50-90 101-1 61 80 05-90 101-1 22 april 1994 3 februari 1997 20 mei 1997 2003 n.v.t. (Regentalbahn)
61 84 50-90 102-9 61 80 05-90 102-9 28 februari 1997 2003 n.v.t. (Regentalbahn)
61 84 50-90 103-7 61 80 05-90 103-7 1 juni 1995 1 oktober 1996 18 maart 1998 n.v.t. n.v.t. n.v.t. 2004 21 november 2011
61 84 50-90 104-5 61 80 05-90 104-5 20 april 1994 6 juni 1994 15 november 1996 25 maart 1997 2004 n.v.t. (EETC)
61 84 50-90 105-2 61 80 05-90 105-2 6 juni 1994 4 oktober 1996 7 maart 1997 2003 n.v.t. (Regentalbahn)
61 84 50-90 106-0 61 80 05-90 106-0 22 april 1994 3 februari 1997 2004 n.v.t. (Regentalbahn)
61 84 50-90 107-8 61 80 05-90 107-8 15 april 1994 24 juli 1997 31 oktober 1997 2004 n.v.t. (EETC)
61 84 50-90 108-6 61 80 05-90 108-6 2 juni 1997 22 september 1997 2003 n.v.t. (EETC)
61 84 50-90 109-4 61 80 05-90 109-4 22 september 1997 24 december 1997 n.v.t. n.v.t. n.v.t. 2004 23 november 2011
61 84 50-90 110-2 61 80 05-90 110-2 15 april 1994 15 augustus 1996 13 december 1996 2004 6 oktober 2016
61 84 50-70 111-4 61 80 05-70 111-4 20 april 1994 29 november 1996 9 april 1997 december 2008 28 juli 2009 2003 n.v.t. (EETC)
61 84 50-70 112-2 61 80 05-70 112-2 17 juli 1997 16 oktober 1997 2003 n.v.t. (Regentalbahn)
61 84 50-70 113-0 61 80 05-70 113-0 17 februari 1997 6 juni 1997 2004 n.v.t. (Regentalbahn)
61 84 50-70 115-5 61 80 05-70 115-5 20 april 1994 3 maart 1997 19 juni 1997 2004 n.v.t. (EETC)
61 84 50-70 116-3 61 80 05-70 116-3 12 augustus 1996 19 december 1996 2004 n.v.t. (Regentalbahn)
61 84 50-70 117-1 61 80 05-70 117-1 juli 1995 10 maart 1997 3 juli 1997 14 december 2009 2004 n.v.t. (EETC)
61 84 50-70 118-9 61 80 05-70 118-9 27 juni 1996 2003 n.v.t. (EETC)
61 84 50-70 119-7 61 80 05-70 119-7 15 april 1994 24 maart 1997 11 juli 1997 2003 n.v.t. (Regentalbahn)
61 84 50-70 120-5 61 80 05-70 120-5 17 oktober 1995 29 juli 1996 14 december 2009 2004 n.v.t. (EETC)
61 84 50-70 121-3 61 80 05-70 121-3 6 juni 1994 29 mei 1996 9 december 1996 14 december 2009 2004 n.v.t. (EETC)
61 84 50-70 122-1 61 80 05-70 122-1 16 maart 1998 26 juni 1998 17 december 2012 20 december 2012 2004 n.v.t. (EETC)
61 84 50-70 123-9 61 80 05-70 123-9 30 juni 1997 8 oktober 1997 2004 n.v.t. (EETC)
61 84 50-70 124-7 61 80 05-70 124-7 22 april 1994 13 juni 1994 21 oktober 1997 6 januari 1998 14 december 2009 2004 n.v.t. (EETC)
61 84 50-70 125-4 61 80 05-70 125-4 24 mei 1996 2004 2 maart 2017
61 84 50-70 126-2 61 80 05-70 126-2 13 januari 1994 6 juni 1994 29 december 1997 14 april 1998 2004 n.v.t. (EETC)
61 84 50-70 127-0 61 80 05-70 127-0 13 januari 1994 25 maart 1998 6 juli 1998 december 2008 9 juni 2009 9 juni 2009 2004 n.v.t. (EETC)
61 84 50-70 128-8 61 80 05-70 128-8 13 januari 1994 12 september 1997 16 december 1997 2003 n.v.t. (Regentalbahn)
61 84 50-70 129-6 61 80 05-70 129-6 13 januari 1994 13 juni 1994 9 april 1997 25 juli 1997 2004 6 oktober 2016
61 84 50-70 130-4 61 80 05-70 130-4 13 januari 1994 8 september 1997 4 december 1997 2004 n.v.t. (Regentalbahn)