Amsterdam Weesperpoort

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Amsterdam Weesperpoort was een van de stations in Amsterdam. De verkorting van het station was Asp.

Geschiedenis

Door de NRS (Nederlandsche Rhijnspoorweg-Maatschappij) werd in 18 begonnen met de aanleg van een spoorlijn van Amsterdam naar Utrecht. Voor de bouw van het station in Amsterdam werd een locatie gekozen buiten de Weesperpoort. Bij de Singelgracht wordt een geschikte locatie gevonden. Door architect werd een stationsgebouw ontworpen, waarvan de bouw begon op . Het gebouw loopt evenwijdig met de sporen. Het station is op 28 december 1843 in gebruik genomen. Rond 1850 is het emplacement vergroot voor het toegenomen treinverkeer. Ook het stationsgebouw werd vergroot. De perrons krijgen een gietijzeren overkapping naar Brits ontwerp. In 1881 wordt op het stationsplein een stationsgebouw voor de Gooische Tramweg-Maatschappij (GoTM) gebouwd, waar de tram naar Muiderberg en Laren vertrok.

In 1932 werd begonnen met de Spoorwegwerken Oost. Deze hadden als doel om de spoorlijn tussen Amsterdam Centraal en Duivendrecht te verhogen en op dijklichamen aan te leggen. Hierdoor zouden de verbindingen in de stad Amsterdam aanzienlijk verbeteren. De nieuwe wijken in het oosten van de stad konden zo beter aangesloten worden op het tram- en busnetwerk van het Gemeentelijk Vervoer Bedrijf Amsterdam. Het voordeel van het ophogen van de spoorlijn, was dat de vele overwegen gesloten konden worden en dat trams niet meer op de trein hoefden te wachten. De overwegen werden vervangen door viaducten. Op 15 oktober 1939 kwam een groot deel van deze werken in dienst. Hieronder was ook het door architect Schelling ontworpen station Amsterdam Amstel. Dit station vervangt het station Weesperpoort qua functie in dit deel van Amsterdam. Het Weesperpoort station wordt daarop gesloten. Treinen vanuit Utrecht kunnen na Amsterdam Amstel rechtsaf rijden in de richting van Amsterdam Muiderpoort.

In 1938 wordt het station voorzien van bovenleiding, ondanks de nadere sluiting van het station.

Nadat op 14 oktober 1939 de laatste trein heeft gereden, wordt het station op 15 oktober 1939 gesloten. Kort daarop beginnen de sloopwerkzaamheden waarbij alle gebouwen worden gesloopt.


Laad- en losplaats

Aan de westzijde van het station wordt in 18 een goederenloods gebouwd.


Locomotiefdepot

Station Weesperpoort kende een locomotiefloods met draaischijf. De draaischijf was nodig om de locomotieven te kunnen draaien. Rond 1900 wordt de oude draaischijf vervangen door de oude draaischijf uit Vlissingen Haven, welke verlengd was van 13,5 meter naar 15 meter. In 1905 gaat de draaischijf naar Simpelveld.

Op worden geen diensten meer gesteld van uit het locomotiefdepot. Er zijn tot dat moment nog slechts diensten gesteld vanuit het depot.

In wordt de locomotiefloods gesloopt.


Mutaties

De na de sluiting van het station nog aanwezige locomotieven van de serie 8100 verhuizen naar het depot van Amsterdam Rietlanden.

Locomlopen

In 1921 zijn er diensten in omloopgroep . In deze groep rijden locomotieven van de serie 8100. Deze rijden konvooien naar het Centraal Station en de Rietlanden en Westerdoksdijk. Daarnaast behoort het rangeren aan de Doklaan en Ertskade tot het takenpakket. In 1925 zijn er twee diensten in omloopgroep . In deze groep rijden 2 locomotieven van de serie 8500. Deze rijden konvooien naar het Centraal Station en de Westerdoksdijk.

In het depot zijn tussen en de volgende series stoomlocomotieven in het depot gehuisvest:

  • 600;
  • 3400;
  • 8100;
  • 8500


Spoorlijnen

Het station was gelegen aan de Rhijnspoorlijn.


Dienstregeling

In 1880 wordt er een verbindingsbaan aangelegd vanaf het station naar de Oosterspoorweg van de HSM. Deze verbindingsboog gaat naar het station Amsterdam Westerdok. In 1889 is er verbinding mogelijk met het nieuwe Amsterdam Centraal. De treinen vanaf dit station naar Utrecht moeten kopmaken in het Weesperpoort-station


Op 14 oktober 1939 vertrekt de laatste trein uit het Weesperpoortstation.