Amsterdam Zuid

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Amsterdam Zuid is een van de stations in Amsterdam. Dit station wordt ook bediend door de metro's van het GVB. De verkorting van dit station is Asdz.

Geschiedenis

In 200 wordt aan de zijde van Schiphol een keerspoor aangelegd.

In 2014 vinden er gesprekken plaats om de Minervapassage te verbeteren en een nieuwe, de Brittenpassage, aan te leggen.

In augustus 2016 worden de vier perronsporen aangesloten op de nieuwe sporen van de viersporig spoorlijn tussen Duivendrecht Aansluiting en Riekerpolder Aansluiting. Hiermee komt een einde aan het samenvoegen van twee sporen tot een spoor in de richting van Schiphol en Duivendrecht.

Op 19 april 2018 wordt bekend gemaakt dat het station zal worden voorzien van een tweede passage (Brittenpassage) en de huidige (Minervapassage) zal worden verbreed. In deze passages komen winkels en andere voorzieningen. De bestaande stationshal wordt flink uitgebreid. De nieuwe stationshal is ontworpen door Zuidplus, een consortium van Heijmans, Fluor en Hochtief. Als eerste wordt de Brittenpassage aangelegd. Na het in gebruik nemen van deze passage zal de Minervapassage worden verbreed. Daarnaast wordt er mogelijk een derde perron aangelegd. Dit zou ten zuiden van de bestaande sporen worden aangelegd, waar nu nog de A10 ligt. De aanleg van de sporen is mogelijk omdat de sporen van de snelweg in een tunnel zullen worden gelegd. In de richting van het station Amsterdam RAI zullen opstelsporen worden aangelegd. Het is de bedoeling om internationale treinen (Benelux, Thalys, IC Direct) vanaf dit perron te laten vertrekken. De werkzaamheden zullen naar verwachting in 2029 afgerond zijn. In mei 2019 wordt begonnen met de werkzaamheden in het kader van de ondertunneling van de snelweg A10 en het uitbreiden van het aantal sporen rondom Amsterdam Zuid. De werkzaamheden houden onder andere in dat er een fundering wordt gelegd voor de tweede passage bij Amsterdam Zuid. In het Pinksterweekend van 2019 is er gewerkt aan de verbreding van de Vivalditunnel. Hier zijn betonnen palen voor de fundering geplaatst.


Spoorlijnen

Het station is gelegen aan de Schiphollijn, kilometerpunt 12.

Dienstregeling

Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2020) stoppen de volgende treinseries te Amsterdam Zuid:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
700 Den Haag Centraal Groningen ICMm/VIRM
1600 Schiphol Enschede ICMm/VIRM
1800 Den Haag Centraal Leeuwarden VIRM
2400 Lelystad Dordrecht VIRM
3100 Schiphol Nijmegen VIRM
3500 Schiphol Heerlen VIRM
4300 (Lelystad)/Almere Oostvaarders Hoofddorp SLT
5700 Utrecht Centraal Hoofddorp (via Weesp) SLT
11600 Schiphol Amersfoort Schothorst ICMm

Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2020) stoppen alle treinen in Amsterdam Zuid.