Avenhorn

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Avenhorn was een van de stations in Noord Holland. De verkorting van het station was Avh.

Geschiedenis

Met de aanleg van de spoorlijn, wordt er in het naburige dorp Scharwoude een station gebouwd. Het dorp Avenhorn ligt ongeveer 4 kilometer ten westen van de spoorlijn. Het station ligt echter wel in de voormalige gemeente Avenhorn. Het station is van het type Hemmen en is ontworpen door M.A. van Wadenoijen. Het bestaat uit een hoog gedeelte, dat dienst doet als stationswoning. Het gebouw is dwars op het spoor geplaatst. Aan de linkerzijde van dit gebouw is een korte vleugel gebouwd, met daar in . Aan de rechterzijde is een langere vleugel, waarin zijn opgenomen. De gevels zijn voorzien van trapgevels en ijzeren ornamenten. Op het perron aan de zijde van de lange vleugel is een retirade gebouwd. Het perron aan de overzijde van het spoor is voorzien van een overkapping.

Het station is geopend op 20 mei 1884. Op 1 november 1940 wordt het station gesloten. Het stationsgebouw en de retirade zijn sinds 1996 rijksmonumenten.

Op 10 mei 1983 wordt het dubbelspoor tussen Hoorn en Avenhorn in dienst gesteld. Tegelijkertijd werd de klassieke beveiliging vervangen door lichtseinen. Het wissel dat de overgang vormde van het dubbelspoor naar enkelspoor werd opgenomen in de CVL beveiliging en vanuit Amsterdam aangestuurd. Op 1986 wordt dit wissel verwijderd en wordt het dubbelspoor tussen Avenhorn en Purmerend Overwhere in gebruik genomen.


Laad- en losplaats

Ten noorden van het stationsgebouw is een goederenloods.


Spoorlijnen

Het station is gelegen aan de Enkhuizerlijn.


Dienstregeling