Bathmen

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Bathmen was een van de stations in de provincie Overijssel. De verkorting van het station was Bth.

Geschiedenis

Met de aanleg van de lokaalspoorweg tussen Deventer en Almelo, krijgt Bathmen een station. Op 22 juli 1886 is de aanbesteding voor de bouw uitgeschreven, welke gewonnen werd door aannemer H. van der Worp uit Deventer. Deze bouwde het station naar een ontwerp van K. H. Brederode. Het station was van het type 2e klasse van de KNLS en bestaat uit een laag gebouw met woning voor de stationschef. Het stationsgebouw staat aan de zuidzijde van de spoorlijn. De voor- en achterzijde van het station zijn identiek aan elkaar. Aan de oostkant van het station werd een laad- en losplaats aangelegd. De begane grond bestaat uit de ingang van het stationsgebouw, een hal voor de loketten en een wachtruimte. Op 1 september 1888 wordt het station in gebruik genomen, samen met de opening van de spoorlijn. In 1910 wordt het traject tot aan Wierden verdubbeld. Hiermee wijzigt de beveiliging naar blokstelsel III. In het station komt Post T, te herkennen aan de uitbouw op het perron. Vanuit deze post worden seinen en wissels bediend naar de losweg. De zijsporen naar de losweg zijn afgesloten met sleutels die te vinden zijn in Post T. De post is voorzien van een HSM handelinrichting.

In 1919 vindt er een verbouwing plaats van het station, waarbij aan de oostzijde een uitbouw voor de wordt gebouwd. Op 15 mei 1938 wordt het station gesloten. Als gevolg van de Tweede Wereldoorlog wordt het station op 1 juni 1940 heropend. Op 4 mei 1947 wordt het station definitief gesloten voor reizigers, wanneer de stoptreinen tussen Deventer en Almelo worden vervangen door bussen. Tijdens de werkzaamheden voor de elektrificatie in 1951 wordt het lage middenperron gesloopt en ruimte overgelaten voor nieuwe zijperrons. Deze worden echter niet aangelegd. Bij de losweg wordt een onderstation gebouwd voor de bovenleiding.

Post T doet dienst tot 15 september 1968, als de geautomatiseerde NX-beveiliging vanuit de CVL-post in Deventer wordt bediend. Het stationsgebouw is in 1971 gesloopt.


Laad- en losplaats

Aan de oostzijde van het station is een losweg. Deze is te bereiken via een wisselverbinding vanuit Deventer. De afvoer van wagons kan plaats vinden in de richting van zowel Holten als Deventer. Aan de noordzijde van het station is een derde spoor aangelegd dat zowel uit Almelo als Deventer is te bereiken door middel van wisselverbindingen. Dit spoor is aan weerszijden voorzien van kopsporen. In 194 is het derde spoor opgebroken en de aansluiting vereenvoudigt. Deze is alleen nog uit Deventer te bereiken. Het vertrek van een trein gaat richting Holten. Aan het begin van de jaren '60 rijdt de laatste kolentrein.


Spoorlijnen

Het station lag aan Spoorlijn Deventer - Almelo ter hoogte van kilometerpunt 8,598.


Dienstregeling

In 1888 rijden er vier stoptreinen per dag per richting.


Op 14 mei 1938 rijden de laatste stoptreinen en de volgende dag wordt het station gesloten. Op 1 juni 1940 wordt het station weer heropend, waarbij het station keer per dag wordt bediend door stoptreinen. Op 4 mei 1947 worden de stoptreinen opgeheven tussen Deventer en Almelo en sluit het station voorgoed haar deuren.

Vanaf 18 mei 1951 rijdt een keer per uur een stoptrein van Enschede naar Deventer. Deze worden gereden treinstellen Materieel'46. Deze stoppen echter niet meer in Bathmen.


Bronnen, Referenties en/of Voetnoten