Captrain

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
Captrain-logo.png


Captrain is sinds 2010 actief op het Nederlandse spoorwegnet als goederenvervoerder.

Geschiedenis

Captrain ontstaat in januari 2010. In dit bedrijf zijn de buitenlandse activiteiten verzameld van de Franse staatsspoorwegmaatschappij SNCF. In Nederland zijn drie spoorwegmaatschappijen opgegaan in Captrain Benelux. Dit waren ITL Benelux, SNCF Fret Benelux en Veolia Cargo Nederland. Elk van deze bedrijven had zijn eigen locomotieven in zijn eigen huisstijl. Deze zijn in de loop van de tijd voorzien van logo's van Captrain. In februari 2019 verliest de Belgische tak van het bedrijf haar toelating verliest op het Belgische spoor, wordt Railtraxx ingelijfd om het vervoer in België uit te kunnen voeren.


Locomotieven

Van de maatschappijen die tot Captrain zijn samen gevoegd, zijn in eerste instantie ook de locomotieven gebruikt. Van ITL werden diesellocomotieven overgenomen van het type V100 en krijgen de nieuwe logo's. De locomotieven van de Baureihe 186 van ITL werden in de huisstijl van Captrain (grijs met mintgroen) gebracht. De locomotieven van het type class 66 van SNCF Fret Benelux en Veolia worden eveneens voorzien van de huisstijl van Captrain. Daarnaast least Captrain van diverse leasemaatschappijen locomotieven van de serie G1206, Baureihe 186 en Baureihe 189.

In mei, juni en juli 2018 neemt Captrain zes nieuwe locomotieven van de Baureihe 186 in dienst, het zijn de 186 151 - 186 156. Met de komst van deze locomotieven, neemt Captrain afscheid van de 1621. Met het wegvallen van het vervoer van granulaatkorrels, wordt ook de 1619 ingeleverd bij de verhuurmaatschappij. De 186 157 en 186 158 doen vanaf maart 2019 dienst bij Captrain.


Vervoeren

Vanaf augustus 201 rijdt Captrain kolentreinen vanuit Born naar diverse bestemmingen in Frankrijk. Deze treinen rijden met een locomotief van het type class 66.

Captrain reed tussen en kolentreinen naar Duitsland. Deze werden beladen bij de OBA in Amsterdam en reden met een locomotief van de Baureihe 189 en een G1206 in gemengde tractie.

In 2015 rijdt Captrain drie keer per week een trein met cellulose in schuifwandwagens naar Osnabrück. Deze trein bestaat uit schuifwandwagens en containerwagens. De treinen worden getrokken door een locomotief van het type class 66.

Vanaf rijdt Captrain graantreinen naar Barneveld Centrum, waar zij worden gelost bij Agruniek Rijnvallei.

Vanaf 13 mei 2017 rijdt Captrain met een V100 naar Moerdijk met plastic granulaatkorrels in containers van Interbulk. Deze zijn afkomstig van Sabic uit Geleen. De bestemming is Groot Brittannië. De trein rijdt drie keer per week op maandag, woensdag en vrijdag. In de ochtend wordt er naar Moerdijk. In de avond keert de trein terug naar Geleen. Per 12 december 2017 gaat deze trein met een elektrische locomotief rijden. Tussen augustus 2017 en april 2018 rijdt Captrain drie keer in de week treinen met cacao van Steinweg in de Amsterdamse Westhaven naar de Kijfhoek.

Vanaf maart 2019 rijdt Captrain zes keer in de week vanaf de EECV in Europoort zes keer in de week naar Duisburg met kolentreinen. Per 1 april 2019 komt het vervoer van granulaat tussen Moerdijk en Lutterade ter vervallen. Het wegvervoer neemt het over.

Vanaf 13 december 2020 rijdt Captrain de treinen naar het Italiaanse Busto Arsizio zes keer per week via de grensovergang bij Haanrade in plaats van via Venlo. De treinen worden gereden door een locomotief van de Baureihe 186 met een G1206 in voorspan. Het vermogen van beide locomotieven is nodig voor de hellingen tussen Herzogenrath en Kohlscheid en de helling tussen Landgraaf en Haanrade. De diesellocomotief rijdt voorop in verband met de aanwezigheid van ATB-NG ter hoogte van Haanrade. Deze is niet aanwezig in de elektrische locomotief.


Bronnen, Referenties en/of Voetnoten

  • Captrain in Nederland Rotterdam en een Limburgs tintje - H. Bouwknegt - Maandblad: Railmagazine, 43e Jaargang - december 2021 nummer 390 Blz: 36-40 Uitgave: Uquilair ISSN: 0926-3489