Amsterdam Muiderpoort

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Amsterdam Muiderpoort is een van de stations van Amsterdam. De verkorting van het station is Asdm.

Geschiedenis

In 1880 wordt door de NRS (Nederlandsche Rhijnspoorweg-Maatschappij)‎ een verbindingsbaan aangelegd tussen het station Amsterdam Weesperpoort en de Oosterspoorweg. Hiermee is het mogelijk om treinen van de HSM uit Noord-Holland naar Utrecht te laten rijden via de spoorlijn van de NRS. In 1896 wordt hier de halte Muiderpoort gerealiseerd. Het station ligt echter op ongeveer een kilometer ten oosten van de Muiderpoort.

In de zomer van 1978 wordt begonnen met het deels afbreken van de perronoverkapping. Op deze manier wordt het station klaar gemaakt voor de inzet van de nieuwe treinstellen ICM in de serie 1800 tussen Amsterdam en Nijmegen.


Eerste station

In 189 wordt besloten tot de aanleg van een halte nabij de Pontanusstraat. Hier komen de spoorlijn uit Hilversum en de verbindingsbaan van het Weesperpoortstation bij elkaar. Het station is voorzien van een eilandperron dat door middel van een brug kan worden bereikt. De sporen van de verbindingsbaan liggen niet aan het perron. Op dit perron staan twee gebouwtjes, de en . In 1907 worden op het perron drie nieuwe gebouwtjes geplaatst met toiletten en wachtruimten. Tegelijkertijd is de groter gemaakt en is de perronkap verlengd. In verband met de ophoging van de spoorbaan in het oosten van Amsterdam in het kader van de Spoorwegwerken Oost wordt de halte in 1937 gesloten en vervolgens gesloopt.


Tweede station

Naast het ophogen van de spoorbaan is ook de bouw van een nieuw station Muiderpoort onderdeel van de Spoorwegwerken Oost. Het stationsgebouw wordt ontworpen door de architecten H.G.J. Schelling van de NS en Johannes Leupen van de Gemeente Amsterdam.


Voor de beveiliging beschikte het station over in totaal 2 seinhuizen. [1]


  • Post T

Vanwege de bouwwerkzaamheden van de Spoorwegwerken Oost moest er ook een nieuw seinhuis worden gebouwd. Dit wordt eveneens ontworpen door H.G.J. Schelling en gebouwd tussen 1936 en 1938. De post bevindt zich bij de splitsing van de spoorlijnen in de richting van Diemen en Amsterdam Amstel. Het gebouw bestaat uit een verdieping. Het onderste deel bestaat uit poten, terwijl het bovenste deel is gemetseld. Het puntdak is voorzien van dakpannen. Op de bovenverdieping staat het bedieningstoestel. De bovenverdieping is te bereiken via een trap aan de binnenzijde. De post is voorzien van een bedieningstoestel van . Per 11 oktober 1975 wordt de bediening van de seinen naar de goederensporen verplaatst van Post T naar Post I. Op 30 november 1975 wordt de hoge seinpost buiten dienst gesteld. De wissels en seinen worden vanaf dat moment bediend vanuit de CVL-post te Amsterdam Centraal. In 200 wordt het gebouw opgenomen als gemeentelijk monument. In januari 2004 wordt het een Rijksmonument. [2]

  • Post I

Post I is gelegen nabij de brug over de Nieuwe Vaart ter hoogte van kilometerpunt 3,. De post bevindt zich boven de laaggelegen sporen tussen de Watergraafsmeer en de Rietlanden. Het is gebouwd in naar een ontwerp van . Het gebouw bestaat uit een verdieping. Het onderste deel bestaat uit poten over de sporen, terwijl het bovenste deel is gemetseld. Het puntdak is voorzien van . Op de bovenverdieping staat het bedieningstoestel. De bovenverdieping is te bereiken via een trap aan de buitenzijde. De post is voorzien van een bedieningstoestel van . Vanuit deze post wordt de noordzijde bediend, evenals de westelijke toegang tot het rangeerterrein Amsterdam Dijksgracht en de overloopwissels op de bruggen over de Nieuwe Vaart en het Lozingskanaal. Per 11 oktober 1975 wordt de bediening van de seinen naar de goederensporen verplaatst van Post T naar Post I. In het gebouw wordt een nieuwe blokkast geplaatst om samen te kunnen werken met Post I van de Watergraafsmeer. De blokkast bevat vensters voor het Blokstelsel III en Blokstelsel A. Daarnaast zijn er vensters aangebracht voor treinen om over spoor 5 te kunnen rijden. Na de sanering van het emplacement Rietlanden is de post in november 1976 hernoemd naar Post T Rietlanden.


Spoorlijnen

Het station is gelegen aan de Rhijnspoorlijn ter hoogte van kilometerpunt 0,50 en de Oosterspoorweg ter hoogte van kilometerpunt 3,85.


Dienstregeling

Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2024) stoppen de volgende treinseries te Amsterdam Muiderpoort:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
4000 Rotterdam Centraal Uitgeest SLT
4600 Hoofddorp Almere Oostvaarders SLT
5800 Hoofddorp Amersfoort Vathorst SLT
7400 Driebergen-Zeist Amsterdam Centraal SNG
15800 Utrecht Centraal Hoofddorp (via Amsterdam Centraal) SNG

Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2024) passeren de volgende treinen te Amsterdam Muiderpoort:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
100 Basel SBB Amsterdam Centraal ICE-3m
120 Frankfurt am Main Amsterdam Centraal ICE-3m
140 Berlijn Amsterdam Centraal Locomotief Baureihe 193 + DB IC rijtuigen
220 Frankfurt am Main Amsterdam Centraal ICE-3m
240 Berlijn Amsterdam Centraal Locomotief Baureihe 193 + DB IC rijtuigen
800 Maastricht Alkmaar/(Schagen) VIRM
1400 Rotterdam Centraal Utrecht Centraal (via Amsterdam Centraal) ICMm/VIRM
1500 Amsterdam Centraal Amersfoort/(Deventer) ICMm
2600 Almere Centrum Amsterdam Centraal ICMm
2900 Enkhuizen Maastricht VIRM
3000 Den Helder Nijmegen VIRM
3900 Enkhuizen Heerlen VIRM
12600 Groningen Amsterdam Centraal VIRM


Bronnen, Referenties en/of Voetnoten

  • Vijftig jaar hooggelegen stations in Amsterdam Oost - B.H. Steinkamp - Maandblad: Op de Rails, 57e Jaargang - oktober 1989 Blz: 331-335 Uitgave: NVBS ISSN: 0030-3321
  • Railgoederenvervoer in Amsterdam De trek naar het westen - R. Liebrand - Maandblad: Op de Rails, 91e Jaargang - april 2023 Blz: 189-196 Uitgave: NVBS ISSN: 0030-3321
  • Spoorwegen in en om Amsterdam: Amsterdam Centraal - J.M. ten Broek - Maandblad: Op de Rails, 91e Jaargang - juli 2023 Blz: 334-341 Uitgave: NVBS ISSN: 0030-3321

  1. Amsterdam Muiderpoort Klassieke beveiliging
  2. Monumentenregister Monumentenregister nummer 526982