Almere Oostvaarders

Uit Somda RailWiki
Naar navigatie springenNaar zoeken springen

Almere Oostvaarders is een van de stations van Almere. De verkorting van het station is Almo.

Geschiedenis

Bij de aanleg van de spoorlijn naar Lelystad is het station in ruwbouw aangelegd. De ruwbouw is in de zomer van 1987 gereed. Het station kreeg in eerste instantie de naam Almere Buiten Oost. Het station had al direct vier sporen. Op deze manier konden twee sporen gebruikt worden als keersporen voor de treinen uit de richting Weesp. In het voorjaar van 2004 wordt begonnen om het station af te bouwen, zodat het station in december 2004 in gebruik kon worden genomen. De oude trappen naar de eilandperrons worden gesloopt en vervangen door nieuwe trappen. Op 18 december 2004 is de officiële opening. Om de opening luister bij te zetten, reed treinstel 4241 de openingstrein 4633 en trein 4634 van en naar Amsterdam. Tegelijkertijd met de opening van het stations is de naam van het station gewijzigd van Almere Buiten Oost naar Almere Oostvaarders.


Spoorlijnen

Het station ligt aan Flevolijn.


Dienstregeling

In de dienstregeling 2005 wordt het station voor het eerst in gebruik genomen. Het station werd het eindpunt voor de series 4600 (Amsterdam Centraal - Almere Oostvaarders) en 4900 (Utrecht Centraal - Almere Oostvaarders).


Met ingang van december 2016 vertrekken de treinen van de serie 4900 naar Utrecht Centraal niet meer uit Almere Oostvaarders. Treinen van de serie 4300 (Almere Oostvaarders - Hoofddorp) komen na aankomst uit Hoofddorp aan op spoor 3. Na het uitstappen van de reizigers gaat het treinstel via het keerspoor naar spoor 2. Deze omslachtige manier is noodzakelijk om dat tussen aankomst en vertrek van dit treinstel de serie 4600 (Zwolle - Den Haag Centraal) stopt op spoor 3 (naar Zwolle) of spoor 2 (naar Den Haag). Tegelijkertijd worden deze treinen ingehaald door intercity's van de series 700 (Den Haag Centraal - Groningen) en 1800 (Den Haag Centraal - Leeuwarden).


Stoppende treinen

In de huidige dienstregeling (2024) stoppen de volgende treinseries te Almere Oostvaarders:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
4300 Lelystad Hoofddorp SLT
4600 Almere Oostvaarders Den Haag Centraal SLT

Passerende treinen

In de huidige dienstregeling (2024) rijden de volgende treinseries Almere Oostvaarders voorbij:

Treinserienummer Beginpunt Eindpunt Materieel
700 Den Haag Centraal Groningen ICMm/VIRM
1800 Den Haag Centraal Leeuwarden VIRM
2400 Lelystad Dordrecht VIRM
12600 Amsterdam Centraal Groningen VIRM