Bergen op Zoom

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Bergen op Zoom is de naam van het station in de gelijknamige plaats in provincie Noord-Brabant. De verkorting van het station is Bgn.

Geschiedenis

De sporen 14 en 15 zijn per 4 maart 1973 opgebroken. Op 21 november 1976 is spoor 5 opgebroken.

Eind januari 2023 zijn de zijsporen 1 en 4 buiten dienst genomen. Hiermee kunnen deze sporen niet meer worden gebruikt om vertraagde treinen aan de kant te nemen. In juni 2023 zijn de beide sporen opgebroken.


Voor de beveiliging beschikte het station over in totaal 1 seinhuis.

  • Post T

Post T is gelegen aan de noordzijde van het station ter hoogte van de overweg met de Rijksweg bij kilometerpunt 12,2. Het is gebouwd in naar een ontwerp van . Het gebouw bestaat uit twee verdiepingen. Het onderste deel is gemetseld, terwijl het bovenste deel van hout en glas is. Het bolle dak is voorzien van dakleer. Op de bovenverdieping staat het bedieningstoestel. De bovenverdieping is te bereiken via een trap aan de buitenzijde. De post is voorzien van een bedieningstoestel van Siemens & Halske. Voor de bediening van de overwegbomen in de Rijksweg zijn twee windwerken geplaatst in Post T. Het bedieningstoestel is per 17 december 1956 vervangen door een AR tableau. Per 19 februari 1982 is de overweg elektrisch bediend en in de beveiliging opgenomen. De twee windwerken komen hierbij te vervallen. De AR-beveiliging komt per 7 april 1991 te vervallen. De beveiliging van het station vindt vanaf dat moment plaats met de NX/CVL beveiliging vanuit de verkeersleiderspost in Roosendaal.


Eerste station

In november 1862 vindt de aanbesteding plaats van de bouw van een station.


Tweede station

Het gebouw bevat op de begane grond de dienstvertrekken voor het loketpersoneel, de stationschef. Op de eerste etage is een restauratie gevestigd.

Het station is ontworpen door Ir. Douma.

Tegelijkertijd met de bouw van het station is een nieuw busplein, taxistandplaats en parkeerplaatsen aangelegd.

Op 10 december 1971 is het station geopend.


Laad- en losplaats

Ingaande 17 maart 1997 wordt de aansluiting vroeger bediend en sneller bediend. De trein is rond 9.15 in Bergen op Zoom en het vertrek is rond 11.00. De bediening van General Electric vindt niet meer iedere dag plaats.


Gemeentelijke stamlijn

In mei 1987 wordt de spoorlijn door de stad verlaten. Deze wordt vervangen door een aansluiting die zuidelijker is gelegen en langs de stad loopt. In 2018 komt het dienstregelingspunt Bgnphm bij Philip Morris te vervallen.

  • General Electric

Vanaf 19 wordt er zout aangevoerd in zelflossers met een zwenkdak van het type Tapps. Dit zout is afkomstig van de Akzo in Hengelo. Dit zout wordt werkdagelijks aangevoerd via de Kijfhoek en Roosendaal. Eind september 1996 wordt het vervoer van zout vanuit de Akzo in Hengelo beëindigd. Het vervoer van zout gaat met de binnenvaart. Er worden ook ketelwagens met chloor vervoerd. Dit chloor is afkomstig van de fabriek van Solvay nabij Roermond. Hiermee wordt de aansluiting niet meer dagelijks bediend. Eind september 2009 is de spooraansluiting opgebroken, waarbij ook de aansluiting op de hoofdbaan is verwijderd.

  • Philip Morris

Aan de oostzijde van het station is sinds september 1980 een spooraansluiting naar de sigaretten fabriek van Philip Morris gevestigd. De fabriek is gelegen aan de Marconilaan. In juni 2023 wordt het spoor naar de aansluiting opgebroken. Vanaf 17 maart 1997 is de bediening van de aansluiting gewijzigd, zodat de wagons na aankomst in Roosendaal nog kunnen worden meegegeven met trein 40822 van de Kijfhoek naar Lille. Vanaf december 2005 gaan de wagons rechtstreeks naar Emmerich in plaats via een overstap op de Kijfhoek. De trein rijdt op maandag en woensdag, waarbij een extra slag op vrijdag mogelijk is. In 20 neemt TX Logistics het vervoer van sigaretten naar Italië over van DB. In 2013 rijdt TX Logistics de laatste trein met sigaretten. Het vervoer gaat vanaf dat moment per vrachtwagen naar Italië.


Spoorlijnen

Het station is gelegen aan de Staatslijn F (Roosendaal - Vlissingen) ter hoogte van kilometerpunt 12,525.


Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2024) stoppen de volgende treinseries te Bergen op Zoom:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
2200 Amsterdam Centraal Vlissingen VIRM
2300 Amsterdam Centraal Vlissingen VIRM
6100 Roosendaal Vlissingen SNG

Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2024) stoppen alle treinen in Bergen op Zoom.