Baflo

Uit Somda RailWiki
Versie door Taigagaai (overleg | bijdragen) op 14 okt 2021 om 23:43 (Nieuwe pagina aangemaakt met 'Baflo is de naam van het station van de gelijknamige plaats in Groningen. De verkorting van het station is Bf. = '''Geschiedenis''' = Met de aanleg van de spoorli...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Baflo is de naam van het station van de gelijknamige plaats in Groningen. De verkorting van het station is Bf.

Geschiedenis

Met de aanleg van de spoorlijn vanuit Sauwerd door de Groninger Locaalspoorweg-Maatschappij, werd in 189 begonnen met de bouw van het stationsgebouw voor Baflo. Het is ontworpen volgens het Standaardtype GLS Eerste Klasse. Het gebouw bestaat uit een verdieping op de begane grond, met daarboven een bovenverdieping. Het gebouw is 22,21 meter lang en 6,66 meter diep. Aan de zijde van de voorgevel is aan de straatzijde een ingang gemaakt, die toegang geeft tot de vestibule. Aan de linkerzijde van deze vestibule is een bergplaats gesitueerd (2,50 x 6,00 meter), met daarnaast het bureau van de stationschef. Deze is 3,00 x 4,89 meter groot. In dit bureau worden de kaarten verkocht, alsmede de administratie gevoerd. De ingang vanaf de straatzijde is gelegen tegenover de wachtkamer tweede klasse, welke 4,00 x 3,89 meter groot is. Aan de rechterzijde van de vestibule is de wachtkamer derde klas, welke 4,50 x 6,00 meter groot is. Aan de rechterzijde van het gebouw bevindt zich de woning van de stationschef. Op de benedenverdieping is de entree, de keuken en de woonkamer gelegen. Onder de entree is een kelder te vinden. Op de bovenverdieping zijn twee slaapkamers en een bergplaats te vinden. Op 16 augustus 1893 is de spoorlijn en het station geopend.

Voor de beveiliging is een Post T gevestigd in het station. Op het perron staat een "Alkmaarse Handelinrichting" voor het bedienen van de seinen en wissels.


Laad- en losplaats

Aan de stationszijde is een losweg. Deze is gelegen aan spoor 4. Dit spoor is te bereiken door middel van een wisselverbinding in spoor 1. Aan beide zijden van deze wisselverbinding loopt het spoor enkele meters door, alvorens te eindigen in een stootjuk.


Spooraansluitingen

Aan de oostzijde van de perrons is spoor 3 gelegen. Met een tweetal wisselverbindingen is dit spoor aangesloten op spoor 2. Spoor 3 is voorzien van een ladingmal.

  • PZVB

Pootaardappelen


Spoorlijnen

Het station is gelegen aan de Hogelandspoorlijn ter hoogte van kilometerpunt 8,892.


Dienstregeling

Vanaf 19 is het station aangewezen voor kruisingen van treinen tussen Groningen en Roodeschool. Het is mogelijk om op beide sporen binnen te komen, omdat de wissels geen voorkeursstand hebben. Wanneer een sein niet in de stand stop stond, was het wissel vergrendeld om bijvoorbeeld een goederentrein te kunnen laten doorrijden. Dit geld voor de wissels 1 en 7, welke zijn voorzien van wisselsperren.Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2021) stoppen de volgende treinseries te Baflo:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
37600 Groningen Roodeschool/Eemshaven D-GTW (Arriva)

Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2021) stoppen alle treinen in Baflo.