Appingedam

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Appingedam is de naam van het station van de gelijknamige plaats in de provincie Groningen. De verkorting van het station is Apg.

Geschiedenis

Voor de beveiliging beschikte het station over in totaal 1 seinhuis, waarmee de beveiliging volgens blokstelsel A wordt bediend. Uit de richting Loppersum staat ter hoogte van kilometerpunt voorseinplaal Av, welke wordt voorafgegaan door een baak. Voorseinpaal Av geeft informatie over het inrijsein A1, A2, dat 500 meter verder staat. Dit sein geeft aan of de trein binnen komt op spoor I of spoor II. De uitrijseinpaal met de seinen B1 en B2 geldt voor treinen naar Delfzijl en staat ter hoogte van kilometerpunt bij spoor . Bij kilometerpunt staat voorseinpaal Dv voor treinen in de richting Loppersum over spoor I of II. Dit sein staat in verbinding met de inrijseinpaal D1 en D2 langs spoor voor treinen naar Loppersum. Dit sein staat ter hoogte van kilometerpunt . De uitrijseinpaal met de seinen C1 en C2 geldt voor treinen naar Loppersum en staat ter hoogte van kilometerpunt bij spoor . De beide uitrijseinen zijn voorzien van onveiligvallers. Na passage van een trein vallen de seinen weer in de stand stop.

  • Post T

Post T is gelegen in het stationsgebouw. Vanuit deze post worden alle seinen en de wissels 10 en 17 bediend. De post is voorzien van een Alkmaarse handelinrichting. Per 10 april 1975 is de post komen te vervallen en maakt de beveiliging van het baanvak deel uit van de VCVL (Vereenvoudigde Centrale Verkeersleiding) beveiliging, welke bediend wordt vanuit de post Groningen.


Eerste station

Met de aanleg van de lokaalspoorweg tussen Groningen en Delfzijl, krijgt Appingedam een station. Op is de aanbesteding voor de bouw uitgeschreven, welke gewonnen werd door aannemer uit . Deze bouwde het station naar een ontwerp van . Het stationsgebouw staat aan de zuidzijde van de spoorlijn. Het station was van het type Sneek en bestaat uit een centraal middendeel met aan weerszijden vleugels. Het middendeel bestaat uit twee verdiepingen met een zolder. De zolder is voorzien van een gebroken schilddak, met vier schoorstenen. De zolder is aan weerszijden voorzien van een dakkapel. De beide vleugels zijn eveneens voorzien van een schilddak. Het gebouw is opgetrokken uit bruine bakstenen. De gevelbanden die dienen als decoratie zijn wit gepleisterd. De oostelijke vleugel en de gehele achtergevel is voorzien van een overkapping. Deze houten overkapping wordt ondersteund door gietijzeren zuilen. Aan de voorzijde hangt een luifel boven de ingang. De ingang bestaat uit . In de oostelijke vleugel bevindt de . In de westelijke vleugel bevindt de . Het station is op 15 juni 1884 geopend. Via een overpad is het middenperron te bereiken voor treinen die stoppen op spoor II.


In 1974 wordt het station op de voorlopige monumentenlijst geplaatst door de Rijksdienst voor Monumentenzorg na overleg met de NS. Op november 1978 breekt er brand uit in het station. De schade aan het gebouw wordt niet hersteld en het beschadigde gebouw wordt pas in 1981 gesloopt.


Tweede station

Nadat in 1978 het eerste station door brand is verwoest, wordt in 1982 een nieuw station gebouwd. Dit bestaat uit een eenvoudig gebouw langs het eerste perron. Hier in is een wachtkamer en een ruimte voor loketten ondergebracht. Rond de eeuwwisseling zijn deze voorzieningen komen te vervallen en is het gebouw opengewerkt.


Laad- en losplaats

Ten zuidwesten van het station is de laad- en losplaats. Het is te bereiken via wissel 16 in spoor I. Dit spoor 3 komt via wissel 11 uit spoor 4. Dit spoor ligt ten noorden van de losweg, waar het westelijke deel van verhoogd is. Spoor 4 loopt tot aan het stationsgebouw. Via wissel 8 is spoor 7 te bereiken dat naar de Spoorweghaven loopt. Wissel 8 geeft tevens toegang tot de sporen 6 en 5. Spoor 6 wordt bereikt via wissel 9 en eindigt tegen de verhoogde losweg. Spoor 5 loopt verder en eindigt ten zuiden van de losweg.


Spoorlijnen

Het station is gelegen aan de spoorlijn Groningen - Delfzijl ter hoogte van kilometerpunt 33,670.


Dienstregeling

Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2024) stoppen de volgende treinseries te Appingedam:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
37700 Groningen Delfzijl D-GTW (Arriva)

Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2024) stoppen alle treinen in Appingedam.