Amsterdam RAI

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Amsterdam RAI is een van de stations in Amsterdam. Dit station wordt ook bediend door de metro's van het GVB. De verkorting van dit station is Rai.

Geschiedenis

Op 23 januari 1980 geeft minister Tuijnman van Verkeer en Waterstaat toestemming om de Schiphollijn te verlengen met 800 meter naar de RAI. Hier zal een tijdelijk station worden gebouwd. De spoorlijn wordt enkelsporig en aan de andere zijde van het perron kan worden overgestapt op tramlijn 4 van het GVB. Het is een doortrekking van een opstelspoor van Amsterdam Zuid.


Eerste station

Door architect Rob Steenhuis wordt een tijdelijk station ontworpen. Het bestaat uit een perron met aan een zijde de Schiphollijn en aan de andere zijde liggen de tramsporen van het GVB. Om reizigers beschutting te bieden, is er een overkapping. Het station wordt op 31 mei 1981 geopend. Het tijdelijke station wordt in 1992 gesloten en vervangen door het nieuwe station.


Tweede station

In verband met de doortrekking van de Schiphollijn in de richting van Duivendrecht wordt er door Rob Steenhuis opnieuw een station ontworpen. De bouw hiervan begint in 1992. Bij de bouw van het perron en de sporen, zijn zij op vaste trogbruggen gebouwd. Er zijn twee sporen en een eilandperron. Om de reizigers te beschermen tegen het weer, is er een glazen overkapping van 150 meter over de sporen en perron gebouwd. De overkapping lijkt uiterlijk op de kop van een kat.

In 2015 wordt aan de zuidzijde begonnen met de bouw van een nieuw eilandperron. Dit perron wordt gebouwd in het kader van het viersporig maken van de spoorlijn tussen Duivendrecht Aansluiting en Riekerpolder Aansluiting. Dit perron wordt niet voorzien van de glazen wanden, zoals het eerste perron dat wel heeft. Er wordt wel een overkapping gebouwd. Deze is echter niet gelijk aan de overkapping van het eerste perron, maar vertoont gelijkenissen met overkapping van het metroperron van de GVB. Op 10 augustus 2016 worden de nieuwe sporen in dienst genomen. De sporen bij dit nieuwe perron krijgen de spoornummers 1 en 2. De oude sporen van het eerste perron krijgen de nummers 3 en 4.


Spoorlijnen

Het station is gelegen aan de Schiphollijn ter hoogte van kilometerpunt 10.


Dienstregeling

Per 31 mei 1981 rijden er twee treinen per uur uit Amsterdam Zuid naar het nieuwe station.


Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2024) stoppen de volgende treinseries te Amsterdam RAI:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
4300 Lelystad Hoofddorp SLT
5700 Utrecht Centraal Hoofddorp (via Weesp) SLT

Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2024) rijden de volgende treinseries voorbij Amsterdam RAI:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
700 Den Haag Centraal Groningen ICMm/VIRM
1600 Schiphol Enschede ICMm/VIRM
1800 Den Haag Centraal Leeuwarden VIRM
2400 Dordrecht Lelystad VIRM
3100 Schiphol Nijmegen VIRM
3500 Schiphol Venlo VIRM
3700 Dordrecht Venlo ViRM
11600 Schiphol Amersfoort Schothorst ICMm